Moj mobitel radi bolje fotke od tvog

HTC UltraPixel

Utrka u broju piksela postoji od pojave prvih mobitela s kamerom, ali HTC je sada došao na drugačiju ideju: smanjiti broj piksela. Zapravo, ne samo da ih je smanjio, nego ih je i preimenovao. Pogledajmo o čemu se zapravo radi.

ultrapixelKamere su od uvijek bile jedan od inicijatora kupnje, gdje je njena revolucija započela još prije nekoliko godina s predstavljanjem kamere od 1 MP. U jednu ruku je ista bila upscaleana verzija VGA kamere (sjećate se Sony Ericsson K serije?), no tad to nikog nije bilo briga, glavno da se radi o okrugloj brojci. Proizvođači su to nanjušili, te se ubrzo počela igrati tržišna utakmica s naglaskom na ”više je bolje”. Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung i ostala vodeća ekipa počela je ponosno isticati svoje multi megapikselne kamere na novijim uređajima, te je svaka nova generacija, naravno, nosila primamljiviju brojku na poleđini.  S jednog megapiksela smo završili na osam, a sljedeći korak je ovogodišnji magični broj 13, ili u ovom slučaju, možda nesretni broj 13.

Međutim, krajnji potrošači danas puno manje ”trzaju” na brojke nego unazad nekoliko godina, pikseli više nisu pokazatelj “kvalitete uređaja”, nego je već i prosječnom korisniku jasno da više megapiksela ne znači nužno i bolju sliku. Samim time evolucija prestaje, a sada vam najavljujemo nadolazeću revoluciju; već nekoliko tjedana internetom kruže razne informacije oko novog senzora za kamere, s naglaskom na proizvođača HTC. Spomenuta tehnologija bi, vjerojatno, trebala uravnotežiti tržište smartphone kamera i ponuditi univerzalno rješenje za sve foto entuzijaste. Samim time bi dosadašnje pusto nabijanje brojeva, u kojem definitivno Nokia vodi s njenim “41 pikselnim kamerama”, zamijenili jednim jedinim pokazateljem. Radi se o UltraPixel tehnologiji.  Iz HTC-a nam objašnjavaju kako nije bitan broj piksela, već njihova veličina. Veći piksel dopušta ulazak veće količine svjetlosti, što bi, teoretski, trebalo rezultirati boljom fotografijom. Ovo je slikovito prikazano na sljedećoj fotografiji:

HTC ultrapixel
HTC Ultrapixel – sljedeća generacija piksela

Može li ovo označiti početak rata između megapixel i UltraPixel kamera? Vrlo vjerojatno ne, jer UltraPixel kamere tek moraju pokazati za što su sposobne da bi ih tržište uopće prihvatilo. Također, HTC ima konkurenciju na ovome polju koju predstavlja Nokia sa svojom PureView tehnologijom, iako je broj piksela povećan na 41, a ne smanjen, tako da bude zanimljivo vidjeti ishod borbe ove dvije naizgled različite tehnologije. Za više informacija prebacujemo vas na Gizmodo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)