Android N će podržavati zaslone osjetljive na pritisak

android 3d touch

Appleov 3D Touch još uvijek stvara podijeljena mišljenja, no bez obzira sviđa li vam se ili ne, uskoro će zaživjeti i na Androidu. Doduše, neće se zvati 3D Touch, ali princip rada je isti. Sve ovo bude moguće zahvaljujući nativnoj podršci nadolazećeg Androida N za ekrane osjetljive na pritisak.

ekran osjetljiv na dodirGoogle se odmah u startu želio ograditi od optužbi da kopira Apple te je ovaj potez opravdao objašnjenjem kako su “korisnici i proizvođači tražili tu značajku”. Za sada znamo da će Android N podržavati “Launcher shortcuts”, što u principu znači da će razvojni timovi moći definirati prečice koje će se pojaviti kada korisnik zadrži prst na ikoni aplikacije. Postoje 3rd party launcheri koji već sada dopuštaju nešto slično povlačenjem prsta preko ikone u određenom smjeru, no Launcher shortcuts će raditi na principu fizičkog pritiska.

Ekrani osjetljivi na pritisak među najvećim novitetima Androida N

Implementacija podrške za ekrane osjetljive na pritisak svakako će pomoći proizvođačima da imaju pristup takvim značajkama unutar samoga operacijskog sustava, umjesto da sami moraju razvijati vlastita rješenja. Naravno, to bi trebalo potaknuti i olakšati razvoj takvih uređaja, iako ne vjerujemo da će ih na tržištu biti značajan broj tako skoro. Google također ističe da je jedan od razloga puštanja ovih Android N previewsa tako rano dobivanje povratnih informacija od proizvođača i developera kako bi mogli ubrzati ciklus ažuriranja novijih verzija Androida.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)