Snapdragon 830 podržava do 8 GB radne memorije

snapdragon mobiteli

Početkom prošlog mjeseca u New Yorku je predstavljen Snapdragon 820 čipset, a već nailazimo na glasine vezane za Snapdragon 830. Unatoč činjenici da još ne postoji gotovo nikakva službena informacija vezana za njega, posljednje glasine iz Kine, točnije od analitičara Pan Jiutanga, sugeriraju da će Snapdragon podići ljestvicu što se tiče maksimalne količine radne memorije.

snapdragon 830


Snapdragon 830 na tržištu ćemo vidjeti iduće godine, a očekuju se i uređaji sa 6 do 8 GB radne memorije, što postavlja uvjet na čipset koji se koristi u uređaju. Dolazimo do pitanja kome je zbilja potreban uređaj s 8 GB RAM-a i koliko to uopće ima smisla, s obzirom da je 8 GB memorije nekakav prosjek na stolnim računalima. Većina korisnika svoje pametne telefone i dalje koriste za osnovne zadatke poput poziva, poruka i povremenog korištenja internetskih servisa, za što bi 8 GB memorije definitivno bilo previše. Potreba za ovolikom količinom RAM-a je još manja ako uzmemo u obzir konstantne napore Googlea da Android optimizira za fluidan rad i na uređajima koji imaju manje od 3GB radne memorije.

S druge strane, ovakvi veliki skokovi u čistim hardverskim mogućnostima često otvore vrata inovacijama te uređaji poprime još veću dozu funkcionalnosti. Koliko god su pametni uređaji u trenutačnoj fazi napredni, uvijek postoji mjesto za napredak, osobito u pogledu bržeg izvršavanja složenih radnji, više rezolucije ekrana, većeg stupnja osvježavanja ekrana i slično. Sve te funkcije zahtijevaju više procesorske snage, uz koju je ključna i dovoljna količina radne memorije. Osim podrške za više radne memorije, Snapdragon 830 će se izrađivati u 10 nm proizvodnom procesu, što ima pozitivan efekt na učinkovitost sustava, osobito u pogledu potrošnje baterije i manjeg zagrijavanja.

Izvor: weibo.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *