Kako saznati čiji je broj mobitela?

kako saznati čiji je broj mobitela
Kako saznati broj telefonaVjerujemo da ste se unazad desetak godina barem jednom našli u situaciji gdje na vašem mobilnom zaslonu vidite poziv s nepoznatog broja, a ne znate kako saznati čiji je to broj mobitela. Problem je i dalje prisutan jer dosta korisnika ne registrira svoj broj nakon kupnje, gdje se većinom radi o brojevima na bonove. S vremenom su operateri postali sve agresivniji po tom pitanju, poklanjaju se dodatne minute i megabajti prometa samo kako bi vlasnik broja poslao svoje ime, prezime i adresu operateru, no takve “promocije” ne uspjevaju prečesto, tako da čak i u godini 2015. imamo nepotpuni telefonski imenik mobitela.  Ovim ćemo vas člankom upoznati s određenim činjenicama oko otkrivanja nepoznatog broja, kao i nekim cakama koje smo na vlastitu ruku otkrili, pa krenimo redom.

Telefonski imenik i kako se točno brojevi registriraju

Kako saznati broj mobitelaTelefonski imenik vjerojatno je jedna od najboljih i prvih baza telefona koje preporučujemo da pogledate kada vas muči neki nepoznati broj, s jednom malom napomenom, a to je da su u njemu samo oni ljudi koji su htjeli biti tamo. Najčešće 95% fiksnih linija koje naša država ima nalaze se u telefonskom imeniku, prvenstveno zato što se na fiksne telefone gledalo kao nešto što mora biti dostupno u imeniku, pogotovo davne godine 1980. kada je bilo lakše otvorit imenik i pronaći onoga koga trebate nego mu poslat Facebook poruku. S druge strane telefonski imenik mobitela nešto je tanji od svog fiksnog brata – one starije mobilne linije su vrlo vjerojatno registrirane (sve prije godine 2005.), dok su noviji brojevi dosta razbacani. Također uzmite u obzir da su se mobilni brojevi dosta često razmijenjivali, prodavali, kupovali van ugovora na bonove (pri kojima registracija nije bila obavezna), tako da je taj popis nešto manji, no i dalje može pomoć u nuždi. S time da bismo voljeli napomenuti da, ako je netko kupio broj mobitela na bonove na kiosku, a pri tome nije htio obaviti proces registracije koji se odvija naknadnom SMS porukom, nitko ne može saznati tko je vlasnik tog broja imenom i prezimenom, jer ista ta osoba te podatke nije ostavila nigdje. Tu osobu ne možete pronaći u imeniku niti vam ikakve veze kod naših operatera mogu pomoć u potrazi.

Kako saznati broj mobitela ukoliko je vlasnik registriran

Kao što smo već spomenuli, telefonski imenik vam može biti prva stanica u potrazi za vlasnikom broja koji vas zanima, u svega par klikova i s upisom problematičnog broja možete saznati čiji je broj, dok alternative postoje, no nisu pretjerano korisne, stoga idemo redom po listi:
 saznati broj mobitela
Kao što vidite, pretraga po broju mobitela jednostavna je ukoliko je ta osoba registrirana, svega par klikova vam je potrebno da dođete do željene informacije, no što ako osoba nije registrirana? Tu se možete okoristiti s nekoliko podmuklih poziva. Primjerice, kako biste saznali čiji je broj mobitela, nazovite ga s nekog drugog broja, započnite raspravu s običnim “kako si, što ima”, predstavite se kao osoba koji traži, recimo, Zorana Podoreškovića, vjerojatnost da se osoba s druge strane linije predstavi je velika, a vama će boja glasa sugovornika ostaviti koju poveznicu pri potrazi.

Blokiranje poziva i/ili SMS poruka

Blokiranje poziva ili smsBlokiranje poziva operaterima nije strana stvar, kao ni blokiranje određenog poziva s određenog broja ili blokiranje SMS poruka s određenog broja. Radi se o svega par klikova od strane operatera, a sve što trebate napraviti jest posjetiti obližnju poslovnicu vašeg operatera i kroz kratki formular napraviti zahtjev za blokiranjem poziva i SMS-a s “tog i tog” broja. Odblokiranje takvog broja radi se istim pristupom, ponovno ispunjavanje zahtjeva. Cijeli proces traje svega desetak minuta. Ono što također možete iskoristiti je, ukoliko posjedujete pametni telefon, ugrađenu funkciju blokiranja kakvu većina novijih pametnih telefona posjeduje. Jedna od opcija je i skidanje zasebne aplikacije ovisno o uređaju koji posjedujete, ili iskoristite ugrađenu opciju kakvu nudi iOS. Ako ste još uvijek na nekom starijem modelu, slobodno bacite pogled na naš popis najboljih pametnih telefona u godini 2014. – sigurno vas nešto bude zanimalo.


SLJEDEĆI ČLANAK: SLANJE BESPLATNIH SMS PORUKA

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)