Nemojte guliti baterije, Samsung vas ne prati

Samsung NFC baterija

Teorije zavjere su oduvijek bile odličan izvor zabave, barem za one upućene u tematiku, a posljednji trend vezan je upravo uz Samsung i njegove baterije u flagship modelima. Razlog tomu je viralni video koji se putem Facebooka i Youtubea lagano širio zadnjih pola godine. Spomenuti video pojašnjava na koji način vas Samsung “prati” putem čipa lociranog ispod baterije. Nije dugo trebalo da se oni manje upućeni okušaju u skidanju zaštitne folije s baterije, s ciljem da skinu spomenuti čip –  mi smo se samo nasmijali, evo i zašto.


Samsung već nekoliko godina svoj NFC čip stavlja direktno na bateriju

Prosječan korisnik koji se ne razumije u tehnologiju lako se može zbuniti i povjerovati u ono što vidi na društvenim mrežama. Točno je da u bateriji postoji čip, ali on ne služi za nikakvo špijuniranje. Samsung svoj NFC čip stavlja ravno na bateriju, točnije, on je skriven ispod zaštitne folije. Zašto ne stavljaju NFC čip negdje drugdje nego baš na bateriju? Možda zbog uštede prostora u mobitelu, možda zbog bržeg očitavanja na POS uređajima, a možda i zbog toga da budete primorani kupiti originalnu bateriju umjesto zamjenske.


Što je NFC i ćemu točno služi?

NFC, ili near field communication je set komunikacijskih protokola koji omogućuju različitim uređajima da međusobno komuniciraju unutar udaljenosti od maksimalno 10 centimetara. Zahvaljujući fleksibilnosti i sigurnosti ovog prokokola, on ima različite primjerne – od plaćanja putem mobitela, razmjene podataka pa sve do korištenja u kombinaciji s NFC tagovima. Kada je spomenuta tehnologija predstavljena, Samsung je na sva vrata promovirao razmjenu podataka putem NFC-a, gdje ste s mobitela na mobitel mogli prebacit fotku na taj način da prislonite prvi uređaj na drugi. Više o tome možete pogledat u ovom videu: Samsung Galaxy S4 NFC file transfer demo

Stoga, razloga za skidanjem zaštitne folije nema

Samsung, vlada, Facebook i bilo koja druga institucija ili kompanija sličnog tipa može vas pratiti na stotine različitih načina ako to požele – u današnje vrijeme je smiješno uopće pokušati izbjeći tako nešto, a ako vas je Samsung baš i poželio namjerno pratiti, onda bi to učinio na puno suptilniji, jeftiniji i jednostavniji način od ugrađivanja čipa u svaku bateriju mobitel. NFC čip ne može i ne prikuplja podatke o vama, ali zato s njim možete raditi cijeli niz korisnih stvari, stoga ga ostavite tamo gdje mu je mjesto – unutar baterije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)