Zeiss optika vraća se na Nokije pokretane Androidom

carl-zeiss-hmd-nokia

Jedan od glavnih marketinških aduta starijih Nokija, ali i onih pokretanih Windows operativni sustavom, bila je Carl Zeiss optika. Iako je nakon preuzimanja Nokia branda od strane kompanije HMD Global špekulirano kako je Zeiss optika prošlost, određeni izvori tvrdili su da stvar nije konačna, što se potrvrdilo današnjim sklapanjem dogovora. Unatoč tome što nema konkretnih detalja, jedno je sigurno: Zeiss se vraća na Nokije, ovoga puta pokretane Androidom.

Suradnja Nokije i Zeissa započela je još prije jednog desetljeća

Suradnja ovih dviju kompanija dovela je do puno korisnih inovacija poput prve multi megapikselne kamere kakve su kasnije postale standard i kakve su ugrađivane u cijeli niz Nokijinih uređaja, uključujući legendarnu N seriju. “Povezanost kompanije ZEISS i telefona Nokia počela je prije više od jednog desetljeća i temelji se na zajedničkoj strasti za inovacijom, uvijek nudeći ono najbolje za korisnika”, stoji u PR-u koji smo jutros primili mailom. U njemu doduše i nema nekih pretjerano korisnih informacija, osim niza nepreciznih hvalospjeva iz kojih se ne može zaključiti ništa konkretno, osim ono što se moglo sumirati u jednu rečenicu: Carl Zeiss bude ispisano pored kamere nekih budućih Android Nokija.

Zeiss optika ne garantira superiorne performanse kamere

Unatoč tome što će se ova optika nalaziti na svim budućim premium Nokijama,  treba uzeti u obzir i trenutne premium uređaje ostalih proizvođača koji imaju vrhunske performanse unatoč tome što nemaju Zeiss optiku. Dapače, pogledamo li neke od Nokia uređaja koji su svojevremeno imali superiorne performanse kamere, možemo zaključiti da je za njih više bio zaslužan Nokijin vlastiti softver i sampling tehnologija nego sama Zeiss leća.

Također, na novim telefonima neće raditi isti inženjeri koji su razvijali PureView tehnologiju. Apple je već angažirao Nokijinog stručnjaka za fotografiju, dok je većina inženjera iz originalnog odjela za kamere napustila kompaniju još pri akviziciji od strane Microsofta.

Pred HMD-om je veliki izazov. Ne samo da moraju opravdati dosad odlične performanse Nokia uređaja kada je u pitanju kamera, već se moraju “natjecati” s imenima kao što su Apple i Samsung, čiji flagshipi posljednje generacije imaju suludo dobre kamere. Ono što tržištu u ovome trenutku definitivno ne treba je još jedan prosječan Android mobitel s “ok” kamerom. Bez obzira što je pored nje ispisano “Carl Zeiss”.