Nexus 9 otvara novo poglavlje za Android

U svijetu Androida ovih dana vrlo je uzbudljivo, ali ono što mislimo da treba posebno istaknuti definitivno je prekrasni Nexus 9 u koji smo se potpuno zaljubili. Radi se o nasljedniku Nexusa 7 i Nexusa 10, a Google je, čini se, htio naći kompromis i oba uređaja odlučio zamijeniti jednim tabletom veličine ekrana 8.9 inča.

https://www.youtube.com/watch?v=yYHY3MFiq1o

O glasinama za novi Googleov tablet pisali smo nedavno, a sada su napokon poznati svi detalji. Nexus 9 prate temeljite izmjene, počevši od dizajna pa sve do softvera. Prije svega ćete primijetiti da se Google ovaj put odlučio za 4:3 format ekrana umjesto, za Android uobičajenih, 16:9 ili 16:10, što uvelike utječe na način na koji se sadržaj prikazuje. Ovo smatramo vrlo pametnom i hrabrom odlukom, jer do sada niste mogli kupiti kvalitetan Android tablet 4:3 formata, što se konačno mijenja dolaskom Nexusa 9. Moramo istaknuti i kako se ispod Gorilla Glass 3 stakla krije IPS zaslon rezolucije 1536 x 2048 piksela, što je ista rezolucija koju ima i novi iPad, uz veću gustoću piksela zbog dijagonale zaslona koja iznosi 8.9 inča, umjesto iPadovih 9.7. Najveći adut Nexusa 9 ipak nije niti format niti rezolucija zaslona, već snažna Nvidijina dvojezgrena 64-bit Tegra K1 koja se vrti na 2.3 GHz i koja bi, u kombinaciji s Lollipopom i 2GB RAM-a, trebala osigurati najbolje Android iskustvo do sada. Štoviše, Nexus 9 je prvi Android uređaj koji tvornički dolazi s ovim operacijskim sustavom, te prvi Android uređaj koji iskorištava famoznu 64-bitnu strukturu zahvaljujući Lollipopovoj podršci za istu.

Ima li Nexus 9 potencijala da postane “iPad killer”?

Novinari i entuzijasti raspisali su se o sličnostima iPada i Nexusa 9, ali treba imati na umu kako se ovdje ipak radi o čistokrvnom Android tabletu. Iako se možda čini da je Google strateški predstavio Nexus 9 dan ranije nego što je Apple predstavio novi iPad i stavio ga u gotovo isti cjenovni rang, sve ostale sličnosti poput rezolucije i format radije bismo nazvali “zajedničkim značajkama”. Na kraju krajeva, i sam voditelj dizajnerskog odjela koji je radio na novom Nexusu 9, Alberto Villarreal, izjavio je da “njihov cilj nije bio konkurirati iPadu, nego pogurati tržište premium Android tableta“.  Međutim, hoće li netko imati razloga odabrati Nexus 9 umjesto iPada? Zasigurno hoće, pogotovo ako u obzir uzmemo cijenu, odnosno, omjer uloženog i dobivenog. Iako ni Nexus 9 za naše standarde nije pretjerano jeftin tablet, i dalje je nešto jeftiniji od iPada, a nudi puno toga, počevši od moćnog hardvera, metalnog okvira kućišta, visoke rezolucije ekrana i, naravno, stock Androida 5.0 Lollipop. Sama činjenica da se radi o prvom Android uređaju koji otključava vrata 64-bit aplikacijama velika je stvar, i povijesni trenutak za Android operacijski sustav kao takav. Nexus 9 zasigurno je dobar primjer kako bi Android tableti trebali izgledati i u kojem bi se smjeru trebala kretati budućnost tržišta Android tableta.

Produktivnost i kreiranje sadržaja umjesto čiste konzumacije

Uzevši u obzir dimenzije, veličinu ekrana, 64-bit procesor i pripadajuću mehaničku tipkovnicu/cover, jasno je da Google na prvo mjesto želi staviti produktivnost i kreiranje sadržaja umjesto njegove čiste konzumacije, kao što je bio slučaj s prijašnjim modelima. U redu, tabletima je primarna namjena upravo konzumacija sadržaja, ali ako povrh toga imamo i mogućnost lakšeg kreiranja, onda je to samo dodatni plus i razlog više da zapravo kupite i posjedujete tablet. Alberto Villarreal također je izjavio da su “softverski i hardverski timovi blisko surađivali od samoga početka razvoja Nexusa 9″. Ovo je, rekli bismo, najvažniji dio recepta kod stvaranja dobrog uređaja: kontrola hardvera i softvera. Nexus 9 je, bar na papiru, uravnotežen, moćan i kvalitetan uređaj. Ako ništa drugo, jedno je sigurno: definitivno će osvježiti tržište Android tableta i potaknuti ostale proizvođače.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *