Novi iPhone možda rastura na benchmarku, ali Note 8 rastura u stvarnom životu

a11 bionic

Prosječnom korisniku može se činiti da je razlika u performansama između Android mobitela i posljednje generacije iPhonea veća no ikad. Čak i okorjeli Androidaši nerado priznaju da je iPhone fluidniji uređaj, s daleko bolje optimiziranim aplikacijama. Čak i benchmark rezultati pokazuju drastično bolje rezultate u odnosu na Android flagshipe. Jesu li Android proizvođači zaspali?

Apple je posljednjih godina intenzivno radio na usavršavanju vlastitog hardvera. Za razliku od većine proizvođača Android mobitela koji kupuju gotova rješenja od Qualcomma, MediaTeka i ostalih proizvođača čipova, Apple se oslanja na vlastite inženjere. Nije tajna da je apsolutna kontrola hardvera i softvera recept za dobar mobilni uređaj, što je i Google dokazao s prvom generacijom Pixel telefona, međutim, Appleu to polazi za rukom bolje nego ikome.

Posljednji u nizu, A11 Bionic, peta je generacija 10nm čipseta iza kojega stoji Appleov vlastiti tim eksperata za “silicij”. Unutar čipseta nalazi se šestojezgreni procesor s 4.3 milijarde tranzistora, a zahvaljujući drugoj generaciji kontrolera, A11 može koristiti svih šest jezgri simultano. Ovaj čipset također prvi puta koristi Appleov vlastiti GPU koji, prema riječima kompanije, ima 30% bolje performanse u odnosu na A10 čipset. Sveukupno gledajući, dvije high-performance jezgre 25% su brže nego na A10 čipsetu, dok su ostale četiri high-efficiency jezgre čak 70% brže od istih jezgri u A10 čipsetu.

Rezultat toga može se vidjeti u Geekbench tablici s rezultatima. Izdvojili smo 15 najbolje plasiranih Android uređaja i usporedili ih s top 15 iOS uređaja. Dok se iPhone 7 u multi-core testu drži nešto ispod Galaxy Notea 8, najsnažnijeg Android uređaja, nova linija iPhonea devastirala je i Note 8 i sve ostale Android flagshipe. Dogodilo se tako da iPhone 8 Plus na single-core testu postiže veće brojke nego neki prošlogodišnji flagshipi na multi-core testu.

android-vs-ios-geekbench
Top 15 Android vs top 15 iOS uređaja

Testovi iz stvarnosti ipak govore drugačije

I dok su se svi mediji raspisali kako je iPhone 8 uništio Android na Geekbenchu, a na kraju se oko cijele priče oglasio i osnivač John Poole, problem s aplikacijama koje mjere performanse uređaja i na temelju testova dodjeljuju ocjenu je upravo u tome što su to samo – aplikacije. Logično je zaključiti da bi na rezultate mogla utjecati i činjenica koliko je sama benchmark aplikacija optimizirana na sustavu koji testira, zar ne? Oni bolje upućeni u softver kažu da su benchmark aplikacije uglavnom bolje optimizirane za iOS, posebice kada je u pitanju Geekbench. Možda upravo to objašnjava zašto je Galaxy Note 8 bio za nijansu bolji od iPhonea 8 u usporednom live testu na Youtube kanalu Phonebuff, iako je iPhone 8 daleko ispred Samsungove perjanice na Geekbench tablici. Brojke su, u konačnici, samo brojke.