Google i HTC potpisali suradnju

Cher Wang (HTC) i Rick Osterloh (Google)

Google i HTC danas su objavili detalje sporazuma prema kojem dio zaposlenika HTC-a – od kojih mnogi već rade s Googleom na razvoju pametnih telefona Pixel – prelazi u Google. Prema dogovoru, HTC će od Googlea primiti 1,1 milijarde dolara u gotovini. Osim toga, Google će dobiti ne-ekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo (IP). Sporazum je potvrda desetogodišnjeg strateškog partnerstva između HTC-a i Googlea na razvoju premium pametnih telefona.

Sporazum podrazumijeva i HTC-ov nastavak strategije izrade pametnih telefona pod brendom HTC, omogućava veću operativnu učinkovitost i financijsku fleksibilnost. HTC će i dalje imati najbolje inženjere i stručnjake, a oni, nakon uspješnog lansiranja modela HTC U11 početkom ove godine, već rade na sljedećem flagship mobilnom telefonu. HTC će također nastaviti s razvojem ekosustava virtualne stvarnosti kako bi proširio svoj VIVE segment poslovanja, istodobno ulažući u druge tehnologije sljedeće generacije, uključujući razvoj proizvoda povezanih putem Interneta (Internet of Things), proširenu stvarnost (AR) i umjetnu inteligenciju (AI).

Za Google, ovaj sporazum dodatno pojačava predanost u razvoju pametnih telefona i investicija je u daljnji razvoj rastućeg hardverskog poslovanja kompanije. Pored nadarenog i iskusnog tima stručnjaka, Google će i dalje imati pristup HTC-ovom intelektualnom vlasništvu u razvoju pametnih telefona linije Pixel. Osim toga, ovaj sporazum također predstavlja značajnu investiciju Googlea u Taiwanu, koji je ključno inovacijsko i tehnološko središte.

Kao jedan od prvih proizvođača pametnih telefona vrlo smo ponosni na povijest inovacija. Naši vrhunski pametni telefoni, uključujući portfelj intelektualnog vlasništva i HTC-ovi vrhunski stručnjaci, podržali su Google u jačanju Android operativnog sustava na tržištu, izjavila je Cher Wang, glavna i izvršna direktorica tvrtke HTC.

“Ovaj je sporazum savršen korak u našem dugogodišnjem partnerstvu te omogućuje Googleu da maksimalno ojača poslovanje u proizvodnji hardvera, istodobno osiguravajući nastavak inovativnosti u segmentima HTC pametnih telefona i VIVE virtualne stvarnosti. Vjerujemo da je HTC dobro pozicioniran kako bi održao tradiciju inovacija i iskoristio potencijal nove generacije povezanih proizvoda i usluga”.

“HTC je dugogodišnji partner tvrtke Google i stvorio je neke od najljepših, vrhunskih uređaja na tržištu”, rekao je Rick Osterloh, viši potpredsjednik u Googleu. “Uzbuđeni smo i jedva čekamo pozdraviti članove HTC tima koji će se pridružiti Googleu kako bi potaknuli daljnje inovacije i razvoj naših proizvoda”.

Očekuje se da će transakcija, koja je podložna regulatornim odobrenjima, biti finalizirana početkom 2018. godine. Evercore je bio financijski savjetnik za HTC i Gibson Dunn, a Tsar & Tsai je bio kao pravni savjetnik. Lazard je bio financijski savjetnik za Google i Cleary Gottlieb, a Lee & Li je bio pravni savjetnik.