One bi mogao spasiti HTC

HTC je neko vrijeme “harao” Android tržištem, no onda se dogodio nagli pad. Međutim, čini se kako tajvanski proizvođač ima novi adut u rukavu, i to pod nazivom HTC One. Može li se ovim modelom HTC vratiti na vrh Android tražišta?

Nije nepoznanica da ova tajvanska kompanija ima financijskih problema, kako u prošloj, tako i u ovoj godini. Predstavljanje HTC Onea njihov je odgovor tržištu da još uvijek znaju napraviti vrhunski uređaj. Možda je danas teže predstaviti nešto revolucionarno nego što je to bilo prije par godina, ali HTC će novom perjanicom pokušati vratiti se na vrh tržišta. Specifikacije i izgled su već dobro poznati pošto je uređaj predstavljen još prije par tjedana, i mora se priznati da djeluje impresivno. HD 1080 p ekran veličine 4,7 inča upakiran je u kućište načinjeno u potpunosti od aluminija, a ispod ”haube” se nalazi četverojezgreni 1.7 GHz Snapdragon 600 i 2 GB RAM memorije, što su karakteristike dostojne modernog pametnog telefona.

 Impresivan AnTuTu all-in-one benchmark rezultat

Impresivan AnTuTu all-in-one benchmark rezultat

Valja spomenuti i nekoliko noviteta koji ovaj uređaj ističu u sve većoj masi ”generičkih” pametnih telefona. Tu je primjerice kamera od ”samo” 4 MP, ili točnije ultrapixela, kako navodi proizvođač. Neobičan potez ako uzmemo u obzir  da se vodi utrka megapiksela koja je već poprimila dvoznamenkaste karakteristike, no iz HTC-a objašnjavaju da su se koncentrirali na leće koje prikupljaju čak 300 puta više svjetlosti od onih u ostalim telefonima, što je sasvim razumna odluka.

Još jedan od noviteta je i BlinkFeed koji predstavlja novi način interakcije sa početnim zaslonom, prikazujući tako obične aplikacije kao niz sličica koje se automatski ažuriraju i prikazuju informacije u stvarnom vremenu (neobična sličnost sa Windowsovim live tiles).  Posljednja, ali ne i manje bitna, je zgodna nova funkcija pod nazivom Zoe koja istovremeno slika i snima u HD rezoluciji. Na taj način dobije se slika koju prati video, tako da na kraju godišnjega ili izleta imate album sa slikama uz highlights.

Hoće li HTC One na kraju biti financijski uspjeh s obzirom na primamljiv dizajn i nove karakteristike? Teško je reći pošto je njegov prethodnik, HTC One X, također bio hvale vrijedan uređaj ali je financijski uspjeh ipak izostao. Međutim, nedvojbeno je da je HTC One, barem na papiru, sjajan pametni telefon koji će na tržište donijeti par zanimljivih noviteta. Uređaj se kod nas može očekivati krajem travnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)