Pet mobitela s najboljom kamerom

Kako pametni telefoni napreduju, potreba za kupnjom zasebnog fotoaparata sve se više smanjuje, bar što se tiče prosječnih korisnika. Od skromnih početaka kada su mobiteli fotografirali u VGA kvaliteti do trenutnih 21 ili više MP senzora prošlo je dosta vremena, ali konstantna evolucija dovela nas je do toga da danas u džepovima nosimo fotoaparate i kamere sposobne uhvatiti prilično kvalitetne uratke. Pogledajmo listu mobilnih telefona koji se trenutno mogu pohvaliti najboljim fotkama.

Novi članak: Mobiteli s najboljom kamerom 2016

Sony Xperia Z3 – vodootpornih 21 megapiksela

Od starih Sony-Ericsson Walkman i K serija mobitela mogli ste očekivati najbolje fotografije na tržištu, a stvar se nije promijenila ni s današnjim, Android modelima ovoga proizvođača. Sony je također jedan od glavnih proizvođača senzora za mobilne uređaje, a različite varijante tih senzora koriste i drugi proizvođači, poput Samsunga i Applea. Trenutni flagship model, Sony Xperia Z3, ima 20.7MP, 1/2.3″ senzor s LED bljeskalicom te bržom lećom koja je nešto šira od one na prethodnom modelu. Iako kamera ima više megapiksela od gotovo svih aktualnih modela na tržištu, većina postavki usmjerena je na fotografiranje koristeći samo 8MP, dok se pri fotografiranju na najvećem broju piksela gube neke od značajki poput HDR-a. Ipak, i u jednom i u drugom načinu rada s Xperiom Z3 možete ostvariti vrlo dobre rezultate. Snimanje videozapisa također donosi napredne funkcije te između ostalog i 4K Ultra HD. Detaljan test Sony Xperia Z3 kamere pročitajte na Techradar.com.

xperia Z3

Samsung Galaxy S5 – nenadmašan u broju značajki

Galaxy S5 definitivno je pobjednik u broju ugrađenih značajki i postavki unutar aplikacije za kameru. Zanimljivo je za napomenuti kako je Samsung u prijašnjim modelima koristio Sonyjev senzor, dok je u S5 koristio senzor vlastite proizvodnje koji je ujedno donio nekoliko tehnoloških noviteta poput ISOCELL tehnologije. Međutim, ono što je najbitnije prosječnom korisniku je činjenica da Samsung Galaxy S5 može hvatati nevjerojatno dobre fotografije zahvaljujući 16MP senzoru i f/2.2 otvoru kao i brzom autofokusu koji, bar na papiru, izoštrava unutar 0.3 sekunde. Kao i Xperia Z3, Galaxy S5 također može snimati videozapise u 4K rezoluciji što je impresivno samo po sebi, dok 1080p rezoluciju snima pri 120 FPS-a. Zahvaljujući ovome, postoje zanimljivi načini snimanja poput slow motiona gdje su snimke usporene na 1/8 originalne brzine. Detaljan test Samsung Galaxy S5 kamere pročitajte na Trustedreviews.com.

samsung galaxy s5

LG G3 – laserski autofokus i OIS+ tehnologija

Za razliku od ostalih pametnih telefona. LG G3 krije nekoliko odličnih hardverskih i softverskih značajki. Prvenstveno mislimo na laserski autofokus koji izoštrava u tren oka, što znači da ćete se rijetko naći u situaciji gdje vaši prijatelji strpljivo čekaju kako bi mobitel konačno izoštrio sliku. Ova tehnologija zapravo je “posuđena” od LG-jevih robotskih usisavača i prilagođena mobilnim uređajima, i prema onome što smo vidjeli, radi u praksi. S druge strane, tu je i OIS+ tehnologija koja pruža stabilizaciju, a najjednostavnije rečeno, radi se o senzoru i leći koji kompenziraju pokretima mobiteli i automatski sprječavaju mutnu sliku. Unatoč senzoru od “samo” 13MP, s G3 možete ostvariti zbilja dobre rezultate. Ono što fali LG-jevoj perjanici su napredne postavke koje drugi mobiteli imaju, stoga smatramo da je hardverski sjajna kamera pomalo ograničena nedostatkom softverske pozadine koja bi joj dodatno istaknula prednosti. Detaljan test LG G3 kamere pročitajte na Trustedreviews.com.

LG G3

HTC Desire Eye – pobjednik u kategoriji “mobitel za selfije”

HTC Desire Eye posebno će se svidjeti ljubiteljima selfija, jer prednja kamera ima blic i čak 13MP, odnosno, gotovo je identična stražnjoj. Doduše, ima nešto pliću leću od 22mm, za razliku od stražnje koja ima 28mm. Logika iza ovoga je jasna – plića leća omogućuje širi kut što je bitno za grupne selfije. Selfiji su posljednjih godina postali toliko popularni da su proizvođači jednostavno bili primorani posvetiti pažnju uvijek zapostavljanim prednjim kamerama koje su ionako služile samo za videopozive. Osim ovoga, kamera ima i brojne softverske trikove i značajke, uključujući mnogo filtera, face-merge, make-up efekt koji uklanja nesavršenosti na licu, i sve ostalo što biste mogli očekivati od mobitela kojemu je kamera glavni selling point. Detaljan test HTC Desire Eye kamere pročitajte na Tomsguide.com.

HTC desire eye

Samsung Galaxy Note 4 – veliki brat “S5-ice”

Iako se fizički radi o skoro istoj 16MP kameri kao i na Galaxyu S5, razlike u konačnim rezultatima su vidljive, a Note 4 dodatno uz to ima i OIS tehnologiju koja nedostaje na trenutnom flagship modelu. Sličnosti ne prestaju ovdje, jer oba mobitela dijele izgled sučelja kamere kao i softverske dorade i značajke, što je dobro. Prednja 3.7MP kamera priča je za sebe, a osim za videopozive poslužit će i za selfije jer posjeduje širokokutnu leću koja omogućuje fotografiranje širine 90 i 120 stupnjeva, što Note 4 čini prilično balansiranim uređajem kada je u pitanju fotografija. Kada su u pitanju videozapisi, možete očekivati slične rezultate onima na Galaxyu S5, što uključuje i 4K koji u kombinaciji s OIS tehnologijom još više dolazi do izražaja, što možete vidjeti u ovome impresivnom videozapisu. Detaljan test Samsung Galaxy Note 4 kamere možete pročitati na Techradar.com.

 note 4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)