Vipnet stabilizirao prihode i povećao rast usluga u fiksnom segmentu

U Vipnetu se nastavlja trend rasta fiksnog interneta s 27.7 posto više fiksnih broadband linija. U prvih šest mjeseci Vipnet je stabilizirao prihode koji iznose 174.7 milijuna eura, što je 0.6 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno zbog smanjenja prodaje mobilnih uređaja. Vipnet nastavlja i s usporavanjem pada konsolidirane EBITDA-e koja iznosi 38.1 milijuna eura, što je 15.2 posto manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Pad EBITDA-e još je uvijek prisutan zbog naknada za uporabu radijskih frekvencija i povećanih troškova prodaje. Jiří Dvorjančanský, predjednik Uprave Vipneta, izjavio je sljedeće:

Raduje me što smo uspješno stabilizirali prihode u razdoblju od samo šest mjeseci. To je odličan rezultat ako uzmemo u obzir poslovno okruženje, snažnu konkurenciju i nepovoljan regulatorni okvir. U mobilnom segmentu ostvarili smo rast prosječnog mjesečnog prihoda po korisniku (ARPU) i broja postpaid korisnika. Uz nastavak ekspanzije naše fiksne mreže za superbrzi broadband, ostvarili smo čak dvoznamenkasti rast u fiksnom segmentu. To i naša akvizicija Amisa dodatno će ojačati Vipnetovu poziciju najsnažnije alternative na fiksnom tržištu

Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži u prvih je šest mjeseci manji za 4 posto te iznosi 1.76 milijuna, prvenstveno zbog smanjenja broja prepaid korisnika. Istovremeno, broj postpaid korisnika povećan je za 2.7 posto, dok je prosječan prihod po korisniku (ARPU) povećan za 2.8 posto i iznosi 11.1 eura. Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u prvih šest mjeseci porastao je na 237.8 tisuća, što je 14.3 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci 2014. godine. Istovremeno, prosječan prihod po liniji (ARPL) povećan je za 0.5 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 21.6 eura. Broj fiksnih broadband linija u odnosu na isto razdoblje lani porastao je za 27.7 posto, dok je broj fiksnih glasovnih linija porastao za 15.5 posto. S kombinacijom kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije, Vipnet je ostvario porast broja tv korisnika za 7 posto. Sveukupno, u prvom polugodištu Vipnet bilježi porast prihoda u fiksnom segmentu za 14.2 posto. U prvih šest mjeseci 2015. godine Vipnet je investirao 21.7 milijuna eura, uglavnom u širenje mobilne i fiksne mreže nove generacije. Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je jučer Telekom Austria Grupa u Beču.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)