Recenzija: LG G3

Iako nam je softverski dio Android svijeta primaran, svakim danom nam u ured dolazi sve više novijih uređaja na testiranje, stoga postaje nemoguće ignorirati i taj dio Android ekosustava. LG G3 na tržištu je dostupan već nekoliko mjeseci, a svoje dojmove objedinili smo u jednu recenziju pa pročitajte što mislimo o LG-jevoj perjanici.

ŠTO NAM SE SVIĐA ŠTO BISMO PROMIJENILI
zaslon visoke gustoće piksela debljinu uređaja
softverske značajke zagrijavanje i throttling procesora
brza kamera i kvaliteta videozapisa plastični okvir zamijenili metalnim

Najbolje od LG-ja

G3 je predstavljen kao najbolji pametni telefon koji je LG ikad napravio, a trebao je zamijeniti također vrlo dobar uređaj, G2, i popraviti komercijalni uspjeh koji je izostao unatoč pozitivnim reakcijama kupaca i kritičara. U svojim nastojanjima da otkine što veći dio tržišnog kolača, LG je stvorio G3 i podario mu nekoliko odvažnih karakteristika, uključujući i QHD zaslon. No krenimo redom. Na prvi pogled, radi se o uređaju s krizom identiteta. Primjerice, želi biti pametni telefon, ali dimenzijama zadire u phablet kategoriju. Stražnji poklopac je od plastike, ali imitira metal. Želio bi biti tanak, ali je debljina skoro 9 milimetara. Ipak, sve ove “mane” zapravo su svojevrsne prednosti po kojima se G3 razlikuje od ostalih uređaja na tržištu. Tako ćete se na dimenzije uređaja priviknuti kroz nekoliko dana, dok plastična imitacija metala jako dobro skriva otiske prsta i izgleda puno bolje od obične plastike kakvu koristi Samsung na svojim mobitelima. Debljina također pada u drugi plan, jer zaobljeni stražnji poklopac završava toliko blizu ekrana da su se tipke za zaključavanje i volumen morale preseliti iza, pa samim time imate osjećaj kao da u rukama držite puno manji i tanji uređaj. Što se tiče dizajna i estetskih vrijednosti, G3 neće osvajati natjecanja ljepote, ali ipak se radi o upečatljivom mobitelu koji odmah na prvi pogled djeluje premium i lijepo leži u ruci.

g3 cover 2

Atributi koji G3 izdvajaju iz mase

Jedan od najvećih atributa ovog mobitela definitivno je QHD zaslon rezolucije 2560 x 1440 piksela, što znači da je gustoća piksela po inču oko 534 ppi. Zahvaljujući ovome, prikaz slike je nevjerojatno oštar, a slova izgledaju kao da su otisnuta na papiru. No sada dolazi pitanje koji smo si postavljali još i prije izlaska ovog uređaja na tržište, a to je, koliko će QHD zaslon zapravo biti oštriji od “običnog”, 1080p zaslona? Ispostavilo se da nekih prevelikih razlika pri ovako “maloj” dijagonali zaslona zapravo – i nema. Međutim, ovaj IPS zaslon jedan je od najboljih koje smo vidjeli, ne samo zbog visoke rezolucije, nego i zbog ostalih karakteristika kao što su dobri kutevi gledanja te balansirana reprodukcija boja. Sljedeće što valja spomenuti je kamera, koja zbilja impresionira kvalitetom fotografija ali i brzinom rada. Naime, riječ je o 13 MP stražnjem senzoru koji je potpomognut raznim softverskim i hardverskim pomagalima, a ponajprije OIS+ tehnologijom stabilizacije slike te laserskim fokusom i dvostrukom LED bljeskalicom. Samo sučelje vrlo je čisto i jednostavno, a jedina zamjerka ide na nedostatak naprednijih opcija poput biranja ISO postavki, kontrasta ili ekspozicije. Spomenuto lasersko fokusiranje funkcionira vrlo dobro, tako da mobitel fokusira objekt koji fotografirate gotovo instantno. Dodajte na to i brzu softversku obradu nakon pritiskanja virtualnog gumba za slikanje i rezultat je nevjerojatna brzina fotkanja. Na stražnjoj se strani, osim kamere, nalaze i tipke za otključavanje. Iako sama ideja zvuči neobično, nakon nekoliko dana privikavanja nećete više ni razmišljati o tome. Doduše, mi smo za otključavanje koristili Knock on funkciju jer je zbilja praktična i gotovo u potpunosti eliminira potrebu za korištenjem fizičkog gumba.

