Mobiteli s najboljom kamerom (2016)

mobiteli s najboljom kamerom 2016

Da vam je netko prije deset godina rekao kako će u ne tako dalekoj budućnosti mobiteli imati laserski autofokus, između 10 i 20 megapiksela, mogućnost snimanja u 4K rezoluciji te pri 120 ili 240 FPS-a, vjerojatno biste mislili da je potpuno lud. Međutim, upravo to se i dogodilo.

Kamere su oduvijek bile selling point i kupcima visok prioritet. Od, sada već u tehnološkom smislu “drevnih”, Nokijinih i Sony Ericsson modela s odličnim kamerama za svoje vrijeme, pa do današnjih modernih pametnih telefona, nije se puno promijenilo u smislu koliko je kamera kupcima zapravo bitan dio mobilnog uređaja i koliko se proizvođači fokusiraju na nju.

Sada je došlo vrijeme da ažuriramo stari članak “Pet mobitela s najboljom kamerom“. Što se tiče naše nove liste, nije slučajno da smo na nju uvrstili većinu flagship mobitela iz 2016. godine. Razlog tome je što smo radili listu mobitela s najboljom kamerom općenito, a ne s najboljom kamerom za određeni cjenovni rang. Samim time flagship uređaji iz najvišljeg cjenovnog ranga nude i najbolje senzore, što je logično. Kvalitetne senzore (uglavnom) prati i kvalitetan softver, stoga smatramo da su sljedeći modeli najviše zaslužili pronaći se na našoj top listi mobitela s najboljom kamerom za 2016. 

Google Pixel i Pixel XL: najbolji benchmark rezultati – ikad

Dva “najsvježija” mobitela s liste nedavno su predstavljeni Pixel i Pixel XL. Bitne razlike između ova dva mobitela nema osim veličine ekrana, stoga smo ih zajedno uvrstili na listu. Oba modela imaju 12.3 MP stražnju kameru te 8 MP prednju kameru, a obje kamere imaju odlično izvedenu softversku optimizaciju. Mnogi su ih već proglasili najboljim kamerama na tržištu iako još nema previše konkretnih testova iz stvarnoga svijeta. Doduše, na DxOMarku su dobili 89 bodova, što je najbolji rezultat ikad. Ako ćemo vjerovati benchmarku i ljudima koji su ih imali priliku testirati, uistinu se radi o ponajboljim senzorima koje trenutno možete kupiti, a kako izgledaju fotografije pogledajte ispod ili na ovome linku za punu rezoluciju.

Samsung Galaxy S7/S7 edge: standardno dobra kamera

Kameru na Galaxy S7 i S7 edge ne treba previše predstavljati jer je često koriste kao “benchmark” za ostale mobitele, što govori dovoljno. Unatoč tome što danas i ostali proizvođači imaju podjednako dobre, ako ne i bolje kamere na svojim flagship uređajima, Samsung i dalje nudi sučelje krcato opcijama te vrlo kvalitetan senzor čije su performanse i reprodukcija boja nenadmašni. Samsung je zapravo odlučio smanjiti broj piksela u odnosu na prethodnu generaciju, ali to nije loše utjecalo na performanse kamere. Dapače, 12 MP f/1.9 senzor s dual pixel tehnologijom pruža vrhunske rezultate koji su u skladu s cijenom i reputacijom ovoga modela. Niti prednja kamera nije zanemariva sa svojih 5 MP i širokim f/1.7 otvorom.

Huawei P9: suradnja s Leicom i drugačiji pristup

Huawei P9 možemo nazvati i džepnim DSLR-om, s obzirom da se radi o mobitelu iza čije kamere stoji legendarna kompanija Leica. Riječ je o mobitelu koji zapravo ima tri kamere, ubrajajući onu prednju, dok se sa stražnje strane nalaze dvije. Kao što smo objasnili u našoj Huawei P9 recenziji, stvari funkcioniraju nešto drugačije kod ovoga modela, gdje je jedan senzor RGB dok je drugi monokromatski. Samim time, svaki senzor odrađuje onaj posao koji mu najbolje ide a dvije fotografije se u konačnici spajaju u jednu. Rezultat su odlične, oštre, zasićene i živopisne fotografije. Treba naglasiti da mobitel ima i takozvani “profesionalni način rada” kojim na raspolaganje dobivate dodatne opcije i postavke: ISO, balans bijele, brzinu okidanja i sve ostalo što je potrebno za daleko veću kontrolu pri fotografiranju. Prednja kamera nije ništa manje impresivna uz svojih 8 MP i f/2.4 otvor leće, a također nudi nekoliko sjajnih opcija za okidanje savršenih selfija.

Sony Xperia XZ: nenadmašna brzina fokusiranja

Sonyjeva flagship Z serija do sada je obično nudila vrhunske senzore pomalo ograničene lošom softverskom optimizacijom, no stvari se konačno mijenjaju. Nova Xperia XZ, za razliku od ostalih flagshipa s ove liste, ima kameru od 23MP, kojom Sony i dalje nudi gotovo duplo veću brojku u odnosu na ostale proizvođače. Iako je riječ o istom senzoru kao i u prethodnim modelima (što nikako nije loše), Sony je ovaj put odradio bolju optimizaciju te dodao čak dva nova senzora: laserski te RGBC-IR senzor. Zahvaljujući tome, Xperia XZ ima najbolji autofokus na tržištu uz nevjerojatnu brzinu izoštravanja što je čini savršenim mobitelom za fotografiranje objekata u pokretu.

Nexus 6P: veći pikseli, bolje fotke

Nexus serija oduvijek je imala slabije performanse kamere pa su tako sporo fokusiranje, mutne fotografije i spora obrada bili sastavni dio Nexus paketa. Sve do nedavno, jer 6P donosi osvježenje u ovome segmentu. Stražnja kamera ima 12.3MP, dok su pikseli veliki 1.55 mikrona, što je nešto više od standardnih 1.4 mikrona. U prijevodu, to znači da Nexus 6P kamera bilježi više svjetlosti pa su samim time i fotografije uhvaćene pri slabijem osvjetljenju nešto bolje nego kod mobitela s manjim pikselima. Iako se radi o sjajnoj kameri, u usporedbi s većinom ostalih kamera s ovoga popisa ipak zaostaje u pojedinim aspektima. Prije svega, to je nedostatak optičke stabilizacije, spor HDR te nekonzistentne performanse. No sve u svemu, astronomsko poboljšanje u odnosu na ostale mobitele iz Nexus serije.

LG G5: široka leća savršena za panorame

LG-jevi G3 i G4 modeli svojevremeno su nudili ponajbolju kameru na tržištu izuzetnih sposobnosti i impresivnih performansi. S obzirom da se LG ne boji eksperimentirati, s G5 modelom predstavili su novi setup od dvije kamere. Dok kod Huawei P9 kamere rade zajedno da bi stvorile bolju fotografiju, LG G5 svaku kameru koristi zasebno. Jedan senzor ima 16MP te je zapravo vrlo sličan onome s prethodnika G4, a može poslužiti za obične fotografije na kojima želite nešto bolju kvalitetu i izraženije boje. Drugi senzor ima 8MP i nešto lošije performanse, ali zato hvata kut od 135 stupnjeva, što je više od ljudskog oka. Kolega s TechRadara uhvatio je u kadar čitav space shuttle! Dodatno tome, kamere imaju OIS, laserski autofokus, 4K opciju, slow motion (120FPS pri 720p) te opciju nadogradnje mobitela s posebnim modulom namijenjenim za fotografiranje.

