Z2 Force: novi Motorolin flagship s ekranom koji se ne može razbiti

moto z2 force

Popravci ekrana među češćima su poslovima koje obavi jedan prosječan servis na godišnjoj razini. Čak niti mobiteli s Gorilla staklom nisu imuni na puknuća, jer takva stakla najosjetljivija su po rubovima, gdje se mobiteli najčešće “dočekaju” pri padu. Ipak, Motorolin Z Force ovo je donekle promijenio, njegov nasljednik, Z2 Force, također dolazi s ekranom koji se ne može razbiti.

Ovaj 5.5″ uređaj dolazi s Motorolinom ShatterShield tehnologijom, a upravo ona je zaslužna za nevjerojatnu čvrstoću. Naime, umjesto stakla, Z2 koristi plastiku koja je daleko otpornija na pucanje, iako je s druge strane manje otporna na ogrebotine. Ista tehnologija nalazila se i na prethodnom, Z Force modelu te je funkcionirala upravo kako bi i trebala. Kompanija je Z2 Force predstavila u utorak, a od četvrtka kreću narudžbe za US tržište.

Z2 Force nastavlja s modularnim značajkama, slično kao i Essential Phone, odnosno kao prethodni Z model. Naime, Z2 također ima Moto Mods port za spajanje raznih dodataka. Motorola je prethodno predstavila nekoliko novih modula poput dodatka za bežično punjenje ili docka koji mobitel pretvara u pravu malu konzolu za igranje. Tijekom predstavljanja mobitela, najavljen je i novi dodatak – 4K kamera koja snima u 360 stupnjeva.

Moto Z2: Modularnost je ograničila napredak

Motorola je pristala na puno kompromisa samo kako bi progurala cijelu ideju s modulima, ali stvar nije prošla kako je zamišljeno. Moduli su bili skupi dok istovremeno nisu nudili nikakve konkretne značajke zbog kojih bi se investicija u njih opravdala. Zapravo, nedostatak modularnog dizajna pokazao se najviše kod ovoga mobitela jer, kako bi Motorola osigurala kompatibilnost s prethodnim modulima, dizajn samoga uređaja morao je ostati gotovo identičan prethodnom modelu, što se posebno odnosi na pozadinu. Najveći novitet, bar kada je u pitanju vanjština, svakako je dual camera setup. Moto Z2 sada ima dvije stražnje kamere po 12MP od kojih je jedan senzor u boji a drugi monokromatski, što će dozvoliti neke nove mogućnosti i cool efekte.

Ako ništa drugo, mobitel se modernizirao “iznutra”, tako da ga sada pokreće Snapdragon 835 uz 4GB ili 6GB RAM-a i 64GB prostora za pohranu te Android 7.1.1. Kao i prethodni model, Z2 Force ima 5.5-inčni 1440p AMOLED zaslon, aluminijsko kućište te 5MP prednju kameru. Najveći nedostatak definitivno je baterija koja je ubjedljivo najlošija u usporedbi s ostalim flagship mobitelima ove godine. Naime, kako bi uređaj učinili što tanjim, bateriji je smanjen kapacitet, što je prilično loš i nepotreban kompromis.