One UI 6.1 po defaultu isključio jednu od najboljih značajki Androidovih obavijesti

One UI 6.1 se prvi put pojavio na Galaxy S24 i donio mnoštvo odličnih noviteta. Na starije uređaje trebao bi početi dolaziti od veljače. Međutim, ažuriranje nije bilo jedina dobra vijest. Uključivanje opcije “Circle To Search” uklonilo je mogućnost jednostavnog skrivanja trake za geste bez korištenja zaobilaznog rješenja, a živopisni profil prikaza trenutno ne radi za mnoge korisnike S24. Loše vijesti se nastavljaju – čini se da One UI 6.1 po defaultu onemogućuje jednu od najboljih značajki koje je Android ikada dobio.

2017. godine Google je izdao Android 8.0 Oreo, a s njim i jednu od naših omiljenih opcija obavijesti. “Notification channels”, ili “categories” kako ih Samsung naziva u One UI, razdvajaju svaki tip obavijesti u zasebne stavke. Svaku od ovih stavki moguće je pojedinačno omogućiti ili onemogućiti.

Ovo je za određene aplikacije bilo odlično rješenje. Na primjer, neke igre koje igramo imaju obavijesti koje želimo vidjeti, poput zahtjeva za prijateljstvo. Međutim, obavijesti koje nam pokušavaju prodati nešto unutar aplikacije apsolutno ne trebamo. Isto tako, iako volimo ovu značajku, ona nije nešto o čemu često razmišljamo. Jednom kada je postavimo, zaboravimo na to. Zato ovakve stvari ne primjećujemo dok se nešto drastično ne promijeni. A jedna takva drastična promjena dogodila se u UI 6.1., jer Samsung je po defaultu isključio notification channels. Zašto? Ne znamo, ali Samsung ionako nije poznat po pametnim odlukama koje se tiču UI/UX rješenja.