Samsung će više zaraditi od dijelova koje pravi za iPhone X nego od dijelova za vlastiti Galaxy S8

apple samsung

Bolje upućenima u tržište mobilnih uređaja nije nepoznanica da Samsung dobro zarađuje od Applea. Korejski div za tu kompaniju proizvodi niz različitih komponenti, što je, čini se, puno unosniji biznis nego proizvodnja komponenti za vlastite uređaje, navodi The Wall Street Journal.

S obzirom da je Samsung zbilja gigantska kompanija, treba napomenuti da je riječ o Samsungu kao korporaciji, a ne o Samsung Electronics koji proizvodi Galaxy pametne telefone. Ipak, zanimljiva je činjenica da bi konglomerat mogao više profitirati od konkurentskog iPhonea X, i to za čak 4 milijarde dolara više u odnosu na vlastiti Galaxy S8. Samsung će tako od svakog prodanog iPhonea X zaraditi oko 110 dolara, ili oko 700 kuna.

Razlog tome je jednostavan – Samsung je jedina kompanija koja može proizvesti i isporučiti OLED ekrane, NAND flash i DRAM čipove u količinama koje Apple treba za nove iPhone. Štoviše, dijelovi za Appleove mobitele Samsungu donose čak 35% od ukupnih prihoda, dok američka kompanija uvelike ovisi o Samsungu ako želi isporučiti ciljanu brojku od 120 milijuna iPhonea X.