Najbolji custom ROM-ovi za Android uređaje (2016)

custom ROM za android

Zahvaljujući otvorenosti Android operacijskog sustava, svima koji imaju dovoljno znanja i volje nitko ne brani da preuzmu stock Android OS od Googlea i modificiraju ga dodajući ili izbacujući značajke, opcije, elemente korisničkog sučelja i slično. Takve verzije Androida nazivaju se “custom ROM“, a postoji nekoliko razloga zašto biste ih instalirali baš na svoj mobitel. Primjerice, ponekad se dogodi da proizvođač jednostavno prestane razvijati i izbacivati nove verzije Androida za određene modele, dok one mogu biti dostupne u obliku custom ROM-a. S druge strane, custom ROM-ovi često nude drugačije opcije i potpuno novi izgled Androida, redovito se ažuriraju te  je mobitel s njima rootan i otključan za sve operatere.

custom ROM android

U redu, sada smo naveli razloge za instalaciju, ali kako odabrati custom ROM za Android? Pošto ih ima puno i veliki izbor može zbuniti početnike, ovdje ćemo pokušati napraviti listu najboljih i najpopularnijih custom ROM-ova koji su provjereno dobri i dostupni za širok broj uređaja.

Prije nego što uopće krenete tražiti ROM, morate znati da za njegovo flashanje (instalaciju) na mobitel morate imati otključan bootloader, instaliran custom recovery i rootan uređaj. 


1. CyanogenMod

cyanogenmod romCyanogen je Volkswagen Android svijeta – robustan, stabilan, pouzdan i jedan od najstarijih i najpopularnijih custom ROM-ova. Ova kompanija također nudi i Cyanogen OS, odnosno, vlastitu verziju mobilnog operacijskog sustava temeljenog na Androidu. CM svoju popularnost može zahvaliti širokom broju različitih značajki, poput integriranog enginea za teme, gesti i mogućnosti da se personalizira gotovo sve. Možete konfigurirati navigacijsku tragu, status traku, fizičke tipke i još mnogo toga, a povrh svega, ovaj ROM se redovito ažurira i podržava većinu popularnih mobitela na tržištu. CyanogenMod je ujedno i najstabilniji ROM s odličnom podrškom iza kojega danas stoji jedna cijela kompanija, za razliku od većine ostalih ROM-ova koje razvijaju entuzijasti ili tek ozbiljnije developerske skupine.

2. Resurrection Remix

resurrection remix romKao što mu naziv otkriva, Resurrection Remix je neka vrsta “mješavine” i temelji se na nekoliko različitih ROM-ova: AOKP-u, CyanogenModu, ParanoidAndroidu, Omniju i originalnom Remixu. Zahvaljujući ovome, RR sadrži najbolje značajke svih njih i kombinira performanse, personalizaciju i većinu najnovijih funkcionalnosti. Samim time, Remix je vrlo stabilan, redovito se ažurira i ističe se visokom razinom personalizacije te je namijenjen ljudima koji vole mijenjati izgled apsolutno svakog elementa sučelja. Podržan je prilično velik broj uređaja, a nedavno je izašala i Marshmallow inačica.

3. MIUI

miui rom za androidXiaomi je još davno pažnju na sebe skrenuo sa svojom MIUI doradom Androida koja je vizualno atraktivna, no često kritizirana da previše kopira iOS. Kako god bilo, i dalje je riječ o kvalitetnom softveru dostupnom za popriličan broj čak i starijih uređaja pa ćete s njime moći udahnuti život i svojem starom mobitelu. Porast popularnosti ovoga ROM-a može se pripisati i sve većem tržišnom udjelu kineskog diva. Xiaomi se voli hvaliti kako su jedina kompanija koja je najprije razvila softver, a tek onda hardver i mobitele koji će biti dio toga ekosustava, što se donekle i osjeti. MIUI će se najviše svidjeti ljudima koji vole nešto drugačiji, nekonvencionalniji izgled Androida.

4. Exodus

exodus romExodus je Android ROM kreiran od strane profesionalnih softver inženjera te podržavan od strane ljudi iz čitave Android zajednice. Glavni naglasak se stavlja na jednostavnost te elegantan i koristan dizajn koji će nadograditi izvorno, vanilla Android iskustvo, ali ga i istovremeno obogatiti novim korisnim značajkama. Prema riječima multinacionalnog razvojnog tima, cilj im je razvijati stabilan ROM s dobrim performansama, brzim i fluidnim sučeljem te kvalitetno korisničko iskustvo. Ne žele se fokusirati na dodavanje beskorisnih opcija i pretjeranu personalizaciju. Marshmallow stiže uskoro, a listu podržanih uređaja na koje možete instalirati Lollipop ROM pogledajte ovdje.

5. ParanoidAndroid

paranoid android romIako su ga korisnici prozvali “mrtvim”, još uvijek ga koristi dobar broj ljudi. Svojedobno je ovaj ROM jedini mogao stati uz bok Cyanogenu, a nudio je i sličnu listu opcija i funkcionalnosti, uključujući i CM-ov theme engine za instalaciju tema. Geste, dinamička sistemska traka, velika razina personalizacije, “plutajuće” obavijesti i immersive mode koji uklanja status i navigaciju samo su neke od opcija koje PA može ponuditi. ParanoidAndroid je službeno dostupan za Nexus, Oppo i OnePlus uređaje, a neslužbeno i za čitav niz ostalih mobitela putem kanala na XDA forumu.

6. Dirty Unicorns

dirty unicorns romAko volite ogromnu količinu značajki i opcija, onda je Dirty Unicorns dobar izbor. Ovaj ROM otvorenog koda temelji se na Marshmallowu i uključuje CyanogenModov theme engine zajedno s nekoliko ostalih cool značajki koje dopuštaju igranje sa status trakom i notifikacijama, LED postavkama, konfiguracijom zaključanog zaslona i općenito duboku personalizaciju. ROM sadrži zgodnu “Dirty Tweaks” sekciju gdje ćete pronaći sve “tweakove” uključujući double tap otključavanje, immersive način rada i još mnogo toga. Ako se volite igrati s postavkama, onda će vam se DU sigurno svidjeti.

7. XenonHD

xenonhd romXenonHD je brz ROM koji se orijentira na performanse, iako nije zakinut za sjajne značajke. Ovaj ROM ima klasični, stock Android izgled, no zahvaljujući RRO stilu tema, možete mijenjati izgled prema svojim potrebama. Samim time, slobodno mijenjajte izgled status trake, obavijesti, tipki i svega ostaloga. XenonHD se temelji na Lollipopu pa iako nema neke od opcija koje imaju ostali ROM-ovi s ove liste, i dalje je riječ o vrlo stabilnom i brzom ROM-u. Službeno je podržan relativno mali broj Samsungovih, Sonyjevih, Nexusovih, HTC i Oppo uređaja, no kroz neslužbene kanale na XDA forumu možete pronaći verzija i za ostale mobitele.

8. Euphoria

euphoria romEuphoria OS (bivši Mahdi ROM) se temelji na AOSP-u i nedavno je napravljen skok na Android 6.0 Marshmallow. Iako nudi standardne opcije poput LED managera, konfiguracije hardverskih tipki, profila i double tap to wake, ono što je najzanimljivije je da Euphoriu zapravo pokreće custom kernel koji bi navodno trebao biti stabilniji te pružati bolje performanse i iskoristivost baterije tako što underclocka uređaj svaki put kada se ne koriste zahtjevne aplikacije. Od ostalih opcija na raspolaganju su vam nešto izmijenjene animacije korisničkog sučelja, widget za vrijeme na zaključanom zaslonu i slično. ROM je dostupan za mali broj uređaja pa je to možda i jedini nedostatak.

9. BlissPop

blisspop romMožemo slobodno reći kako je BlissPop najmanje popularan od svih ROM-ova s liste, no i dalje i ma niz zanimljivih značajki. BP se temelji na CyanogenModu 12 (Lollipop) te povrh njega dodaje nekoliko stvari, od kojih je “Bliss interface” svakako najvažnija za spomenuti. Ovo sučelje nudi sve važnije opcije na jednom mjestu, tako da su Postavke unutar samoga Androida “pročišćene”. BlissPop ima prečice na zaključanom zaslonu, profile potrošnje baterije, konfiguraciju status trake, način rada za ljevake, LiveDisplay i ostalo. Vizualno se ističe od ostalih ROM-ova, a nudi mogućnost personalizacije kompletnog sučelja.

10. OmniROM

omniromOmniROM je razvijen od strane bivših developera CynogenModa. Ovaj ROM nudi nekoliko jedinstvenih značajki, poput OmniJAWS meteo servisa, DSPManagera, dark mode UI, panela s brzim postavkama, nadograđenog Do Not Disturbe načina rada te delta update sustava. Možda najzanimljivije od svega je OmniSwitch značajka koja dozvoljava brzi pristup različitim aplikacijam. OmniROM je dostupan za Oppo, Sony, Samsung, HTC, Asus, LG i Nexus uređaje.

Custom ROM udiše novi život Android uređajima, ali imajte na umu par stvari

Koji custom ROM instalirati? Naš savjet je da ROM birate ovisno o dostupnosti za vaš uređaj i da to po mogućnosti bude službeni ROM. Ako nema službenog ROM-a, tek onda potražite neslužbeni ROM za svoj uređaj na XDA forumu. Svi ROM-ovi s ove liste imaju puno zajedničkih značajki, no svaki se individualno ističe s nečim posebnim. Ako baš želite igrati na sigurno onda preporučujemo CyanogenMod, no nećete pogriješiti niti s ostalima.

Imajte na umu da za instalaciju ROM-a (i rootanje) trebate imati otključan bootloader (dio koda koji se izvršava prije podizanja operacijskog sustava). Kako su bootloaderi zaključani od strane proizvođača, njihovo otključavanje najčešće znači i kršenje jamstvenog lista. Iako je bootloader moguće ponovno zaključati, određeni proizvođači poput Samsunga ugrađuju poseban mehanizam u obliku čipa koji, kada otključate bootloader, napravi zabilješku. Tada čak i ako ponovno zaključate bootloader, u mehanizmu ostaje zabilješka da je bootloader bio otključavan. Za više pravnih savjeta oko servisiranja pročitajte članak nastao u suradnji s pravnicom Dunjom Mak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)