CES 2017: Pametni telefoni koji su nam privukli pažnju

U Las Vegasu počeo je najvažniji svjetski sajam potrošačke elektronike, CES 2017. Još od samih početaka, od 1967. kada se održao prvi put, pokazao je svoj potencijal. Doduše, tada je bilo svega 14 izlagača i sve se vrtilo oko televizora. Danas, kada CES slavi svojih prvih pedeset godina, imamo više od 3800 izlagača, a sam sajam postao je jedan od najvažnijih te vrste. Donosimo uređaje koji su nam privukli pažnju.

Novosti iz Asusa: Asus ZenFone 3 Zoom i Asus ZenFone AR

Jonney Shih, predsjednik upravnog odbora Asusa, na Asusovoj key konferenciji je predstavio dva vrlo zanimljiva pametna telefona, ZenFone 3 Zoom namijenjen prije svega fotografiranju te ZenFone AR posvećen proširenoj stvarnosti preko Googleove Project Tango tehnologije. Novi ZenFone 3 Zoom pametni je telefon za fotografske entuzijaste s potrebom za dugotrajnom baterijom. Telefon dolazi s velikom 5.000 mAh baterijom koja omogućava 6,4 sati 4K UHD video snimanja pri jednom punjenju. 5,5-inčni smartphone će imati dvostruku 12 MP kameru, a njegova SuperPixel tehnologija će dati 2.5x više osjetljivosti na svjetlo nego iPhone 7 Plus.

Drugi adut, Asus ZenFone AR, 5,7-inčni je telefon kojeg pogoni Qualcommov Snapdragon 821. Ima čak 8 GB RAM-a, što je prema sadašnjim saznanjima najveća količina RAM memorije ikada ugrađena u jedan pametni telefon. Također, ugrađena je i Google Tango tehnologija koja na ZenFone AR-u čini Asus TriCam sustav – glavnu kameru od 23 MP, kameru za praćenje pokreta te dubinsku kameru; a cijeli je sustav razvijen od Googlea koji koristi set senzora i softver “računalnog vida”, te je namijenjen aplikacijama virtualne i proširene stvarnosti. S već spomenutom kamerom od 23 megapiksela, baterijom od 5.000 mAh te ugrađenom Googleovom Project Tango tehnologijom, Asus ZenFone AR se čini kao moćan smartphone za poželjeti.

Huawei nastavlja s Honor generacijom, stiže nam Honor 6X

Honor 6X je privukao poglede premium dvostrukom stražnjom kamerom te vijekom trajanja baterije. 5.5-inčni ergonomski oblikovan Honor 6X pokreće procesor Kirin 655. Sadrži kameru s dvostrukom lećom – glavna kamera od 12 MP odgovorna je za kompoziciju slike dok druga kamera od 2 MP pomaže uspostavljanju dubine fotografije. U kombinaciji sa širokim otvorom blende, Honor 6X vrlo lako stvara efekt zamućenosti pozadine. S veličinom piksela od 1,25 um, ovaj pametni telefon hvata kvalitetne fotografije i u uvjetima slabog osvjetljenja, a koristi i tehnologiju fazne detekcije automatskog fokusa. Honor 6X koristi Honorov Smart File System koji poboljšava sustav Android EXT4, sprečavajući tako fragmentaciju i povećavajući dugotrajnu izvedbu tako da možemo reći da Huawei opet daje sve od sebe.

Povratak mobilnog velikana? Blackberry smartphone s hardverskom tipkovnicom

Ljubitelji BlackBerryja uskoro će doći na svoje jer je najavljen novi pametni telefon koji radi na Androidu, a sadrži hardversku tipkovnicu. Za dugoočekivani “Mercury” iz TCL-a su najavili kako će objaviti više informacija krajem sljedećeg mjeseca na mobilnom sajmu Mobile World Congress koji se održava u Barceloni, no saznajemo kako će ovaj smartphone raditi na Android 7.0 Nougat-u, te da dolazi s USB Type-C priključkom i senzorom za otisak prsta ugrađenim u space bar. Veselimo se otkrivanju konkretnijih detalja na MWC-u.