Sony Xperia Z3: Moćnih 20.7 megapiksela

xperia z3 kamera

Sony je oduvijek znao kako napraviti mobitel s dobrom kamerom, a ta tradicija traje još od Sony-Ericsson ere dok su modeli iz W i K serije vladali tržištem. Mlađi čitatelji vjerojatno se neće sjećati tih vremena, ali Nokia i Sony-Ericsson bili su na čelu utrke kada je u pitanju kvaliteta fotografija fotkanih s mobitelom. Ako ubrzamo film nekoliko godina unaprijed, možemo vidjeti da Sony i dalje drži do kvalitete kamere kako na flagship modelima tako i na uređajima iz nižeg cjenovnog ranga. Najbolji primjer tome je Xperia Z3 s kolosalnih 20.7 megapiksela, što je još uvijek jedna od najvećih brojki na tržištu. Pogledajmo kako se Sony Xperia Z3 kamera snašla u našim testovima.

xperia z3 leća

Sonyjev odjel zadužen za kameru  s ovim modelom dao je sve od sebe. Osim što ima “nabrijani” 20.7 MP senzor, softverske značajke i ugrađene tehnologije također predstavljaju vrhunac znanja i iskustva japanskog proizvođača kada su u pitanju kamere na mobilnim uređajima. Exmor RS senzor, Bionz procesor i G Lens tehnologija možda vam zvuče kao strateški osmišljeni izrazi koji bi se lijepo uklopili u marketing kampanju, ali riječ je o stvarnim tehnologijama koje ipak pokazuju određene rezultate.

Specifikacije Sony Xperia Z3 kamere:

  • 20.7 MP 1/2.3-inch Exmor Mobile BSI CMOS Sensor
  • F2.0 aperture
  • 25mm leća
  • 4K rezolucija snimanja videozapisa
  • 2.2 MP prednja kamera
  • LED bljeskalica

z3 lećaz3 camera button

Senzor izvana ne pokušava impresionirati i vizualno se uklapa u minimalistički dizajn mobitela. U ovom slučaju imate klasični okrugli otvor obrubljen “metalnim” prstenom ispod kojeg se nalazi LED bljeskalica, a s desne strane slovo G te podaci o leći. Za razliku od većine mobitela na tržištu, Xperia Z serija nastavlja s tradicijom dedicirane tipke za kameru, što moramo pohvaliti jer se zbilja lako naviknete na njezino korištenje i kasnije vam fali ako se prebacite na mobitel koji je nema.

Automatske postavke

Mobitel automatskim postavkama pokušava pružiti najbolje moguće rezultate bez obzira u kojoj se situaciji nalazite. Osnovne postavke se temelje na 8MP rezoluciji i 16:9 formatu te fotografije koje na ovaj način uhvatite uglavnom su dobre za prosječnog korisnika. Zašto kažemo “uglavnom”? Zato što ne možete od uređaja očekivati da baš u svakoj situaciji pogodi sve postavke, pa će fotografije fotkane pri više svjetla izgledati odlično, dok će one fotkane u polumraku ipak zahtijevati podešavanje ISO-a ako želite bolju kvalitetu.

Naprednim postavkama do boljih rezultata

Iako kamera nudi daleko više MP od svih konkurentskih uređaja na tržištu, ručni način rada i većina postavki temelje se na tek 8MP. Prebacivanjem u manual mode možete birati između više rezolucija i formata pa samim time postaviti kvalitetu fotografije na maksimalnih 20.7 MP, čime neke stvari gubite, a neke dobivate. Primjerice, gubite HDR opciju i fotografije su u 4:3 formatu umjesto u 16:9.

