Deset zanimljivih činjenica o Androidu

Kao i svaka velika kompanija, veliki projekt ili velika ideja, tako niti Android nije lišen burne povijesti i raznih zanimljivosti koje ga okružuju od samih početaka. Android je u “komercijalnom” obliku s nama gotovo deset godina, dok je sama ideja formirana još 2003. godine. U tako velikom vremenskom razdoblju ovaj OS je prošao mnogo toga, stoga pogledajmo kojih je to deset zanimljivih činjenica o Androidu vrijedno spomenuti.

android 10 zanimljivih činjenica

1. Androidu se predviđala propast

Android danas ima zastupljenost od preko 80%, ali kada je tek predstavljen, mnogi su mislili da ideja neće zaživjeti. U to vrijeme iOS je tek “prohodao”, a tržištem su još uvijek dominirali Blackberry i Nokija, bar kada su u pitanju bili “pametni” telefoni. Prvi komercijalni Android mobitel iz 2008., HTC Dream (T-Mobile G1), proglašen je jednim od najgorih uređaja godine od strane Wired magazina. Samo predstavljanje ovog mobitela bilo je dugačko i zbunjujuće pa je veliki broj napustio konferenciju i prije njezinog završetka, a prodajni rezultati nakon toga bili su podjednako loši.

htc dream

2. Apple je uvelike utjecao na formiranje Androida

Htjeli mi to priznati ili ne, iPhone i iOS su itekako utjecali na razvoj Androida. Prvi prototip Android uređaja izgledao je kao Blackberry i zvao se “Sooner”. Imao je fizičku tipkovnicu i nije bilo ekrana na dodir. No sve se promijenilo predstavljanjem iPhonea koji je za ono vrijeme imao čudnu konfiguraciju. Fizička tipkovnica je izostajala, ekran je bio ogroman a korisničko sučelje predstavljalo je pravu revoluciju. Google je zatim promijenio strategiju i predstavio ranije spomenuti HTC Dream umjesto prvotnog prototipa kako je bilo planirano.

3. Google nije stvorio Android

Google nije začetnik ideje Androida. Umjesto toga, Android je započeo kao startup Andyja Rubina koji je 2003. osnovao Android Inc. kompaniju s ciljem razvoja nove mobilne platforme. Nakon dvije godine, Google je kupio Android Inc. za neotkrivenu svotu (nagađa se da je riječ o 50 milijuna dolara) i zaposlio  Rubina zajedno s nekoliko drugih programera u kolovozu 2005. Nakon još dvije godine predstavljen je Android 1.0 Alpha koji je u konačnici završio na T-Mobile G1.

andy rubin

4. Rubin je Android najprije ponudio Samsungu

Andy Rubin i još nekoliko njegovih suradnika otputovali su ravno do Seoula kako bi predstavili ideju Samsungu. Okruženi s 20 visokopozicinoniranih ljudi jednog od najvećih proizvođača mobilnih telefona, Rubin i ekipa predstavili su Android kao budućnost mobilne telefonije, no umjesto pljeska ostali su – ismijani. Par tjedana nakon toga Rubin je ideju predstavio Googleu, a sve ostalo je povijest. Samsung se zbog ovoga vjerojatno još i dan danas kaje.

5. Trgovina Play ima najviše aplikacija na svijetu

Prošle godine Trgovina Play proglašena je najvećim app marketom. Korisnicima Androida je po prvi puta bio dostupan veći broj aplikacija nego što su ga imali korisnici iPhonea, točnije, Trgovina Play brojila je čak 1.6 milijuna aplikacija, oko 100.000 više od Appleove trgovine. Ove godine se broj aplikacija još više povećao, stoga Trgovina Play i dalje ostaje vodeći app market.

6. Irina Blok je dizajnirala zelenu Android maskotu

Službena maskota Androida zapravo nema ime, no zato ima tvorca. Irina Blok je poznata dizajnerica i umjetnica iz SAD-a čiji se portfolio može pohvaliti i zelenim Android robotom koji je upravo njezina umotvorina. Ova dizajnerica je, osim za Google, radila i za ostale velike tech kompanije kao što su Yahoo i Adobe te dizajnirala korisnička sučelja za poznate aplikacije.

7. Apple je u početku bio prijateljski nastrojen prema Googleu/Androidu

Apple i Google u početku nisu bili rivali. Štoviše, usko su surađivali a suosnivač Googlea, Eric Schmidt, čak je bio i član upravnog odbora Applea od 2006. do 2009. No nakon što je Google počeo raditi na Androidu a potom i na Chrome OS-u i Chrome pretraživaču, postalo je jasno da sve više ulaze u tržište na kojem se nalazi i Apple, da bi na kraju u mnogim segmentima postali i konkurencija. Iako se Steve Jobs u početku divio Googleu i onome što su Page, Brin i Schmidt učinili, neposredno prije smrti im je objavio “rat”.

eric schmidt i steve jobs
Eric Schmidt i Steve Jobs 2007. godine

8. Android je izvorno bio zamišljen kao OS za digitalne kamere, a ne mobitele

Čudno ali istinito, no Android se primarno nije uopće trebao nalaziti na mobitelima. U vrijeme kada je započet njegov razvoj, na tržištu se nalazilo praktički stotine različitih mobilnih platformi, a mobilni development bio je rezerviran za velike kompanije. U to vrijeme kada su operateri još uvijek diktirali pravila igre, Andy Rubin je radio na mobilnoj platformi namijenjenoj pametnim digitalnim fotoaparatima i kamerama, no ubrzo je shvatio potencijal i prilagodio Android mobitelima.

9. Scott Horn iz Microsofta izjavio je kako “Android ne predstavlja prijetnju”

U vrijeme kada je Android tek predstavljen javnosti, svi veliki igrači podcijenili su ovaj OS i gotovo s podsmijehom komentirali nešto što će jednoga dana ozbiljno ugroziti njihove tržišne udjele. Nokia, Microsoft i Symbian 2007. su jasno dali do znanja da Android ne vide kao prijetnju, a Scott Horn izjavio je kako Google pokušava izvesti nešto što Microsoft radi zadnjih pet godina.

10. Prva dvije verzije Androida nisu se zvale po desertu/slatkišima

Android verzije uz brojčanu oznaku nose i ime deserta ili slatkog jela koje prati abecedni red. Android 6 je tako poznatiji i kao Marshmallow (sljezov kolačić), a sljedeća inačica bude započinjala sa slovom N. No prve dvije verzije Androida bile su drugačije imenovane. Točnije, zvale su se 1.0 Alfa i 1.1 Beta. Tek u travnju 2009. predstavljena je nova verzija Androida 1.5 koja je bila nazvana Cupcake.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)