10 aplikacija dostupnih samo za Android

Android se može pohvaliti ogromnom količinom aplikacija, no ljepota ovoga operacijskog sustava je što aplikacijama dopušta puno toga više nego primjerice iOS, posebno ako imate rootan uređaj. I dok za Appleov OS postoji dobar broj ekskluziva, na Androidu ćete također pronaći neke aplikacije kojih nema nigdje drugdje. Upravo zato smo odlučili sastaviti listu 10 aplikacija dostupnih samo za Android.

aplikacije dostupne samo na androidu

1. ADV Screen Recorder

Kao što naziv otkriva, ova aplikacija dopušta vam snimanje zaslona na jednostavan način, uz nekoliko zanimljivih značajki. Tako na raspolaganju imate default i advanced engine, pauziranje snimanja, crtanje po zaslonu, rezanje snimke i još puno toga drugoga. Najbolji primjer kako video izgleda je naš gameplay odličnog platformera Cordy 2, snimanog upravo s ADV Screen Recorderom.

2. Lux

Lux nije obična aplikacija za podešavanje svjetline zaslona. Plaćena verzija ima automatski način rada što štedi bateriju i čini korištenje mobitela ugodnijim, ali pored toga s ovom aplikacijom možete smanjiti svjetlinu i ispod razine koju mobitel tvornički dopušta. Lux ima i noćni način rada koji zaslon čini blago crvenim, uklanjajući plavi spektar boja. Naravno, osim automatskih postavki, na raspolaganju vam je i preciznije ručno podešavanje.

3. tTorrent

tTorrent je jedan od najboljih P2P downloader klijenata za Android koji je krcat opcijama i mogućnostima. S njime možete praktički sve što možete i s nekim od desktop klijenata, uključujući izradu i dijeljenje vlastitih torrent datoteka, odabir datoteka za preuzimanje unutar torrenta, zapisivanje na vanjsku memoriju (SD karticu), streaming, preuzimanje magnet linkova, IP filtering i ostalo. Postoji verzija koja se plaća 0.71 dolar i u njoj nema oglasa, dok besplatna Lite verzija ima sve funkcionalnosti kao i plaćena aplikacija, no zato je krcata oglasima.

4. AirDroid

Ako moramo izdvojiti jednu aplikaciju s ove liste, onda je to AirDroidOn dopušta pristup i upravljanje Android mobitela putem Windowsa, Maca ili interneta i sve to bez i jednog jedinog kabela. Osim toga, dok je mobitel spojen s računalom na ovaj način, na njega će stizati obavijesti, pozivi i poruke, a možete koristiti miš i tipkovnicu za odgovaranje ili upravljanje. AirDroid također dopušta korištenje aplikacija s mobitela na računalu, iako je ta funkcija ograničena na nekim uređajima i/ili zahtjeva root.

5. Cover

Vrlo jednostavna aplikacija koja je još uvijek u beta fazi, a na vaš zaključani zaslon postavlja ikone određenih aplikacija za brži pristup. Ono što je zanimljivo je da Cover “uči” i ovisno o situaciji koju prepozna, na vaš zaslon stavlja drugi set ikona. Primjerice, dok ste u kući, u autu ili na poslu, vaš mobitel će uvijek imati set aplikacija koje najčešće koristite u tome okruženju.

6. Sky Map

Za ljubitelje astronomije, ili romantičare koji djevojkama žele pokazivati zvijezde a pri tome ne ispasti neznalice, predstavljamo Sky Map – planetarij na dlanu. Ovu aplikaciju najbolje ćete iskoristiti ako vam uređaj ima ugrađen kompas i akcelerometar, jer tada se mapa automatski okreće i prilagođava nebu pa je orijentacija puno lakša. Aplikacija je besplatna za preuzimanje.

7. Tasker

O Taskeru smo pisali već puno puta, a ta aplikacija ostaje jedna od najmoćnijih kada je u pitanju potpuno iskorištavanje prednosti Android sustava. Naime, Tasker omogućuje potpunu automatizaciju, s preko 200 ugrađenih akcija, zadataka i okidača koji se koriste za automatsko postavljanje, pokretanje aplikacija, paljenje svjetiljke, alarma, svjetline zaslona i svega ostaloga što vam može pasti na pamet. Doduše, Tasker je mrvicu kompliciran i više je namijenjen naprednim korisnicima, no to ne mijenja činjenicu da je odličan i što je najvažnije, dostupan samo za Android.

8. Unclouded

Unclouded će najviše koristiti onima koji imaju više različitih cloud servisa. Navigiranje između nekoliko njih može biti vrlo napornom, ali zato Unclouded objedinjuje sve cloud račune na jednome mjestu što uvelike olakšava cijelu situaciju. Isto tako, dozvoljava da vidite koje datoteke i folderi zauzimaju najviše mjesta, pronalaženje duplikata, pretragu datoteka i slično.

9. HoverChat

Ova aplikacija podiže chat prozorčić na vrh, na taj način dozvoljavajući vam da nastavite pisati čak i ako radite nešto drugo, primjerice, gledate Youtube video i slično. Možete imati više otvorenih prozora istovremeno, pozicionirati ih gdje želite i slično. Poruke su enkriptirane, a jedini nedostatak je što HoverChat radi samo sa SMS porukama.

10. Greenify

Ako vam standardni način rada za uštedu baterije nije dosta, instalirajte Greenify. On pomaže identificirati ostale aplikacije koje nepotrebno troše bateriju te ih staviti u hibernaciju do daljnjega, na taj način štedeći bateriju. Aplikacije u hibernaciji ne mogu se pokrenuti dok im vi (ili druga aplikacija) to ne dopustite, iako se u pozadini čuva sva njihova funkcionalnost – nešto slično kako funkcionira iOS.

Korisnici s rootanim uređajima imaju još veće mogućnosti

Ovime završavamo našu listu 10 aplikacija dostupnih samo za Android. Moramo napomenuti da svaka aplikacija s liste ima nekoliko alternativa na Trgovini Play pa ako vam se ne sviđa ova koju smo naveli, možete isprobati neku sličnu. Ako imate rootan uređaj, mogućnosti su još veće, stoga uskoro očekujte i listu aplikacija za rootane uređaje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)