DSC_0178 DSC_0177

Lijeva fotografija: 20.7MP, auto postavke – Desna fotografija: 8MP 16:9, auto postavke

Oko makro fotografija smo neodlučni, jer nekad smo bolje rezultate postizali s 8MP a nekad s 20.7MP. Imamo osjećaj da su rezultati najviše ovisili o količini svjetlosti. Neke značajnije razlike ipak nema, osim što je 8MP fotka dostupna u 16:9 ili 4:3 formatu, dok je 20.7 ograničena na 4:3

8MP - HDR OFF 20MP - HDR OFF

Lijeva fotografija: 8MP, auto postavke – desna fotografija: 20.7MP, auto postavke

Što se tiče fotkanja po mraku/niskom osvjetljenju, držite se 8MP za najbolje rezultate. Najbolje od kombinacije ISO-a i WB-a možete izvući u sumrak ili sličnim situacijama gdje još uvijek nije previše mračno. Fotografije u takvim situacijama nisu toliko zrnate kao što smo očekivali. Z3 nudi ručne i automatske postavke ISO-a pa možete birati između automatskog načina gdje mobitel sam pokušava odrediti najbolju ISO razinu, ili možete ručno birati ponuđene vrijednosti koje se kreću između 50 i 3200.

DSC_0185 DSC_0186

Lijeva fotografija: ISO 3200 u mračnoj sobi + svjetlo od monitora – Desna fotografija: Potpuni mrak + blic

DSC_0192 DSC_0193

Lijeva fotografija: 8MP, automatske postavke, svjetlo od stolne lampe – Desna fotografija: 8MP, ručni način, ISO 3200, WB +2, svjetlo od stolne lampe

HDR opcija može postići zbilja sjajne rezultate, ali kada je u pitanju Xperia Z3 nemojte očekivati čuda. Iako je HDR dobar, nije najbolji na tržištu i konkurentski uređaji su u malenoj prednosti. Razlika između uključenog i isključenog HDR-a?  Ona je vidljiva, ali isto ovisi od situacije do situacije. Povremeno se može javiti zrnatost i razlika u tonovima iste boje.

DSC_0171 DSC_0172

Lijeva fotografija:HDR ON – desna fotografija: HDR OFF

Od ostalih mogućnosti naći ćete Augmented reality aplikaciju koja u scenu dodaje zanimljive efekte, Panoramu, Timeshift video, značajku koja simulira plitak DOF, ali i mnoštvo drugih mini aplikacija unutar kamere koje možete obogatiti preuzimanjem dodatnih paketa s Trgovine Play. 

Videozapisi i 4K rezolucija

Sony Xperia Z3 omogućuje vam snimanje u famoznoj 4K rezoluciji pri 30 fps-a. Ne samo da malo uređaja ima mogućnost snimanja u 4K, nego će malo korisnika uopće moći pregledati snimljeni videozapis u toj kvaliteti pa samim time ova opcija još uvijek predstavlja samo zgodan marketinški adut. Pored toga, mobitel se pregrijava kod snimanja u 4K, što je već dobro poznat problem priznat od strane Sonya, ali nikada u potpunosti uklonjen dodatnim softverskim nadogradnjama. S druge strane, 1080p rezolucija puno je “korisnija” i kvaliteta je odlična. Također, s ovom rezolucijom imate na izbor veći broj postavki. Sljedeći video je snimio jedan od naših autora dok je bio na putu u London, a cijeli putpopis možete pročitati ovdje: Gadget putopis: Sony Xperia Z3

Ponajbolji senzor na tržištu, uz nekoliko softverskih mušica

Iako se radi o jednom od najboljih senzora u mobilnim uređajima koje ćete trenutno naći na tržištu, imamo osjećaj da softver pomalo guši mogućnosti. No bez obzira na to, Xperia Z3 može fotkati itekako dobro, posebno ako u određenim situacijama posegnete za naprednim postavkama. Jednom kad savladate sučelje i sve mogućnosti, teško ćete biti nezadovoljni rezultatima. Što se nas tiče, kamera na Sony Xperia Z3 i dalje ostaje u samom vrhu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)