Xperia Z3 – Ne trebate trčati do punjača

sony xperia z3 baterija

S dolaskom ere pametnih telefona koji se natječu u tome tko ima veći zaslon i brži procesor, došao je i kraj eri u kojoj mobiteli imaju autonomiju baterije po sedam dana. Iako većinu današnjih mobitela morate puniti svaku večer, postoje i iznimke koje svom vlasniku nude koji dan više, a među njima ističe se i Sony Xperia Z3. Sa svojom baterijom od 3100 mAh nudi više nego što nude konkurentski uređaji poput Galaxya S5 i S6, LG G3, HTC One M8 i ostalih. Čak i ovogodišnji flagship modeli imaju baterije manjih kapaciteta ili tek neznatno veće, što Xperiju Z3 svrstava u sam vrh. Iako veća baterija rezultira težim uređajem, radi se o žrtvi koju smo spremni podnijeti, a kako se baterija ponaša u svakodnevnom životu možete saznati iz naših testova u nastavku.


Autonomija je slaba točka svih drugih mobitela na tržištu

Svih, osim Sony Xperia Z3. Dok se ostali pametni telefoni većinom oslanjaju na optimizaciju i softverske značajke kako bi izvukli maksimum, Xperia Z3 se oslanja na “sirovi” kapacitet baterije. Iako ju pokreće dobro optimizirani Snapdragon 801, većinu posla i dalje odrađuje sama baterija. A kada se dogodi da u potrebe testiranja Xperiju Z3 moramo na par dana zamijeniti s nekim drugim mobitelom, tada nam zbilja fali tih 3100 mAh.

20150621_132549 20150621_132109

Sony Xperia Z3 posjeduje čak tri opcije uštede

S obzirom na kapacitet baterije, rijetko ćete od korisnika uređaja iz serije Z čuti da se žale na autonomiju. Samim time, manje zahtjevni korisnici često će izvući do dva i pol dana umjerenog korištenja, a najzahtjevniji korisnici mogu biti sigurni da neće morati dopuniti mobitel pred kraj radnog vremena. Čak i ako se dogodi da u nezgodnoj situaciji baterija dođe do opasno niskog postotka, Sony je ugradio čak tri opcije uštede baterije: način STAMINA, način ultra STAMINA te način rada za slabu bateriju. Uključivanjem ovih opcija možete dobiti dodatnih par sati rada, što bi trebalo biti dovoljno da dođete do punjača.

xperia z3 slaba baterija xperia z3 STAMINA xperia z3 ušteda baterije

Koliko se možete osloniti na nju kada su u pitanju duža putovanja?

Sony Xperia Z3 baterija

Xperia Z3 testirana je i na dužem poslovnom putovanju od Zagreba do Londona, gdje je samo s jednim punjenjem izdržala aktivnih dan i pol mijenjanja SIM kartica, korištenje GPS uređaja, igranje raznih igara, kao i hrpu poziva zajedno s društvenim mrežama. Kroz taj test uvjerili smo se kako vas Xperia Z3 neće razočarati na putovanjima, te neće biti potrebe skakati od kafića do kafića tražeći punjač. Ukoliko vas zanima cijeli putopis, njega možete pročitati ovdje: Gadget putopis: Sony Xperia Z3.

Punjenje se zna odužiti, no spremni smo na takve žrtve

Jedini nedostatak koji bismo mogli izdvojiti je punjenje, odnosno njegovo trajanje. S obzirom da ne podržava Quick Charge tehnologiju, Xperiju ćete morati držati na punjaču duže nego druge mobitele. Primjera radi, ako je ispraznite do kraja i stavite na 30-ak minuta u struju, možete očekivati kojih 20 posto baterije. Ako vam je cilj doći do 100%, punjenje baterije na Sony Xperia Z3 u tome slučaju može potrajati i do 200 minuta. Naravno, govorimo o punjenju putem zidne utičnice, punjenje preko USB priključka s vašeg računala potrajat će znatno duže. U nastavku su dva grafa koja će vam pokazati usporedbu Xperije Z3 s ostalim mobitelima kada je u pitanju punjenje i trajanje baterije.

Trajanje Sony xperia Z3 Punjenje baterije Sony Xperia z3

Zaključak

Prema svemu viđenom iz naših testova, kao i testova ostalih portala i novinara, trenutno je riječ o mobitelu s najboljom baterijom. Ne samo da se možete na njega osloniti tokom cijelog aktivnog dana uz pregršt aplikacija, igara i GPS-a, već pri štedljivijem korištenju možete očekivati puna dva dana autonomije.  Stoga, ako vam treba mobitel koji s autonomijom baterije ulijeva povjerenje, onda je Sony Xperia Z3 definitivno naša preporuka!

Ostali tekstovi vezani uz Sony Xperia Z3:

gadget-putopis-london PlayStation-kontroler-na-mobitel xperia z3 spremna za kupanje

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)