Kako produljiti život bateriji

Android 4.3 i 4.4 donose neka softverska poboljšanja koja se odnose na uštedu baterije, ali to opet nije dovoljno, posebno ako vam je uređaj stariji a baterija jednostavno previše puta punjena i pražnjena. Proizvođačima bi uskoro moglo postati teže raditi kompromis između tanjeg dizajna, snažnijeg hardvera, kvalitetnijeg ekrana i dugotrajnije baterije, jer takva baterija mora biti i fizički veća. Prosječan korisnik uglavnom mora svakodnevno puniti mobitel, jer intenzivnije korištenje tijekom dana često potpuno isprazni bateriju ili je isprazni do nekih 20%, pa vam opet ne preostaje ništa drugo nego napuniti je, jer s 20% ne možete “preživjeti” ni do pauze za gablec (to najviše mrzimo!). Pročitajte neke od naših preporuka ako želite bar malo produljiti život bateriji Android mobitela ili tableta!

baterija

Vrste baterija i savjeti o punjenju/pražnjenju

Za početak, par riječi o samim baterijama. Većina današnjih mobitela koristi Li-Io ili Li-Po baterije, odnosno litij-ion ili litij-polimerske. Iako su ovo dvije relativno moderne vrste baterija, među korisnicima još uvijek vladaju određene navike i uvjerenja zaostala iz ere korištenja sada već zastarjelih nikal-kadmij baterija (Ni-Cd). Primjerice, često možete čuti kako je “bateriju  najbolje puniti nakon što se potpuno isprazni”, ili kako “nije dobro dopunjavati”. Ovo vrijedi za Ni-Cd baterije, ali nikako za Li-Io.

Evo nekih savjeta koje prenosimo sa XDA foruma (više savjeta o Li-Io i Li-Po):

 • izbjegavajte punjenje do 100% – djelomično i učestalo punjenje bolje je nego potpuno
 • izbjegavajte opterećivanje baterije dok se mobitel puni (najbolje ga je ugasiti dok punjenje ne završi)
 • izbjegavajte često i potpuno pražnjenje baterije  (ispod 1%, ili da se mobitel ugasi)
 • ako punite bateriju kada je na 20 ili 30 posto umjesto na, primjerice, 5%, značajno produžujete njezin životni vijek
 • izbjegavajte naglo pražnjenje u kratkom vremenskom periodu jer na ovaj način možete trajno oštetiti bateriju (smanjiti životni vijek)
 • izbjegavajte držanje 100% napunjenog mobitela na visokim temperaturama
 • izbjegavajte punjenje na niskim temperaturama (oko nule)
 • ako mobitel ne planirate koristiti duže vremena, pohranite ga s baterijom napunjenom na 40%
 • baterija gubi 10% kapaciteta svake godine, bez obzira koristi li se ili ne
 • Li-Io i Li-Po su moderne vrste baterija koje nemaju “memoriju”, stoga ih kod prve upotrebe nije potrebno potpuno isprazniti pa potpuno napuniti, ili puniti 5-8 sati u komadu – ovo zapravo samo oštećuje bateriju. To je praksa ostala iz vremena Ni-Cd baterija i ne smije se primjenjivati na Li-Io ili Li-Po baterijama!

 

Svjetlina zaslona

Ako niste na suncu ili u previše osvijetljenoj prostoriji, nema smisla da vam svjetlina zaslona bude na maksimumu. Ako želite, možete uključiti i opciju automatskog prilagođavanja, ili jednostavno pronaći “sweet spot“, odnosno postotak svjetline koji nije prevelik niti premali (ovisi od mobitela do mobitela, ali to je obično od 40% – 60%). U potpunom mraku pozadinsko osvjetljenje možete i skroz isključiti, primjerice dok koristite mobitel u krevetu prije spavanja ili kada ste vikendom vani u gradu.

Isključite WiFi, mobilne podatke, Bluetooth i NFC

Ukoliko vam internet ne treba ili ne očekujete važan mail, isključite ga. On je jedan od većih potrošača, stoga konstantna uključenost pridonosi bržem pražnjenju baterije. Također možete uključiti i opciju optimizacije Wi-Fi veze koja se nalazi u postavkama -> Wi-Fi-> napredno -> optimizacija Wi-Fi veze. Bluetooth i NFC također troše bateriju, stoga nema potrebe da su stalno upaljeni osim onda kad ih koristite.

