Pet odličnih Android aplikacija za travanj 2017

najbolje-android-aplikacije-travanj-2017

Travanj se primiče kraju, a u ova četiri mjeseca 2017. godine, Trgovina Play popunjena je brojnim odličnim aplikacijama. Tome u prilog ide i činjenica da se samo u prvome kvartalu ove godine broj aplikacija povećao za preko 200.000, što znači da Androidov Google Play i dalje drži rekord po ukupnom broju aplikacija dostupnih za neku mobilnu platformu. Procesom isprobavanja i eliminacije došli smo do ovih pet za koje mislimo da će biti korisne većini ljudi u svakodnevnom životu. Krenimo od jednostavnog, open source Flick launchera.

1. Flick launcher: besplatan i bez reklama

Ovaj novi launcher pomoći će vam da mobitel pretvorite u Google Pixel, bar što se tiče početnog ekrana. Iako se nalazi u alfa fazi i njegov razvoj još uvijek traje, radi brzo i stabilno, tako da ga možete bez problema svakodnevno koristiti. Dizajn je jednostavan te je inspiriran spomenutim sučeljem Googleovog Pixela. Valja napomenuti kako je riječ o open source launcheru dostupnom na githubu, stoga, ako ste programer, možete se i sami poigrati. Postoji i pro verzija po cijeni od 1.99 dolara, međutim, ona ne otvara nikakva radikalna poboljšanja, a besplatna verzija ionako ne sadrži reklame. Flich launcher možete preuzeti na Trgovini Play klikom na “preuzmi”.

[appbox googleplay com.universallauncher.universallauncher]

2. Accu Battery: temeljito upravljanje baterijom

Baterija je vitalni dio svakog mobitela, ali o njoj ovise i brojni drugi uređaji na tržištu. Na tu temu već smo puno pisali. Bilo je riječi o prijenosnim baterijama, kalibraciji baterije kao i poboljšanju autonomije, gdje se Accu Battery savršeno uklapa. Sam Android OS sada ima nekoliko ugrađenih funkcija za uštedu baterije, dok se svi veći proizvođači dodatno brinu o tome kroz vlastita rješenja i postavke. Accu Battery, povrh svega navedenog, donosi dodatnu razinu kontrole. Aplikacija ne samo da štiti “zdravlje” baterije, već prikazuje razne informacije o korištenju, statusu te kapacitetu. Uzimajući u obzir da baterije imaju ograničen vijek trajanja, Accu Battery statuse računa koristeći informacije samoga charge controllera, a za razliku od Android sustava koji korištenje baterije računa na temelju unaprijed definiranih profila, ova aplikacija je daleko preciznija jer se potrošnja računa na temelju svakodnevnog korištenja mobitela.

[appbox googleplay screenshots com.digibites.accubattery]

3. 5217: pomaže kod produktivnosti

Teško je koncentriran uz toliko stvari koje nam mogu odvući pažnju. Međutim, uz malo samodiscipline i aplikaciju kao što je 5217, lako je postići vidljiv napredak u produktivnosti. Ideja iza ove aplikacije je vrlo jednostavna te će ona zapravo poslužiti kao tajmer koji najprije odbrojava 52 minute, unutar kojih radite, a zatim 17 minuta, unutar kojih odmarate. Aplikacija vas obavještava kada početi raditi, a s novim ažuriranjem, 5217 može automatski uključiti “Do not disturb” način rada tijekom radnih ciklusa, kao i slati obavijesti kada trebate krenuti s radom. Za više sličnih aplikacija, provjerite članak  “Naš izbor Android aplikacija za bolju produktivnost“.

[appbox googleplay screenshots com.franco.timer]

4. Real Notepad: dobro poznati text editor

Real Notepad na Android donosi ono što nam svima ponekad fali – praktičan i jednostavan uređivač teksta kakav možemo naći na svojima Windows računalima. Ekipa koja stoji iza ove aplikacije to je doslovno shvatila, a rezultat je Real Notepad koji Android korisnicima omogućuje uređivanje teksta na kakvo smo navikli u desktop okruženju. Osim što sučelje izgleda identično, Real Notepad također omogućuje uređivanje velikog broja datoteka i formata, uključujući HTML, CSS i ostale, tako da ga možete koristiti i za naprednije stvari, a ne samo za zapisivanje ideja ili liste za kupovinu.

[appbox googleplay screenshots com.dsb.realnotepad]

5. Volkey: pomicanje pomoću tipki za volumen

Pomicanje sadržaja, odnosno scrollanje, tipkama za volumen može biti izuzetno praktično u određenim situacijama, u što smo se uvjerili nakon instalacije Volkeya. Ovaj app dozvoljava odabir individualnih aplikacija u kojima želite aktivirati scrollanje pomoću tipki za volumen, a tu opciju možete uključiti i globalno tako da vrijedi za sve aplikacije. Pored toga, možete birati i brzinu scrollanja, smjer i slično. Ako se nađete u situaciji da ipak morate stišati ili pojačati uređaj dok je Volkey uključen, možete ga jednostavno i brzo isključiti jer je dostupan kao brza prečica. Tipke za volumen možete iskoristiti i na druge zanimljive načine, o čemu detaljnije pročitajte ovdje.

[appbox googleplay screenshots com.tafayor.vkscroll]