Softverske značajke i dorada sučelja

Uređaj koji smo testirali pokretala je verzija Androida 4.4.2. KitKat, a uskoro bi trebalo biti dostupno i ažuriranje na najnoviju inačicu, 5.0 Lollipop. LG-jeva dorada sučelja u ovoj verziji naizgled je vrlo čista i “lagana”, ali često nam se znalo dogoditi da pri bržem navigiranju ili izlasku iz aplikacije i ulasku u neku drugu dođe do zastajkivanja, unatoč četverojezgrenom procesoru i dovoljnom broju RAM-a. Ipak, radi se o vizualno najljepšoj doradi koja je izašla iz LG-ja, a bogata je različitim značajkama poput Knock codea i Knock on otključavanja i zaključavanja. Tako će vam primjerice Knock on značajka pomoći da se vrlo brzo odviknete od korištenja sleep gumba koji se nalazi na stražnjoj strani i koji zahtijeva dozu privikavanje. Moramo pohvaliti i nastojanje LG-ja da softverski dodatno istakne prednosti hardvera i maksimalno ih iskoristi. Pri tome mislimo na određene značajke poput Dual Window načina rada koji u potpunosti iskorištava prostor na velikom 5,5 inčnom zaslonu, kao i One-handed režim koji će vam olakšati korištenje uređaja jednom rukom.

[videojs webm=”http://www.droid.hr/wp-content/uploads/2014/12/MOV_03521_.webm” autoplay=”true” preload=”true” loop=”true” controls=”false”]

Knock code značajka podiže razinu sigurnosti

Rad s aplikacijama i igrama

Testirali smo nekoliko igri, uključujući i grafički zahtjevnije naslove poput Asphalta 8: Airborne, ali i neke starije klasike kao što je Hill Climb Racing koji nam je još uvijek jednako zabavan. Sve igre radile su bez problema, stoga G3 smatramo dobrim mobitelom za igranje, posebice zbog velikog zaslona visoke gustoće piksela. Iako je prosječan rezultat na Antutu testu bio niži nego što smo očekivali, stvarne performanse su izvrsne, i pored povremenog zastajkivanja u radu sučelja nemamo se na što požaliti. Doduše, LG-jevi mobiteli uvijek imaju nešto niže rezultate na benchmark testovima, ali krivac za to nije slab hardver niti neoptimiziran softver, već jednostavna činjenica kako je LG jedan od proizvođača koji u svoje mobitele ispod procesora ne stavlja termalni podložak, stoga dolazi do takozvanog throttlinga procesora kako se isti ne bi pregrijao i zbog toga oštetio. Ovo ćete definitivno osjetiti na svojem dlanu, jer G3 se kod zahtjevnijih zadataka znao prilično zagrijati, ali osjetno narušavanje performansi nismo doživjeli. Dakle, unatoč zagrijavanju, performanse uređaja su izvrsne i u radu s aplikacijama i igrama te nećete osjetiti nedostatak hardverske snage. Pošto rad s aplikacijama i autonomija idu ruku pod ruku, ovdje ćemo se dotaknuti i baterije koja broji 3000 mAh, a u prosjeku je znala izdržati jedan i pol dan. Imajte na umu da smo u periodu od pet radnih dana mobitelom “uhvatili” preko 150 fotografija, snimili nekolicinu videozapisa, instalirali i deinstalirali nebrojene aplikacije, slali i primali mailove, obavili “bezbroj” poziva, igrali igre i još mnogo toga, a mobitel je takav “teror” mogao uredno izdržati cijeli dan. Dakle, prosječnom korisniku baterija bi mogla potrajati i dva dana.

Što očekujemo od G4

Koliko god plastična imitacija metala bila vizualno prihvatljiva i otporna na otiske prstiju, na nasljedniku bismo ipak voljeli vidjeti pravi metal i nešto tanju konstrukciju, jer 8.9 milimetara je previše za jedan moderan pametni telefon, unatoč zaobljenoj poleđini. Također, što se nas tiče, veličina zaslona i rezolucija mogu ostati isti, jer trenutni 5,5 inčni QHD može bez problema “preživjeti” još jednu generaciju. Kada je u pitanju hardver, za očekivati je snažniji procesor i grafiku, ali voljeli bismo da LG riješi problem zagrijavanja.


LG G3 dostupan je u T-Mobile web shopu po cijeni od 5.098 kn bez ugovorne obveze

Izravna konkurencija:

z3 htc one Samsung-Galaxy-S5-1393269528-0-0

Samsung Galaxy S5: 6.298,00 kn
HTC One M8: 6.098,00 kn
Xperia Z3: 6.098,00 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)