OnePlus 3: krcat značajkama

Kineska kompanija se ove godine potrudila nadograditi sve aspekte svojeg flagship killera pa tako niti kamera nije izostavljena. Na ovome modelu stražnja kamera broji 16MP dok prednja ima 8MP. Iako se radi o odličnim Sonyjevim PDAF senzorima, veće priznanje mora dobiti softver, jer kamera je krcata bogatim značajkama poput Auto HDR-a, Dynamic De-Noise značajke i EIS-a (elektronička stabilizacija slike). Dodatno tome, kamera ima i Phase Detection autofokus te optičku stabilizaciju (OIS). Ručne postavke postavke nisu bogate kao na nekim drugim modelima s ove liste, ali dopuštaju kontroliranje brzine okidanja, balansa bijele boje, ISO-a i fokusa, što je mnogima sasvim dovoljno.

Samsung Galaxy Note 7: “pokojnik” s dobrom kamerom

Unatoč tome što je Note7 službeno mrtav (vjerojatno kao i cijeli Note brand) i dalje je riječ o jednom od najboljih mobitela u 2016, a prema nekima i najboljem. Proizvođači su ove godine krenuli drugim putem. Naime, umjesto da povećavaju broj piksela, povećava se njihova veličina. Kako veći piksel može registrirati više svjetlosti, tako i kamere s većim pikselima imaju bolje performanse pri slabijem osvjetljenju. Samsung ih u ovom slučaju zove dual pixels. Kao i S7, Note7 ima odlično sučelje kamere krcato značajkama i “PRO” načinom rada, što u kombinaciji sa spomenutim 12MP senzorom i većim pikselima rezultira oštrim i zasićenim fotografijama. Odnosno, rezultiralo je.

HTC 10: kamera koja ponekad ne ide uz ovaj kultni mobitel

HTC je jedan od onih proizvođača koji nikako da pogode složiti mobitel s dobrom kamerom. Svake godine novi eksperimenti; više megapiksela (One M9), manje megapiksela (One M8) pa UltraPixeli i sto ostalih čuda nije rezultiralo nikakvih konkretnim rezultatima. S druge strane, kamera na HTC 10 donekle popravlja prosjek, no i dalje se radi o senzoru koji je inferioran u odnosu na većinu mobitela s ove liste. Kao i kod Nexusa 6P, stražnja kamera ima nešto veće piksele od 1.55 mikrona te broji 12MP. U teoriji to zvuči sjajno, ali u praksi nije uvijek idealno. S druge strane, softver je ovaj put odličan i nudi podršku za RAW format te pro način rada a sučelje je brzo.

LG V20: naglasak na videozapise

Kamera na ovom mobitelu gotovo je identična kameri na LG G5. Korisnicima su na raspolaganju ista dva senzora, jedan 16MP s klasičnom lećom i jedan 8MP sa širokokutnom lećom od 135 stupnjeva. Međutim, LG V20 veći fokus stavlja na snimanje videozapisa, posebno zahvaljujući Steady Record 2.0 tehnologiji koja obećava savršeno mirne snimke jer koristi digitalnu stabilizaciju slike u kombinaciji s elektronskom stabilizacijom. Štoviše, V20 je krcat svakojakom A/V recording tehnologijom, uključujući Hi-Fi snimanje videozapisa. Dodatno tome, LG V20 ima čak tri mikrofona zahvaljujući kojima LG obećava “studio kvalitetu” audiozapisa.

Zaključujemo listu, ali ne izdvajamo niti jedan mobitel posebno

Ovim modelom zaključujemo našu listu mobitela s najboljom kamerom u 2016. godini. Odabrali smo deset modela koje smatramo vrijednima te titule, ali ne možemo izvdojiti jedan mobitel koji je najbolji u svemu, s obzirom da svaki ima svoje jače i slabije strane. Zaključno, ove godine vidjeli smo dva nova trenda. Prvi je smanjivanje broja megapiksela i povećavanje njihove fizičke veličine, a drugi je ubacivanje dodatnog senzora. U oba slučaja, rezultati nekih proizvođača bolji su u usporedbi s drugima koji imaju slične specifikacije kamere, što potvrđuje da softverska optimizacija igra ključnu ulogu. U svakom slučaju, kamere na mobitelima postaju nestvarno dobre, stoga jedva čekamo vidjeti što nam se sprema sljedeće godine s novim generacijama uređaja.