Dell se povlači s tržišta Android tableta

dell se povlači s tržišta android tableta

Popularnost tabletima pada još od prošle godine, što je naravno utjecalo i na prodajne rezultate a u konačnici i na zaradu. Samim time, u posljednje dvije godine vidimo manji broj novih Android tableta na tržištu jer se proizvođači radije koncentriraju na mobitele, a sada sve više na Windows platformu i takozvane hibride.

dell android tablet

Dell je jedan od velikih igrača koji se odlučio isključiti s tržišta Android tableta. Ovo je sasvim logičan potez, jer konkurencije je više nego ikad, a prostora za zaradu vrlo malo, na što se žali sve veći broj proizvođača. Prema izvorima, kompanija će i dalje pružati podršku i servis za postojeće tablete, ali razvoja novih uređaja neće biti, kao niti novih verzija softvera za trenutne modele. Zakinuti će ostati čak i korisnici najnovijih modela tableta. Da se prisjetimo, Dell je još 2011. izašao s tržišta pametnih telefona i to u vrijeme kada su se svi htjeli ubaciti u njega.

Dell će se okrenuti Windowsu

Ova odluka rezultat je promjene poslovne strategije kompanije. Naime, Dell će se sada posvetiti Windows platformi i hibridnim uređajima jer je “vrijeme (Android) tableta prošlo”. Kako smo već ranije pisali, ovakvi hibridni uređaji uistinu ugrožavaju čistokrvne tablete, a prema procjenama stručnjaka, budu obilježili upravo 2016. godinu. Čelni ljudi kompanije ističu da je Windows puno kvalitetnija opcija za one korisnike koji će zaslon ionako većinu vremena držati priključen na dock/tipkovnicu, posebno zbog ogromnog izbora profesionalnih aplikacija. Također, smatraju da više nije dovoljno na tržište lansirati lijepe uređaje i u naziv dodavati riječ “Pro”, time direktno prozivajući Apple. Jeff Clarke, Dellov podpredsjednik Operations and Technology odjela izjavio je sljedeće:

Kod Androida je stvar u sadržaju. Amazon prodaje knjige, a Google nadoknađuje s tražilicom. Mi, s druge strane, do sada još nismo pronašli način kako zaraditi na Android OS-u.

Što je uzrokovalo pad popularnosti tableta?

Velika većina korisnika tablete i dalje smatra beskorisnima, a posebice oni koji posjeduju phablet poput Galaxy Notea. Ako na to dodamo činjenicu da Android nikad nije briljirao na velikim zaslonima, što zbog nedostatka prilagođenih aplikacija, što zbog neprilagođenosti sučelja, postaje jasno zašto je došlo do pada prodaje ovih uređaja. S druge strane, dok kod mobitela svjedočimo konstantnim hardverskim i softverskim inovacijama, kod tableta to i nije slučaj. Za kraj, tableti imaju puno dulji ciklus nadogradnje. Dok se mobiteli mijenjaju svakih godinu i pol do dvije, tablet sigurno nećete mijenjati tako često jer za tim nema potrebe. Ako Apple, koji je praktički stvorio ovo tržište, na svojoj koži osjeća pad prodaje, onda zbilja nema potrebe komentirati izlazak Della s tržišta tableta i općenito lošije stanje toga dijela Android ekosustava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)