Roaming se možda ukida, ali to ne znači da ćete iz Hrvatske zvati jeftinije u inozemstvo

ukida se roaming

U današnje vrijeme kada na mobitelu imamo minimalno tri aplikacije kojima možemo besplatno obavljati čak i video pozive po cijelom svijetu (uz uvjet da smo na WiFi mreži), pomalo je smiješno govoriti o cijenama poziva telefonom, ali s obzirom da je ukidanje roaminga koje stupa na snagu 15. lipnja trenutno velika vijest, moramo skrenuti pažnju na jednu vrlo bitnu stvar. Naime, sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja Đuro Lubura, istaknuo je nešto što bi svi korisnici trebali znati. Njegovu Facebook objavu prenosimo u cijelosti:

Roaming je situacija kada sa svojim mobitelom odete izvan Hrvatske i mobitel koristite na stranoj mreži. Ako nakon četvrtka 15. lipnja budete u roamingu unutar Europske Unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, mobitel možete koristiti kao doma, a operator će vam potrošene minute, megabajte ili poruke skidati iz vaše tarife ili naplaćivati prema tarifi kao da iz Hrvatske pozivate drugu mrežu u Hrvatskoj (primjerice iz VIP mreže Tele2), dok se dolazni pozivi ili poruke ne naplaćuju.

Ako unutar četiri mjeseca telefon dulje koristite u EU roamingu, operator može od vas tražiti pojašnjenje i u iznimnim slučajevima nakon upozorenja naplatiti dodatnu naknadu koja nije previsoka. Svakako, nikakva naplata vam se neće dogoditi da vi o tome prethodno ne budete obaviješteni pa slobodno razgovarajte i surfajte dok god ste u EU/EEA.

I dalje valja paziti u pograničnim područjima prema Srbiji, BiH ili Crnoj Gori jer je roaming s tim zemljama i dalje jako skup, a ako živite blizu granice može se dogoditi da se telefon spoji na njihovu mrežu iako ste doma.

Ono što buni većinu ljudi je međunarodni poziv koji je i dalje jako skup. Ako ste s vašim mobitelom u Hrvatskoj i zovete nekoga u inozemstvo – u EU ili drugdje, to nije romaing, te cijene nisu regulirane niti su pojeftinile. Dakle, ako iz Zagreba sa svog mobitela zovete prijatelja ili poslovnog partnera u Italiju, to će vas koštati primjerice 4, 5 ili 10 kuna po minuti, ovisno o tarifi i operatoru. Ako odete u Sloveniju (što znači da ste u EU roamingu) i nazovete broj u Italiji ili drugdje u EU, to vas neće koštati ništa više nego da u Zagrebu sa svoje mreže zovete prijatelja koji je na drugoj hrvatskoj mreži (npr. s Tele2 zovete HT).

Nelogično, ali je tako jer je Europska unija regulirala roaming, dok međunarodni pozivi nisu regulirani i njihova cijena ovisi samo o poslovnoj politici vašeg operatora.

Međunarodni poziv nije isto što i roaming

Ukratko, poziv iz Hrvatske prema, recimo, Italiji, daleko je skuplji nego da taj isti poziv obavljate iz neke druge zemlje EU. Dakle, ako živite par kilometara od Slovenske ili Mađarske granice, jeftinije vam je otići u tu zemlju i nazvati prijatelja u Italiju nego da ga zovete iz Hrvatske. Također, pripazite ako idete u susjedne zemlje koje nisu članice EU. Kod njih vrijede iste tarife kao i do sad, jer se ukidanje roaminga odnosi samo na Europsku uniju.

Što se tiče roaminga unutar EU, on će funkcionirati odlično i neće vam stvarati dodatne troškove. Odlaskom u bilo koju zemlju Europske unije obračunavat će vam se normalna tarifa kao u matičnoj zemlji, počevši od 15. lipnja 2017. Svaka nova ili postojeća tarifa koja u sebi sadrži neku vrstu opcije vezane uz roaming mijenja se u Roam Like at Home. Nova regulativa pokriva pozive, SMS, ali i podatkovni promet.

Na službenoj stranici možete pronaći 25 najčešćih pitanja i odgovora, odnosno sve što bi vas moglo zanimati kada je riječ o Roam Like at Home (RLAH), kako se ova regulacija službeno naziva.