Superbook Android laptop – zanimljiv koncept za samo 99 dolara

superbook android laptop

Iskustvo nas je naučilo da hardveru s Kickstartera ne treba previše vjerovati jer je bilo puno situacija u kojima smo ostali razočarani. Dobar primjer je Ouya, mikro konzola čiji inicijalni uspjeh na Kickstarteru kasnije nije opravdan u stvarnosti. S druge strane, pred nama je Superbook laptop, a ne možemo se oteti dojmu da će biti riječ o odličnom gadgetu.

andromium os

Milijun dolara fundinga u tjedan dana

Ideja oko ovoga “laptopa” pojavila se prije nekoliko mjeseci, a prošli tjedan stigao je i do Kickstartera. Ne prati ga toliki hype kao neke ostale kampanje s ove platforme, ali i dalje je riječ o nama vrlo zanimljivom konceptu. Vjerujemo da su to prepoznali i ostali korisnici, inače ne bi u tih tjedan dana skupio čak milijun dolara. Ovo bi trebala biti sasvim dovoljna količina novaca da ekipa već sad uspješno progura cijeli projekt, ali do kraja kampanje je ostalo još nekoliko tjedana, tako da će Superbook vjerojatno skupiti i puno više nego što je inicijalno zamišljeno.

O čemu je točno riječ? Koncept je jednostavan. Superbook je zapravo ogromna baterija, tipkovnica, trackpad i ekran upakirani u kućište laptopa. Uređaj ne može funkcionirati zasebno jer se unutar njega ne nalaze klasične komponente kakve imaju ostali laptopi. Umjesto toga, Superbook se oslanja na vaš Android mobitel i služi kao neka vrsta docka u obliku laptopa, gdje se mobitel spaja na njega preko USB kabela, projicirajući sučelje na ekran.

Motorola je pokušala nešto slično još 2011. godine

Motorola je kompanija s puno odličnih ideja iza sebe koje su, nažalost, ponekad bile ispred svojeg vremena. Primjer toga je čitač otiska prsta ugrađen još 2011. u njihov Atrix model, ali i LapDock koji je bitan za ovaj članak. Naime, LapDock je nudio gotovo istu funkcionalnost kao i Superbook. Riječ je o docku u obliku laptopa na koji spajate mobitel i zatim uređaj koristite skoro kao obični laptop. Naravno, u to vrijeme mobiteli nisu bili niti približno snažni kao danas, a Android OS nije imao toliko mogućnosti.

Vratimo li se na Superbook, iza projekta stoji kompanija Andromium, a na Trgovini Play dostupna je i aplikacija pomoću koje se cijela stvar odvija. Koliko vidimo, aplikacija ustvari pokreće alternativno sučelje koje se zatim prikazuje na ekranu Superbooka. Prednost je to što Superbook radi s bilo kojim mobitelom, tako da se ne morate brinuti oko toga hoće li laptop raditi u budućnosti kada nadogradite uređaj, ili ako ga posudite nekome od prijatelja.

Početna cijena Superbooka je povoljnih 99 dolara (oko 700 kuna), a kako je kampanja uspješna, developeri su dodali i nekoliko tzv. “stretch goals”, tako da ćete laptop pri kupovini moći nadograditi s dodatnim USB ulazom, većom baterijom ili 1080p zaslonom.