Gaming portal Invader danas postaje punoljetan

Kao i svaki dugovječan medij, Invader se kroz godine mijenjao i prilagođavao novim vremenima u bezbroj navrata te na još više načina. Taj proces u biti nikada ne bi trebao stati, a u svojem posljednjem izdanju jest rezultirao jačanjem medijskog fokusa na Esportu te proizvodnji vezanog sadržaja.

Iako je sami koncept Esporta postojao još i sada već davne 2002. kada je Invader tek kretao s radom, tek smo u zadnjih pola desetljeća vidjeli pravo sazrijevanje ovog sektora. Onomad je Europsko prvenstvo u originalnom Counter-Strikeu koje se održalo u Oslu imalo nagradni fond od 10.000 američkih dolara. Danas Counter-Strike: Global Offensive za isti kalibar natjecanja bez iznimke privlači cifre od preko 300.000 istih apoena.

Da ne spominjemo kako je CS svojedobno bio daleko najpopularnija kompetitivna videoigra, a CS:GO danas nije niti blizu tog statusa i u biti već godinama dosljedno pada u popularnosti. Trenutačni lider je DotA 2 čije je 2019. svjetsko prvenstvo, tzv. The International, imalo nagradni fond od preko 34 milijuna američkih dolara.

Dakle, Esport scena danas je definitivno već ušla u fazu sazrijevanja, a njen eksplozivan rast tako se odražava i na strukturi Invaderovog medijskog sadržaja. Radi se o trendu kojem se još uvijek ne nazire kraj, bilo po pitanju publike, talentiranog igračkog kadra, samih nagradnih fondova, pa tako niti sveukupnog interesa među potencijalnim gledateljstvom.

Čak i najveći sportski klubovi na svijetu kao što su Juventus i Liverpool već neko vrijeme otvoreno priznaju svijet Esporta kao ne samo legitimnu, već i jedinu dugoročnu konkurenciju. Sljedeći korak vjerojatno će biti normalizacija pojedinih franšiza kao zasebnih disciplina u očima šire javnosti koja i dalje prečesto gura sve videoigre u isti koš Esporta, što ima smisla jednako koliko i s tradicionalnim sportovima, tj. nema.

Tu će etablirani gaming mediji kao što su Invader gotovo sigurno igrati srazmjerno rastuću ulogu, a mi im u tome želimo svu sreću!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *