Android desktop iskustvo za 70 dolara

remix mini

Remix OS postaje sve popularnija, simpatična dorada Androida usmjerena prema pravom multitaskingu i produktivnosti. Iako je vizualno sličniji Windowsu nego Androidu, ovaj operacijski sustav zaslužuje pažnju jer pokazuje pravu snagu i fleksibilnost Androida.

remix miniRemix Mini je “mini računalo” kompanije Jide koja stoji iza samoga Remix OS-a. Pored toga što su na tržište izbacili svoju vlastitu, besplatnu verziju Androida koja se može instalirati na dobar broj računala pokretanih AMD-ovim ili Intelovim procesorima, sada su krenuli korak dalje i predstavili mini PC koji se HDMI kabelom spaja na bilo koji monitor. Cilj ovog uređaja je da korisnicima pruži desktop iskustvo upakirano u maleno, lako prenosivo kućište – i sve to za 70 dolara, odnosno, 500 kuna. Osobno koristimo miš koji je skuplji od toga, što Remix Mini čini još zanimljivijim uređajem.

Hardver pomalo ograničava inače odlične softverske potencijale

S obzirom da Remix OS ima mogućnost instaliranja aplikacija s Play Storea, potencijal Remixa Mini je ogroman, posebno ako u cijelu priču ubacimo značajke poput taskbara, multi-window multitaskinga te podrške za miš i tipkovnicu. Remix Mini tako možete koristiti u dnevnom boravku u kombinaciji s TV-om kako bi imali pristup Youtubeu, igrama i svim ostalim Android aplikacijama, ili ga možete koristiti kao čisti desktop. No, kako to inače biva sa svim mlađahnim operacijskim sustavima, ni Remix OS nije iznimka kad su u pitanju bugovi. Unatoč tome što je sustav stabilan, jedan dio aplikacija ne želi se pokrenuti. Dodatno tome, postoji i cijeli niz sitnica koje će biti ispravljene u budućim verzijama, ali za sada su prisutne i pomalo kvare početni dojam.

Pošto je riječ o relativno jeftinom uređaju, vidljivi su određeni kompromisi, što je možda i jedini problem. Unatoč tome, testovi pokazuju kako većinu svakodnevnih taskova možete odrađivati bez ikakvog laga i usporavanja. Remix Mini specifikacije prilično su oskudne, i ako uzmemo u obzir da ovaj uređaj na sebi nema ništa osim osnovnih komponenti uz dodatak nekoliko portova, hardver bi trebao biti mrvicu snažniji, čak i kad je u pitanju cijena od 500 kuna. Pokreće ga četverojezgreni 1.2GHz, 64-bit Allwinner SoC, što odmah u startu nije pretjerano obećavajuće. Zapravo, dostupna su vam dva modela, a razlikuju se samo po količini memorije. Prvi model ima 1GB RAM-a i 8GB prostora za pohranu, dok drugi ima 2GB RAM-a i 16GB prostora za pohranu. Naravno, tu su i Wi-Fi, Bluetooth te Ethernet podrška. Od ulaza na stražnjoj strani nalazi se onaj za slušalice, adapter, dva USB 2.0 porta, HDMI port, Ethernet port i utor za MicroSD karticu.

Remix Mini financiran je vrlo uspješnom Kickstarter kampanjom u kojoj je prikupio milijun i pol dolara, a već ga možete naručiti s Amazona po cijeni od 64.64 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)