Najavljen novi Chromebook Pixel

Chromebook pixel
Pred dvije godine Google je na tržište donio prvi Chromebook Pixel, napredniju varijantu običnog Chromebooka koja se najviše isticala izuzetnim ekranom – 13” na rezoluciji od 2560×1700. U ono vrijeme to je bio laptop s ekranom najveće gustoće piksela i juš uz to s ekranom osjetljivim na dodir. Svi laptopi iz ove serije dolazili su s predinstaliranim Chrome OS-om, operativnim sustavom koji se pokazao izvrsnim za osnovno surfanje internetom te obrađivanje svih Google povezanih zadataka. Nažalost, usprkos činjenici da su web aplikacije integrirane u Chrome OS bile dovoljno funkcionalne za osnovne zadaće, to je i dalje bilo daleko od funkcionalnosti pravih programa kakve nalazimo na, recimo to, normalnim prijenosnim i stolnim računalima. Dalo se naslutiti da je Chromebook koncept praktički Googleov eksperiment te obznanitelj vizije i smjera u kojem se Google kao vlastiti ekosistem kreće, te smo samim time došli do godine 2015. i njohovog sljedećeg modela – Chromebook Pixel.

Novi USB standard – USB Type-C

clanak2

Neki ljudi bi rekli da se nije moguće uzbuditi oko jednog standarda za povezivanje, no USB Type-C bi mogao biti iznimka. Možda je to do silnih frustracija s trenutačnim USB-ovima te nemogućnošću da ih se spoji na računalo „iz prve“, uvijek je na drugoj strani (ponekad i na nekoj trećoj jer ne ide unutra ni ovako ni onako). Šalu na stranu, USB Type-C ozbiljan je standard te puno više od simetrične varijante USB porta. Prije svega, valja napomenuti da ovaj standard ima sposobnost prenošenja podataka do 10 Gbps (ilitiga 1,25 GB/s) što zbog očite visoke protočnosti sa sobom vuče sljedeće dvije funkcije, a to su prenošenje video signala te značajne količine struje općenito. To znači da bi ovaj standard mogao kroz određeni period zamjeniti Display Port i HDMI (barem na mobilnim uređajima). Što se snage struje tiče, 100 W je deklarirani maksimum sučelja, što znači da može puniti i mobitele i laptope. Kao i svi USB standardi dosada, Type-C je otvoreni standard te nije rezerviran ni za koju kompaniju ili seriju uređaja.

Kvalitetne i brze komponente

SNP_3006668_en_v0Baš kao i originalni Chromebook Pixel, novi također oduševljava odabirom komponenti. Primarno je tu ekran visoke rezolucije osjetljiv na dodir, aluminijsko kućište kao i stakleni touchpad. Veliki napredak postignut je u trajanju baterije, gdje se s pet sati prosječnog trajanja prvog Chromebook Pixela novi diči s desetak sati, uz opciju brzog punjenja gdje unutar 15 minuta možete dobiti dva sata trajanja baterije.

Procesor Intel® Core™ Broadwell, i5@2,2GHz sa 8 GB RAM-a ili i7@2,4GHz sa 16 GB RAM-a
Kapacitet 32 GB ili 64 GB flash memorije
Grafika Intel® HD Graphics 5500, s podrškom za 4K
Ekran 12,85” (3:2) rezolucije 2560×1770 (239 PPI)
Portovi 2x USB Type-C, 2x USB 3.0, SD čitač kartica, 3.5 mm kombo priključak
Dimenzije 297,7 mm x 224,55 mm x 15,3 mm, težine 1,5 kg

Chrome OS je sada nešto konkretniji

Jedan od većih nedostataka originalnog Chrome OS-a je nemogućnost pristupa određenim aplikacijama u slučaju da internet veza nije prisutna. S novim operativnim sustavom gotovo svim Google aplikacijama moguće je pristupiti bilo kada i bilo gdje, nevezano za povezivost. Osim toga, Chromebook je bogatiji za nekoliko zanimljivih funkcija, počevši od glasovnih komandi, pinch-to-zoom podrške, mogućnosti udaljenog zaključavanja uređaja u slučaju krađe – što su sve dobrodošle nadogradnje. Najviše nas je obradovala vijest da Chrome OS odsada može pokretati nekoliko Android aplikacija, primjerice Vine i Flipboard.

 clanak4 Chromium_OS_(updated)

Nažalost, i sa svim gore navedenim poboljšanjima, Chrome OS pred sobom ima još puno mjesta za rast. Jasno je da Google cilja na „cloudiziranje“ rada na računalu pri čemu bi izuzetne web aplikacije mogle preuzeti mjesto lokalnim aplikacijama. Ovime bi jedno računalo bilo samo pristupna jedinica serverski obrađivanom procesu, nešto slično nVidia Grid-u. Aplikacije poput Google Drivea do neke mjere mogu zamjeniti popularni Microsoft Office paket te je samo pitanje vremena kad će sličan tretman doživjeti programi za uređivanje video materijala, obradu slika i slično.

U trenutačnoj izvedbi, Chromebook Pixel definitivno je impresivan komad hardvera, no u softverskom dijelu postoji još puno rupa zbog čega je trenutačno teško preporučiti uređaj. Obični Chromebook je višestruko jeftiniji te nam se čini kao puno isplativija opcija za eksperimentiranje i upoznavanje sa novom vizijom Googlea. No, ako ste se odlučili za upravo ovaj model, izdvojit ćete 999 dolara, sto je po trenutnom tečaju blizu 7000 kuna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)