Google Glass nije mrtav, ali sada ima drugu namjenu

google glass enterprise edition

Google Glass bio je jedan veliki eksperiment za koji tržište u tome trenutku nije bilo spremno. Međutim, iako se za Glass nije dugo čulo, to ne znači da je proizvod mrtav. Baš naprotiv, Google je pametno zarotirao cijelu priču u smjeru poslovnih korisnika i na taj način pružio Google Glassu novu šansu.

Google Glass EE

Druga iteracija Glassa završila je u brojnim tvornicama diljem Sjedinjenih Država, a ovu novu verziju uređaja radnicima su podijelile kompanije poput DHL-a i Boeinga. Ova verzija naziva se Google Glass Enterprise Edition (EE) te nudi nekoliko poboljšanja u odnosu na prvu verziju koja se testirala za klasično tržište. Primjerice, poboljšana je kamera te ona sada nudi 8MP u odnosu na originalnih 5MP, poboljšana je autonomija, Glass ima bolji procesor i brži Wi-Fi, a postavljena je i nova LED lampica koja signalizira snimanje videa. Dodatno tome, ova verzija Glassa može se prikvačiti na više različitih okvira, kao što su primjerice zaštitne naočale.

Glass poboljšava produktivnost i olakšava obavljanje poslova

Sudeći prema izjavama Jaya Kotharija, glavnog projektnog menadžera Alphabeta, Google Glass EE dobro je prihvaćen te se radi o potpuno dovršenoj verziji uređaja spremnoj za korištenje. Radnici i kompanije koje su uzele EE na probni period navodno su vrlo zadovoljne. Ipak, Astro Teller, šef Alphabetovog eksperimentalnog “X odjela” izjavio je kako će se u ovoj fazi fokusirati na primjenu Glassa ondje gdje od takvog uređaja ima najviše koristi te da će ostati otvoreni prema svim različitim opcijama.

Alphabet je danas raskinuo ugovore o tajnosti sa svojim dosadašnjim partnerima te je otvorio program prijava za sve ostale kompanije spremne na eksperimentiranje. Budućnost Google Glassa, čini se, nije na tržištu potrošačke elektronike, nego u radnom okruženju, na glavama radnika, liječnika, inženjera i ostalih kojima će ovakav proizvod biti od velike koristi u svakodnevnom obavljanju poslova.