[Indie aplikacija] Multitasking

Ponekad je rad s više aplikacija na Android mobitelima i tabletima otežan zbog samog dizajna sučelja, unatoč tome što je to operacijski sustav koji podržava multitasking. Ali što vam prvo padne na pamet kada vam netko spomene tu riječ? Windowsi, odnosno programi otvoreni u prozorčićima kojima možete manipulirati, pomicati ih i mijenjati im veličinu, zar ne? Indie aplikacija nemaštovitog imena Multitasking omogućuje vam ovo na vašem tabletu/mobitelu, a stiže iz razvojnog studija OryonCorp.

Multitasking - screenshot

Multitasking na Androidu

Multitasking za Android je zapravo vrlo jednostavan program, a omogućuje otvaranje različitih aplikacija, svake u svojem prozorčiću, kojima možete manipulirati kao što možete s onima na desktop operacijskim sustavima, primjerice Windowsu ili OSX-u. Nažalost, ograničeni ste na aplikacije “ugrađene” u sam Multitasking, kao što su primjerice internet preglednik, video player, preglednik datoteka, kalendar, kalkulator i slično. Dakle, ako u jednom prozoru želite pokrenuti Facebook Messenger a u drugom Viber ili Chrome, nemate sreće. Ovo trenutno nije moguće izvesti zbog toga što mnoge aplikacije za pokretanje u “floating” prozoru zahtijevaju posebne API-je koje većina njih nema jer ih razvojni timovi jednostavno nisu ugradili prilikom razvoja aplikacije, što je i razumljivo s obzirom da rad s prozorima nije predviđen za Android OS.

Multitasking - screenshot

Sve u svemu, aplikacija Multitasking je prilično korisna ako imate potrebu za pokretanjem više aplikacija odjednom. Dok su ekrani mobitela možda previše mali za iskorištavanje punog potencijala Multitaskinga, tablete vidimo kao savršene uređaje na kojima ćete zaslon moći popuniti s prozorčićima bez stvaranja “gužve” i nepreglednosti. Jedini nedostatak je nemogućnost pokretanja aplikacija instaliranih od strane korisnika, ali za to ne možemo okriviti razvojni tim.

 [pb-app-box pname=’com.oryon.multitasking’ name=’Multitasking’ theme=’light’ lang=’en’]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)