Kako ubrzati Android mobitel

ubrzati android

Android OS nije imun na povremeni pad performansi. Ne radi se o nikakvim teorijama zavjere, namjernom mijenjanju OS-a od strane proizvođača kako bi vas natjerao da kupite novi uređaj, ili sličnim bajkama. Ako malo bolje razmislimo, i naša računala povremeno zahtijevaju čišćenje ili čak instalaciju potpuno svježe kopije OS-a, zar ne? Android nije iznimka. Pročitajte kako ubrzati Android mobitel i koliko je realno očekivati poboljšanje performansi mobitela.

1. Root i brisanje nepotrebnih aplikacija

rootNemogućnost brisanja tvornički instaliranih aplikacija koje uopće ne koristite (takozvani bloatware) trn je u oku svih korisnika Androida. Iako se s godinama broj bloatware aplikacija koje dolaze predinstalirane s mobitelima smanjio, neki proizvođači i dalje pretjeruju. Ako više ne želite da vam takve aplikacije zauzimaju mjesto na mobitelu, rješenje leži u rootanju koje vam daje potpunu kontrolu nad uređajem, a smatramo da bi takva kontrola trebala biti omogućena svim korisnicima čim izvade mobitel iz kutije. Na kraju krajeva, ako ste već kupili mobitel svojim novcem, tko vam ima pravo zabranjivati brisanje bilo čega? Nakon što rootate mobitel, obrišite sve aplikacije koje vam ne trebaju kao i one koje ne koristite. Što manje aplikacija imate na mobitelu, to bolje.

2. Osvježite mobitel custom ROM-om

Uz bloatware, memoriju i resurse troše i skinovi proizvođača koji su često bespotrebno “zatrpani” raznim mogućnostima, efektima,  animacijama i widgetima. Takvi skinovi možda izgledaju lijepo, ali definitivno utječu na performanse vašeg uređaja. Ovaj problem lako se riješi instaliranjem custom ROM-a. Mnogi ROM-ovi rađeni su upravo s namjernom da troše što manje resursa, a na njima također nećete pronaći bloatware. Ako ste već rootali mobitel, slobodno probajte instalirati neki od custom ROM-ova. Naši prijedlozi brzih i funkcionalnih su:

  • P.A.C. True All in 1 ROM
  • AOKP
  • CyanogenMod
  • CarbonROM
  • LiquidSmooth

3. Gašenje aplikacija i sinkronizacije, te zašto ne trebate task killer/manager

android multitaskingNeke od instaliranih aplikacija pokreću se zajedno s mobitelom i izvode u pozadini dok je on upaljen, na taj način trošeći resurse. Kako bi vidjeli koje aplikacije trenutno rade, odite u Postavke -> Aplikacije -> Aktivni. Iznenađeni? Većina aplikacija poput Facebooka, WhatsAppa i AccuWeathera konstantno rade u pozadini kako bi vam mogle slati obavijesti čim ih primite, što troši bateriju i resurse. Ako ne želite da se aplikacije automatski sinkroniziraju, onemogućite im to u postavkama. Mnogi korisnici posežu za task killerima kada smatraju da im je mobitel spor, te očekuju da će ga na taj način ubrzati.  Ideja je jednostavna; instalirate program koji će automatski gasiti nepotrebne aplikacije, te na taj način štedite bateriju i RAM-e i samim time ubrzavate uređaj. Na Androidu, za razliku od Windowsa gdje gašenje programa može poboljšati performanse, stvari funkcioniraju malo drugačije, jer Android drugačije upravlja procesima. Iako podržava multitasking, prilikom izlaska iz neke aplikacije ona se “pauzira” i ostaje pohranjena u radnoj memoriji (RAM), te više ne troši CPU resurse (osim ako se ne radi o aplikacijama koje zahtijevaju sinkronizaciju). Ovo nije nužno loša stvar. Radna memorija služi upravo tome, a ukoliko se ona napuni, Android iz nje sam uklanja aplikacije koje niste dugo koristili. S druge strane, task killeri su aplikacije koje se same po sebi konstantno izvode u pozadini te nasilno gase druge aplikacije i čiste radnu memoriju. Evo zašto smatramo da task killeri nisu potrebni:

  • Ponovno pokretanje ugašene aplikacije traje duže jer se ona više ne učitava iz radne memorije nego iz mjesta gdje je pohranjena, što dodatno troši bateriju i CPU resurse
  • Neke aplikacije će se automatski ponovno pokrenuti nakon što ih task killer ugasi, što opet troši bateriju
  • Aplikacije spremljene u radnoj memoriji ne troše bateriju ni CPU resurse (osim ako ne zahtijevaju konstantnu sinkronizaciju)
  • Android OS dovoljno je “pametan” da na puno bolji i efikasniji način upravlja vlastitim procesima od 3rd party aplikacija kao što su task killeri

Ukratko: mobitel nećete ubrzati instaliranjem task killera, već se često dogodi baš suprotno. Isto tako, isključite sinkronizaciju aplikacija poput Facebooka, WhatsAppa, Gmaila ili AccuWeathera osim ako vam ona zbilja nije potrebna.

4. Podrška za TRIM spašava

TRIM je tehnologija koja se koristi pri optimizaciji rada SSD-a. NAND flash memorija kakvu koriste Android uređaji s vremenom postane toliko fragmentirana da se zbog toga usporava cijeli mobitel. Zadatak TRIM-a je prepoznati koji se blokovi memorije ne koriste, te ih ponovno staviti u funkciju, što se u Android operacijskom sustavu izvodi jednom u 24 sata. Android 4.3 prvi je počeo koristiti ovu tehnologiju te se na taj način jednom zauvijek riješio problem usporavanja uređaja zbog fragmentirane flash memorije.

Ako koristite stariju verziju Androida od 4.3, onda nemate podršku za TRIM. Jedino što vam preostaje je nadogradnja sustava (ako je moguće), instalacija custom ROM-a koji se temelji na verzijama 4.3 i 4.4, ili instalacija programa LagFix (fstrim) Free (zahtjeva root pristup). Ukoliko imate stariji uređaj koji je katastrofalno spor, TRIM bi ga mogao vratiti u život.

5. Smanjite broj widgeta, ikona i početnih zaslona

Prosječan widget može trošiti između 5 i 10MB radne memorije, stoga dobro razmislite trebaju li vam svi ti silni widgeti na početnom ekranu. Broj ikona i zaslona također može utjecati na performanse, stoga upamtite: manje je bolje. Koristite minimalan broj ikona ili ih grupirajte u foldere, koristite statične pozadinske slike (pogledajte našu kolekciju Wallpapera), uklonite sve widgete i smanjite broj zaslona na 2-3. Također možete probati instalirati i drugi launcher ako smatrate da je vaš trenutni previše “težak”, a popis onih najboljih pronađite u članku Najbolji Android launcheri.

6. Factory reset

Factory reset Android mobitela (vraćanje na tvorničke postavke) potpuno briše sve podatke i vraća mobitel u ono stanje u kakvom je bio kad ste ga prvi put izvadili iz kutije. U trenutku kad se počnu pojavljivati bugovi ili se mobitel previše uspori, ovo je bezbolno i jednostavno rješenje da ga vratite u život. Pobrinite se da napravite backup svih podataka i aplikacija koje želite vratiti i pohranite ih na PC (sigurnosti radi), a zatim očistite mobitel jednim jednostavnim dodirom prsta. Nakon što se mobitel ponovno pokrene, morate se ponovno prijaviti (brišu se i korisnički računi), te vratiti podatke iz sigurnosne kopije.

7. Overclock procesora kao posljednji korak

overclockingOverclock procesora Android mobitela uvijek je bila privlačna opcija za naprednije korisnike. Kako bi uopće mogli napraviti overclock, mobitel vam mora biti rootan te na njemu mora biti custom Kernel koji podržava overclockanje, odnosno custom ROM koji ima takav kernel u sebi (većina custom ROM-ova ima). Ako ste ispunili sve uvjete, treba vam i aplikacija pomoću koje ćete obaviti overclock. Overclock CPU-a na mobitelima donekle je sigurniji od overclockanja PC komponenti, s obzirom da su komponente za mobitele puno manje pa kao takve imaju i više sigurnosnih mehanizama protiv pregrijavanja, ali ipak preskočite ovaj korak ako ne znate što radite. Također imajte na umu kako podizanje radnog takta CPU-a utječe i na veću potrošnju baterije (pročitajte kako produljiti život bateriji).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)