Qualcomm radi na novom čipu koji će “stanjiti” pametne satove

snapdragon wear 2100

Qualcomm je najavio niz novih procesora i čipseta, od kojih će jedna čitava platforma biti posvećena isključivo nosivoj tehnologiji i pametnim satovima. Ovo je dobra vijest s obzirom da većinu Android Wear satova pokreću SoC-ovi izvorno namijenjeni tabletima i mobitelima, koji nisu dobro optimizirani za primjenu u satovima niti su pretjerano štedljivi. Pošto baterija i neprimjereni čipseti imaju određenu fizičku debljinu, današnji pametni satovi još uvijek su prilično debeljuškasti, što utječe na eleganciju i sveukupan dizajn. Snapdragon tome želi stati na kraj sa svojim Wear 2100 čipsetom. On bi navodno trebao biti 30% manji u odnosu na Snapdragon 400 i koristiti 25% manje energije – dakle, bude omogućio značajno stanjivanje pametnih satova. Uz to, imati će integriran LTE modem, Wi-Fi i Bluetooth.

smartwatches


Snapdragon uvjerljivo dominira tržištem

Qualcomm je najavio i prvi komercijalni gigabit LTE modem za mobilne uređaje naziva X16. Prilično optimistično ako uzmemo u obzir da gigabitna konekcija nije dostupna ni u SAD-u, a kamoli kod nas, ali u svakom slučaju pohvalno i vrijedno spomena. Kompanija ističe da bi 1 Gbps konekcija omogućila live stream sadržaja virtualne stvarnosti i preuzimanje filma HD rezolucije u nekoliko sekundi. No, iako je X16 definitivno krcat naprednim tehnologijama i značajkama poput kombiniranja do čak četiri različite LTE veze, ovaj modem više predstavlja viziju budućnosti nego nešto što ćemo koristiti ove godine – zato su novi Snapdragon 625, 435 i 425 čipseti i više nego spremni za korištenje.

Ova tri modela predstavljaju srce budućih uređaja iz niskog i srednjeg cjenovnog ranga, dakle, možete ih očekivati na tržištu već kroz pola godine. Svi čipseti koriste Cortex-A53 CPU koji je dokazano dobar i jeftinijim mobitelima će pružiti mogućnost naprednije funkcije, poput podrške za kamere do 24 megapiksela (16MP u slučaju najslabijeg 425 čipseta).

https://www.youtube.com/watch?v=trHCHDyYRGg

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)