Motorola Ara – modularni udarac već ustaljenom tržištu

Motorola Ara Phonebloks droid hr

Ideja mobitela s izmjenjivim dijelovima, koje skidate kao Lego kockice, zvuči genijalno. Nekad davno smo za određene uređaje kupovali slične dodatke, no u obliku kamera i tipkovnica (prisjetimo se samo Sony Ericsson modela T68i i njegovih dodatnih kamera). Tada su takve egzibicije bile zabavne, ali skupe i teško dobavljive. Lagani fast forward na danas i imamo još bolji koncept pojačavanja i mijenjanja specifikacija mobitela – Phonebloks. Modularni mobitel, koji se pomoću odličnog videa već duže vrijeme promovira na društvenim mrežama.

Po nama je ovo jedna od zanimljivijih novosti ove godine, gdje sam koncept modularnog mobitela predstavlja gotovo genijalno rješenje za sve probleme s kojima se susreću moderni pametni telefoni, od kojih možemo izdvojiti:

  • Kod normalnih uređaja hardver kroz godinu dana zaostaje za konkurencijom
  • Kod nekog manjeg kvara mijenja se cijeli uređaj
  • Odlučujete se na kupnju novog uređaja zbog samo jedne bolje stavke (ekran, baterija, procesor…)
  • Izlazi nova inačica Androida, a vaš uređaj ga ne može pokrenuti, što vas automatski tjera na kupnju novog

 

Dakle, zbog jedne ili nekoliko minornih stavki vi mijenjate cijeli uređaj. U slučaju modularnog mobitela, ne samo da bi vaš stari mogli “osvježiti” novim hardverom, već bi takav mobitel u kombinaciji s Android sustavom predstavljao ultimativnu podlogu za personalizaciju. Osim toga, smanjuje se količina elektroničkog otpada – što je vlasnik projekta, Dave, odmah u startu isticao. No, da ne krenemo odmah u startu sa špekulacijama i divljim idejama, idemo prvo upoznat Davea i njegov koncept.

Dave Hakkens i kako je probio svoj Phonebloks projekt

Dave Hakkens, inicijalni pokretač projekta Phonebloks, u startu je napravio zanimljiv pristup prezentaciji svog uređaja. Napravio je video uradak koji predstavlja njegovu ideju nove generacije mobitela, s nekoliko zanimljivih prednosti nad konkurencijom. U tom videu korisnike proziva na sudjelovanje u razvoju njegove ideje, gdje mu je glavni argument bio upravo taj što je njegov proizvod, u odnosu na sve ostale proizvođače, ekološki osvješten na jednoj sasvim drugoj razini. Samim time je odigrao kartu koju mnogi start-upovi zapostavljaju, a to je ljudska potreba za isticanjem nečeg korisnog na njihovim web profilima. Drugim riječima, podijelili ste Youtube link na vašem Facebook profilu? Mora da ste tehnički osvješten geek koji ujedno pazi i na ekološku stranu priče – samim time video nije pokrio samo targetiranu skupinu, nego i širi profil korisnika.Video možete pogledati ovdje:

Pored Youtubea, u cijelu kampanju ubačen je Twitter, PR-ovi raznih portala (plaćeni i besplatni), ali i ThunderClap. Pametan pristup s kojime se (okvirno) ogradio od krađe ideje, jer je pomoću kampanje cijeli svijet znao o njegovoj ideji, te je sljedeći korak bio “prodati” ideju i sve te zainteresirane ljude nekoj od jačih kompanija – no tu su počeli problemi. Jer…

Nitko ne želi Phoneblooks, ubija nomenklaturu i smisao novih proizvoda

Da, ideja je odlična i sve je to s korisnikove strane zanimljivo, ali se s poslovne strane unazađuje već uhodano tržište mobitela koje se svake godine osvježava, te se krajnjeg korisnika svake godine nagovara na kupnju novog uređaja. Hvalite vaš Galaxy S3? Izašao je već S4, ima hrpu novih mogućnosti- trčite po njega. Shvaćate što želimo reći.

Galaxy mobiteli

Phonebloks, dakle, ubija nomenklatura i godišnja linija novih proizvoda više nema smisla, što utječe na samu prodaju odnosno zaradu kompanija. Ono što također Dave nije znao je da prosječni potrošaći ne znaju što žele, ako im baciš matičnu ploču i preko 100 solucija za mobitel, vjerojatno će većina njih okrenuti leđa i otići po neki već složeni mobitel od konkurenta. Radi se o usko targetiranom tržištu koje je, iskreno, bilo zainteresirano za njegov projekt samo zato što je nešto novo i ekološki osvješteno. Iz tog razloga je Dave dobio nogu od Samsunga i hrpe ostalih kompanija. No, unatoč svemu tome, jedna se istaknula na cijelom tržištu, i to upravo ona koja je krenula, zajedno s Blackberrijem, lagano prema dolje – Motorola.

Motorola je naglasila kako se već godinu dana bavi istim projektom, što može bit istina, ali i ne mora, ali je pripomoglo cijeloj ideji te se rodila Motorola Ara. Ovaj projekt upravo je ono što joj u ovom trenu treba, nešto novo, svježe i interesantno. Dave je tu također ugurao svoje prste, inzisitrao je da projekt bude i dalje pod njime, za što mu pružamo ruku i čvrst stisak – jer upravo je to ono što će njegov projekt, a ujedno i Motorolu, ubacit u igru gdje Samsung, HTC i Apple već dug niz godina dominiraju. Zanimljiva glasina je i ta da je cijela kampanja, zajedno s Daveom, bila plan Googlea kako podignuti Motorolu nazad iz pepela, no kako o tome ne postoje neki konkretni izvori, tu priču stavljamo na stranu.

Motorola, Project Ara i zašto mislimo da će uspjet

Google voli open source, a Project Ara predstavlja upravo to; pokušaj stvaranja ekosustava otvorenog hardver, kao što se ističe i na službenom Motorolinom blogu, u članaku koji pobliže pojašnjava cijeli projekt:

“We want to do for hardware what the Android platform has done for software: create a vibrant third-party developer ecosystem, lower the barriers to entry, increase the pace of innovation, and substantially compress development timelines.”

Za razliku od Phonebloks koncepta koji u sredini ima pločicu na koju se spajaju moduli i ekrani, Motorolina verzija sastoji se od fiksiranog ekrana i endoskeletona u koji se moduli umeću sa stražnje strane. Dakle, ovisno o tome želite li jaču bateriju, kameru ili memoriju, vadite stari modul i na njegovo mjesto ide novi, snažniji. Kao što smo već rekli, Motorola tvrdi da na ovom projektu radi duže od godinu dana te da je već puno uloženo u konkretna tehnička rješenja. No, ono što Motorola nije imala, a sada ima, je dedicirani team koji stoji iza tog projekta i koji zapravo vjeruje i voli ono što radi. Možda vam na prvu zvuči blesavo, ali upravo je to ono što gura nove projekte naprijed – ljudi koji su psihički vezani uz svoj projekt, kojima više znači uspjeh nego nekoliko brojeva na papiru.

Dave hakkens motorola ara droid

Motorolin zadnji pokušaj je bio upravo suprotno, uređaj koji je bačen na tržište čisto da konkurira ostalim modelima, ništa pretjerano originalno, a opet dovoljno zanimljivo da bude u ponudi T-mobilea i ostalih operatera – no uspjeh mu nije zagarantiran. Znate o kojem je modelu riječ? Ako aktivno ne pratite IT portale – ne znate. Zato što je u njegovu promociju, kao i u promociju zadnjih nekoliko modela, uloženo minimalno. Radi se o Moto X – koja ima brdo konkurencije koja ju je još prije izlaska zatrpala, dok projekt Ara nema niti jednog konkurenta i to upravo ističe cijelu priču na tržištu. Dakle, neovisno o negativnim stranama, Motorola sada pod svojim krilom ima zanimljiv projekt s dediciranim timom kojem je na pameti jedino uspjeh, gurat će ga dok god imaju podršku od svojih obožavatelja, a njih, ruku na srce, ima jako puno.

Tržište zamjenskih djelova – veselimo se početcima, no ima tu i problema

Phonebloks, odnosno Motorola Ara, stvorit će jedno potpuno novo tržište, a to je tržište izmjenjivih modula, odnosno komponenti (sukladno tome, vjerojatno i nove tvrtke koje se bave proizvodnjom tih modula, ukoliko sve bude standardizirano i univerzalno). Upravo se tome i veselimo – jednom zasebnom tržištu koje pokriva brdo različitih komponenti, boljih baterija, snažnijih procesora, zanimljivih kamera i tako dalje. Doslovce već ispred nas vidimo nekoliko stotina komponenti koje bi drage volje isprobali. No, upravo u toj brojci već sada vidimo probleme, a to je softverska kompatibilnost…

Motorola Ara Droid

O konkretnim tehničkim i tehnološkim rješenjima trenutno se ne zna mnogo, tako da za sada tek možemo nagađati. Sve što znamo je da Project Ara ima fiksni ekran i bazu, te se na stražnju stranu uređaja stavljaju različiti moduli, odnosno komponente koje nalazimo i u tradicionalnim mobitelima – baterija, kamera, procesor, memorija, WiFi, itd. Nažalost, sam koncept se upravo ovdje susreće s jednom ogromnom preprekom, a to je fundamentalni način na koji moderni hardver funkcionira. Ne morate biti inženjer elektrotehnike da bi skužili koliko je elektronika u pametnom telefonu kompleksna, te koliko se s tehnološke strane treba namučiti da u malene uređaje kao što su telefoni pokuša “ugurati” snažan hardver i bateriju, istovremeno pazeći na maksimalnu iskoristivost prostora, pregrijavanje i slično. Da, jesu već sve tvrtke uhodane po tom pitanju – ali na onaj klasičan način gdje se ne izmjenjuje svaka komponenta od strane korisnika. Upravo o tome se raspravljalo na Redditu, cijelu raspravu možete pročitati i sami.

Da, može sve raditi skladno, ali inženjeri se negdje debelo znoje

Dobra vijest je da ovako nešto nije nemoguće, jer uređaje s izmjenjivim komponentama svi imamo kod kuće – a to su računala. Dakle, slično računalima, ovaj mobitel ne bi bio ništa drugo nego ekran fiksiran na matičnu ploču na koju zatim spajamo komponente. No, zbog specifičnosti Android sustava koji se mora prilagođavati individualno svakom mobitelu i njegovoj hardverskoj strukturi, čak i dva različita modela mobitela istog proizvođača nisu kompatibilna jedan s drugim, odnosno ne mogu pokretati istu inačicu Android OS-a, već ona mora biti prilagođena za specifični model (primjer: hrpa tehnički slabijih uređaja nije kompatibilna s novijim inačicama Androida).

Motorola Ara Droid 2Koliko samo treba developerima da prilagode Android verziju za određeni uređaj koji ima “fiksni” hardver? Kakvi problemi bi tek nastali kad bi u takav uređaj ubacili potpuno različit komad hardvera? Znači li to da bi svaki novi komad hardvera koji ubacimo u modularni mobitel trebalo pratiti i ažuriranje softvera? To su samo neka od pitanja koja tek trebaju biti riješena. Naravno, nitko ne kaže da Project Ara ili bilo koji drugi modularni telefon u budućnosti mora pokretati ista verzija Androida, ali trenutno ne postoji mobilni OS koji može u istoj verziji raditi na različitim mobitelima, ne zbog softverskih, već zbog hadrverskih ograničenja jer hardver nije standardiziran kao onaj za osobna računala.

Podržavamo projekt i želimo im uspjeh

Unatoč svim našim kritikama i lošim prognozama, zbilja bi željeli da nas Motorola i Dave ugodno iznenade i u dogledno vrijeme predstave funkcionalan prototip, koji će svijet mobilne telefonije okrenuti naglavačke. Želimo im svu sreću!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)