Recenzija: Hill Climb Racing 2

Hill climb racing 2 recenzija

Hill Climb Racing svojevremeno se vrtio na mobitelima svih ljudi koje smo znali pa tako i na našima. Igra je bila zarazna, zanimljiva i izazovna, gdje sadržaja također nije falilo. Nakon dugo vremena, pred sobom konačno imamo i Hill Climb Racing 2. Uspjela je vratiti lijepa sjećanja na prvi nastavak, a kako je ispunila očekivanja pročitajte u recenziji.

hill climb racing 2 recenzija

Drugi dio Fingersoftovog hita u startu nije imao lagan zadatak. “Jedinica” na Trgovini Play ima zavidne statistike: ocjenu 4,4 od pet, preko sedam i pol milijuna glasova te između 100 i 500 milijuna instalacija. Uistinu, riječ je o jednom od najvećih hitova za Android koji još uvijek nije mrtav zahvaljujući naporu razvojnog tima koji je u igru s vremenom ubacio čak 29 mapa. Unatoč izlasku drugoga dijela, Hill Climb Racing je do sada tako uredno držan na životu novim sadržajem i ispravkama bugova. Hill Climb Racing bila je jedna od rijetkih mobilnih video igara kojoj smo se često znali vratiti, iako nije nudila ništa spektakularno niti do tada neviđeno. Ipak, po uzoru na nju uslijedili su brojni klonovi, a najbolji pokazatelj uspjeha je kada vas netko ide kopirati.

Što donosi nastavak? Hill Climb Racing vizualno je sazrio te nudi lijep dizajn i nadograđenu grafiku. Ne možemo reći da jedinica nije bila grafički privlačna u svoje vrijeme, ali razlika se definitivno vidi. Međutim, model igre i mehanika ostali su isti. Vozila su pod utjecajem “gravitacije” i na njih djeluju određeni virtualni zakoni fizike, baš kao i u prvome nastavku. Svako vozilo ima svoje karakteristike, a u konačnici to rezultira zabavnim iskustvom i izazovnim gameplayom, gdje za svako vozilo morate dobiti “osjećaj” kako bi iz njega izvukli maksimum.

Utrkivanje protiv drugih igrača… Recimo

Hill Climb Racing ovoga puta nudi i utrkivanje protiv drugih igrača kroz cup mode, odnosno u obliku mini kupova od dvije ili više utrka po kupu. Utrke se voze po nezahtjevnim mapama te same po sebi nisu pretjerano izazovne.  Međutim, nije riječ o pravome multiplayeru gdje se protiv drugih igrača utrkujete u stvarnom vremenu, već se radi o takozvanom “asinkronom multiplayeru”. Jednostavno rečeno, utrkujete se protiv “repriza” drugih igrača, no na kraju se sve ionako svodi na istu stvar. Prednost ovakvog pristupa je što ne morate čekati druge igrače, nema iznenadnog disconnectanja i – možete stisnuti pauzu. Taman kad ste mami po tisućiti put ponovili da u multiplayeru nema pauze.

Naravno, gdje je bilo kakva vrsta natjecanja postoje i rang liste, a u Hill Climb Racing 2 svoju poziciju možete vidjeti na globalnoj ili lokalnoj razini. Skupljanjem bodova napredujete na rang listi, a postoji ukupno šest rangova. Ako želite otključavati nova vozila i skupljati (veće količine) zlatnika za nadogradnje vozila, primorani ste igrati kupove. Svakih pet sati tako dobijete besplatnu kutiju u kojoj se nalaze zlatnici ili dijamanti, svakih deset pobjeda dodatnu kutiju s nagradama, a nakon svake utrke i običnu kutiju u kojoj mogu biti zlatnici ili razni dodaci za uljepšavanje vozila ili vozača.

Personalizacija vozača i automobila kao odličan novitet

Za dodatno unošenje raznolikosti i razbijanje monotonije brine se mogućnost mijenjanja izgleda vozača te promjena boje vozila ili izgleda kotača. Ovo je, uz kupove, novi element igre i funkcionira sasvim jednostavno. Igranjem kupova i otključavanjem kutija s nagradama osvajate nove boje za vozila, nove gume, različite kape, majice i hlače. Naravno, riječ je o čisto kozmetičkom uljepšavanju koje ne utječe na performanse vozila niti vozaču daje posebne sposobnosti.

Ponekad je izazovnije natjecati se protiv sebe nego protiv drugih ljudi

Adventure mode je identičan onome iz prvoga dijela. Odaberete svoje omiljeno vozilo i pokušavate prevaliti što veću udaljenost. Naravno, kako napredujete dalje, tako su karnisteri benzina sve više udaljeni, a mapa izazovnija. Pred vama se pojavljuju spilje, jezerca, viseće klade, nemogući nagibi i sve zahtjevnija konfiguracija terena. Ponekad je brijeg nemoguće savladati iz prve, a često zbog toga zakasnite pokupiti benzin pa onda nastupi i game over. I tako u krug. Svaka mapa zanimljiva je na svoj način, ali uglavnom je princip uvijek isti. Uvijek želite probati još samo jednom. Pa onda malo nadogradite vozilo i prođete brijeg koji prije niste mogli, ali zatim dođe novi koji je ne moguće bez još jačeg vozila.

Kao i kod prvoga dijela, Hill Climb Racing 2 stvara želju da pobijedite samoga sebe, ili skinete rekord koji vam je postavio frend kada je uzeo mobitel.

Hill Climb Racing 2: zaključak

Jedini nedostatak koji Hill Climb Racing 2 trenutno ima je – manjak sadržaja. Postoji samo pet vozila, četiri adventure mape i nekolicina mapa za kupove koje su ionako varijacija adventure mapa. U redu, ako bismo htjeli biti previše kritični moglo bi se još dodati da dvojka više djeluje kao vizualni remake prvoga nastavka, jer ne nudi značajnije nadograđen gameplay, osim dodatka kupova i personalizacije. No unatoč svemu, Hill Climb Racing 2 i dalje je prilično zarazna igra i vraćate joj se nekoliko puta na dan, pogotovo u startu kada još niste otključali sva vozila i mape. Ne sumnjamo da će Fingersoft periodički dodavati novi sadržaj kao što je bio slučaj i sa jedinicom, stoga možemo očekivati da će sveukupno iskustvo u budućnosti biti samo bolje.