Google zadaje konačan udarac lošim aplikacijama u Trgovini Play?

trgovina play loše aplikacije

Iako Android OS ima ogroman broj dostupnih aplikacija, količina onih loših i potencijalno opasnih na Trgovini Play još uvijek je pozamašna. Na račun toga Google je svih ovih godina trpio brojne kritike, jer za razliku od Applea, nije poduzimao nikakve konkretnije mjere kako bi tome napokon stao na kraj. Zapravo, sve do sad, činilo se da nitko previše ne mari o navedenom problemu.

Kako je sinoć objavljeno na Android Developers službenom blogu, Google je nedavno nadogradio algoritme za pretraživanje koji se sada više oslanjaju na kvalitetu same aplikacije kako bi se korisnicima servirale samo one dobro ocijenjene. Drugim riječima, kvalitetnije aplikacije sada će bolje rangirati na Trgovini Play. Temeljem interne analize, određeni su ključni parametri po kojima će se kvaliteta aplikacije određivati, a negativne bodove dobivat će one koje se često ruše, previše troše bateriju i slično. Za nas krajnje korisnike to znači da ćemo od sada teže naletjeti na loše ocijenjene aplikacije, primjerice, na one koje imaju jednu ili dvije zvjezdice, jer će se u rezultatima pretraživanja umjesto njih prikazivati aplikacije s boljim ocjenama. Samim time, za manje iskusne korisnike koji često ne paze što instaliraju na mobitel, ovo predstavlja puno veću razinu sigurnost.

Developeri imaju cijeli niz dostupnih alata koji u konačnici podižu korisničko iskustvo

Razvojni timovi koji se fokusiraju na performanse i dalje mogu koristiti Play Console kako bi otkrili greške i popravili kvalitetu svojeg proizvoda. Također, Android vitals otkriva ključne probleme s obzirom na uređaj na kojem se aplikacija nalazi, dok pre-launch izvješća mogu dati detaljan uvid u rezultate testiranja alfa ili beta faze aplikacije kako bi programeri mogli ispraviti greške prije službenog lansiranja. Na blogu se nalazi primjer aplikacije Busuu koja je zahvaljujući poboljšanju performansi povećala prosječnu ocjenu s 4.1 na 4.5 zvjezdica.