Google planira velike izmjene

Prošlog tjedna pojavile su se glasine kako Google planira značajno redizajnirati sučelje Gmail aplikacije za Android, a glasine su se ovaj vikend dodatno proširile pa se sada nagađa kako je moguć redizajn i svih ostalih core servisa. Uz sve to, šuška se i o projektu Hera…

 hera android

Googleova težnja da korisnicima pruži univerzalno iskustvo, odnosno da kombinira iskustvo s Androida, Chromea i Searcha pretočila se u navodni Project Hera. Google tako planira redizajnirati sučelja svojih aplikacija za Android (prvenstveno se radi o Gmailu, ali navodno i svim ostalim glavnim servisima; Youtube, Mapps, Calendar, itd), te uvesti radikalne izmjene u sam Android OS. Glasina je krenula s Android Policea, a njhov izvor je prilično siguran kako će se ovo sve zbilja i dogoditi.

google redizajn
Primjer mini appleta. Izvor: Android Police

 

Herom bi se navodno u Android OS integrirala posebna verzija Chromiuma koja bi omogućavala Googleovim i ostalim aplikacijama izvršavanje određenih zadataka preko weba. Zvuči komplicirano, ali s ovim se želi zamijeniti trenutni multitasking sustav i uvesti mini HTML 5 appleti koji bi dozvoljavali brzo “prizivanje” određenih funkcija unutar aplikacije, umjesto učitavanja cijele aplikacije. Ako još niste skužili, evo primjer iz prakse: stigne vam SMS poruka i želite na nju odgovoriti. Umjesto da se učitava cijela SMS aplikacija, prikazuje se applet u koji unosite tekst i sasvim normalno šaljete svoj odgovor. Na sličan način bi se mogle otvarati i karte, dodati događaj u kalendar i tako dalje.

Untitled-2
Lijevo/sredina: Gmail applet. Desno: nova Gmail aplikacija. Izvor: Android Police

Kao što vidite, na ovaj bi se način određeni zadaci puno brže izvršavali, a svi Googleovi servisi približili, neovisno radi li se o dekstop ili mobile verzijama. Google je već učinio nekoliko koraka kako bi približio desktop i mobilno iskustvo, a Herom će se otići još korak dalje. Zamislite da započnete task unutar desktop Chromea a zatim se taj task automatski pojavi u multitasking prozoru vašeg Android uređaja – upravo to je cilj.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)