Statična pozadinska slika

Naizgled vrlo jednostavan savjet, ali vjerujte da pomaže. Za razliku od običnih pozadinskih slika, one live konstantno zahtjevaju rad procesora jer se animacija izvodi i kad je ekran ugašen, što u konačnici znači i veću potrošnju baterije.

Ako vaš mobitel ima AMOLED zaslon, postoji još jedan način uštede baterije: koristite tamne pozadinske slike i teme. Razlog je vrlo jednostavan. Naime, AMOLED zasloni nemaju standardno pozadinsko osvjetljenje ekrana, već svaki piksel emitira vlastito svjetlo (OLED = organic light emitting diode). Kada je piksel crn, ne emitira svjetlo, što znači da ne troši bateriju. Ako je bijel ili bilo koje druge boje, emitira i svjetlost. Dakle, što više tamnih piksela imate na ekranu, manje baterije se troši. Zgodno, zar ne?

amoled

Isključite location based services

Ukoliko nemate instaliranu niti jednu aplikaciju koja zahtjeva location based services, odnosno usluge određivanja lokacije, slobodno isključite ovu opciju (uz to što štedite bateriju, čuvate i svoju privatnost). Kako bi je isključili, otvorite Postavke -> Usluge određivanja lokacije -> isključite Pristup mojoj lokaciji (ovim će se automatski isključiti i GPS sateliti te Googleova usluga lociranja).

Koristite kvalitetnu aplikaciju za uštedu baterije

Ovo vrijedi samo za one koji koriste Android 4.1 ili starije!

Na Googleovoj Trgovini Play možete pronaći ogroman broj aplikacija koje navodno štede bateriju, ali tek nekolicina njih zapravo radi svoj posao. Neke od naših preporuka: DU Battery Saver, Easy Battery Saver, ili Snapdragon BatteryGuru ako imate Qualcomm snapdragon procesor (ovo je službena Qualcommova aplikacija i zbilja je odlična).

Isključite vibraciju

Ako se ne morate oslanjati na vibraciju da saznate kada vam je stigla obavijest, isključite je. Količina energije koja se potroši pri pokretanju motorića veća je nego ona potrebna za aktivaciju zvučnika. Također isključite i haptički feedback, odnosno vibraciju na dodir ekrana.

Isključite nepotrebne značajke

Značajke poput air gesturea, smart scrollinga  i sličnih možda izgledaju fora, ali vjerojatno nemate previše koristi od njih te ćete ih koristiti 2 puta u životu: kada prvi put dobijete mobitel i kada ga budete prodavali, da pokažete kupcu kako je “cool”. Ako ih zbilja ne koristite, nema smisla da vam troše bateriju.

Redovito ažurirajte aplikacije i operacijski sustav

Ažuriranja postoje s razlogom. Razvojni timovi konstantno rade i unaprijeđuju svoje aplikacije, a kroz ažuriranja dodaju nove funkcije, mijenjaju sučelja, te između ostalog optimiziraju  i potrošnju baterije.

Zrakoplovni način rada

Ako se nalazite u ruralnom kraju, šumi, tunelu, ili na bilo kojem mjestu gdje je signal slab ili ga uopće nema, najbolje vam je staviti mobitel u zrakoplovni način rada. Mobitel troši bateriju dok traži signal, a ako ga traži konstantno to znači i konstantno crpljenje baterije.

Za one napredne

Postoji još nekoliko dodatnih opcija za poboljšavanje autonomije uređaja, ali imajte na umu da su ovo naprednije opcije koje često nisu ni nužne:

 • underclocking procesora – smanjivanje nativne frekvencije procesora kako bi zahtijevao manje energije (samim time uređaj postaje sporiji, ali se i manje grije)
 • undervolting – smanjenje napona, odnosno voltaže CPU-a, jedna je od metoda uštede energije
 • kupnja druge baterije – na internetu se može pronaći hrpa baterija većeg kapaciteta, ali ako već kupujete dodatnu bateriju pobrinite se da je to ona koja je preporučena od strane proizvođača. Jeftine baterije nepoznatih proizvođača mogu vam oštetiti uređaj.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)