Intervju: Domaći recovery installer za LG G2 i G3 – AutoRec

AutoRec Elvis Bašić

Ninja Coder xposer

U protekla tri tjedna Android zajednicom proširila se nova aplikacija naziva AutoRec, namijenjena LG-evim uređajima G2 i G3, a omogućuje instalaciju custom recovery TWRP-a. Kako je AutoRec ostvario pozamašan uspjeh na XDA forumu i među brojnim YouTuberima, tako je i nama zapeo za oko te smo odlučili kontaktirati developera aplikacije, Elvisa Bašića, uhvatiti ga za rukav i zagnjaviti s nekoliko pitanja. U nastavku saznajte kako je nastala ideja oko AutoReca, dosadašnje Elvisove uspjehe te nekoliko njegovih savjeta za sve trenutne i buduće Android OS developere.


 avatar3279781_3Ovaj mladi đakovački programer aplikacijama se počeo baviti još za vrijeme popularnog “Komodorca, a s pojavom Android OS-a posebno se zainteresirao i, na kraju, specijalizirao za to područje. Neke od njegovih dosadašnjih aplikacija su LG G3 keyboard installer s preko 80 tisuća preuzimanja, Xposed installer koji bezbolno instalira istoimeni framework na LG G2/G3, Camera installer koji izbacuje potrebu upotrebe recoverya te nekoliko manjih projekata koje smo izlistali na kraju ovog teksta.

Dosad je najveći uspjeh postigao upravo s aplikacijom AutoRec recovery installer, koju je instaliralo i upotrijebilo više od milijun korisnika diljem interneta, a u ovom intervju pokrivamo priču iza toga uspjeha. S obzirom da se kava već hladi, kratimo uvod i krećemo s pitanjima!


Elvise, drago nam je ugostiti te na našem portalu. Kao i mnogi naših čitatelji, pratimo threadove na XDA forumu i možemo reći da si definitivno jedan od najaktivnijih korisnika tamo. Kada je u pitanju tvoja programerska karijera, kako si je započeo i zašto si se odlučio upravo za Android kao primarni OS za svoje projekte?

Sve je započelo s Amigom 500, nakon koje sam započeo sa skupljanjem starih računala i programiranjem. Među prvim programerskim jezicima koje sam krenuo učiti bili su Qbasic, GW Basic i Amiga Basic. Glavni preokret u karijeri dogodio se s mobitelom HTC HD2, koji je ujedno bio prvi mobilni uređaj koji me uspio u potpunosti oduševiti, prvenstveno iz razloga što je mogao vrtjeti sve operativne sustave koji su, tada, bili dostupni na tržištu. Nakon toga sam se nadao simultanom razvijanju aplikacija za Windows Phone i Android, no Android je prevagnuo samo zato što je opensource – volim imati uvid u kód i poboljšavati ga.

I tu se onda rodio AutoRec?

Tako je, zajedno s kolegom Cloudyfa s XDA foruma osmislio sam način kako zamijeniti postojeće aplikacije koje nisu radile kako treba, zatim smo ujedinili brdo stranica teksta i komandi te ubacili sve u jednu kompaktnu aplikaciju. S tom aplikacijom, koja se sastoji od svega dvije tipke, smo riješili sva ona uplašena lica ljudi koji nisu skloni čitanju uputa. Mislim da je upravo zbog te jednostavnosti aplikacija dobila na popularnosti. Još se nitko do sada nije sjetio to pojednostaviti u toj mjeri da jedan gumb instalira recovery uz prethodni backup sistemske particije, a drugi gumb iste te spremljene particije vraća, te na kraju dobijete potpuno novi sistem.

Naspram ostalih metoda, koje su u 90% slučajeva brickale mobitele, AutoRec je korisniku ponudio nešto novo i konkretnije – dovoljno je bilo skinuti ga, instalirati i pokrenuti, ostaviti da napravi svoju analizu sistema, nakon čega bi se ili pobunio da nešto nedostaje i to nadodao na postojeći sistem ili bi ponudio opciju za instalaciju custom recoverya ili TWRP.

Autorec 1  Autorec 2

Pohvale na pojednostavljenom pristupu, vidi se da si napravio ogroman korak sa samom aplikacijom. No što je s oglašavanjem i promocijom? Koliko je bilo potrebno ovakav alat promovirati?

Trenutna aplikacija logičan je nastavak prošlogodišnje aplikacije, AutoRec za Kitkat LG G2, tako da vlasnici LG G2 nisu trebali nikakve reklame, već su par mjeseci unaprijed slali poruke i pitali „Kad će?“. Trenutnu sam verziju aplikacije incijalno razvijao za LG G2 (Lollipop) pa se dogodilo da su me brojni LG G3 korisnici na XDA forumu počeli putem privatnih poruka ispitivati, čuli su da radim na sljedećoj verziji za G3, mogu li oni nekako pomoći itd., pa sam odlučio pauzirati s G2 i prijeći na G3.

No, što se tiče inicijalne promocije, budući da sam dosta aktivan na XDA forumu, promocija se općenito odvijala ondje, besplatnim putem kroz pružanje pomoći korisnicima. Aplikacija je ubrzo postala najčešći odgovor na pitanje „Kako najlakše instalirati custom recovery?“, gdje mislim da sam uz pomoć XDA foruma i samom kvalitetom aplikacije postigao ovaj uspjeh koji trenutno držim.

Definitivno predstavljaš najbolji primjer uspješnog developera koji nije uložio čiste novce u promociju, nego samo trud i besplatne alate koje internet nudi. No, vratimo se nazad na AutoRec, koji je sljedeći korak zajedno s planovima za ovu godinu?

Mogu samo reći da je trenutna verzija AutoReca sigurnija i pouzdanija nego ikad, gdje sam dane i noći proveo u pisanju procedura i zaštita kako korisnik ne bi mogao napraviti niti jednu pogrešku, maknuo sve bespotrebne informacije i ostavio samo dva gumba.

Jedna od novosti je ta da bih uskoro mogao obradovati i korisnike ostalih Kitkat i Lollipop LG pametnih telefona. Naravno, u planu je i sljedeći model LG-a, G4, kojem se već sada veselim. Iako je AutoRec u prvom planu kao udarna aplikacija, također moram započeti izradu aplikacije koja će jednim klikom (ili tapom) popraviti drugi pametni telefon (u ovom slučaju LG G2/G3) i to putem USB OTG kabla. Uređaj na kojem se pokreće aplikacija ne mora biti LG, bilo koji s podrškom za USB-OTG je dovoljan.

Znači, planovi su tu, to je bitno. Prije nego zaključimo priču s linkovima, imaš li još što za nadodati?

Da, naravno, moram se zahvaliti djevojci koja mi pomaže pri dizajnu aplikacija i izrađuje ikone za njih, da nema nje aplikacije bi vjerojatno izgledale (jako) ružno 🙂

Eto, šaljemo onda pozdrave djevojci, a u prilogu ostavljamo linkove na sve Elvisove radove i želimo mu puno sreće u daljnjoj programerskoj karijeri.


Elvisa možete pratiti putem njegove službene fan stranice Ninja Android Apps, radove na njegovom Android Market profilu Neko_Dugacko_ime, a za sva eventualna “forumska” pitanja možete skočiti na njegov XDA forum profil: Bender_007

Aplikacije i izravni linkovi na njih:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)