Najbolje od Google I/O 2016

Završio je još jedan Google I/O, najveća najvažnija konferencija za ljubitelje Androida. Kao i uvijek, Google je svoje najvažnije vijesti sačuvao za ovaj događaj pa zanimljivosti ne manjka niti ove godine. Pošto su se strasti smirile, vrijeme je da konačno obuhvatimo najbolje od Google I/O 2016 i napravimo kratki pregled najvažnijih vijesti.

1. Google Assistant: umjetna inteligencija napreduje

Google Now je postao neizostavan i vrlo važan dio Android ekosustava. Iako je ovaj virtualni asistent najpopularniji u zemljama gdje se govori engleski jezik zbog same lakoće upotrebe, Google nastavlja s poboljšavanjima i guranjem na ostala tržišta. Dobar korak naprijed je novi Google Assistant koji je, mogli bismo reći, Google Now na steroidima. Novi asistent dolazi s puno više funkcionalnosti, a sama interakcija s njim je puno prirodnija. Google Assistant će biti dostupan kasnije ove godine na različitim uređajima, uključujući pametne telefone, tablete, automobile i Google Home.

Google Assistant

2. Google Home: konkurent Amazonovom Echou

Amazon Echo očito je zapeo za oko ne samo korisnicima, nego i ostalim tech kompanijama. Google Home je upravo odgovor na Echo, a riječ je o kompaktnom bežičnom Bluetooth zvučniku s ugrađenim mikrofonom koji služi za interakciju s ranije spomenutim Google Assistant. Home također može poslužiti kao Chromecast, odnosno, dopušta vam da preko njega puštate glazbu i filmove na ostalim spojenim zvučnicima ili TV-u. Da je riječ o potpunom “kućnom” asistentu govori i činjenica kako ćete njime moći kontrolirati Nest te iskoristiti sve prednosti Google Now i Google Search, a sve to putem jednostavnim glasovnih komandi. Google Home će također službeno biti dostupan krajem godine.

google home

3. Allo i Duo – aplikacije oko kojih imamo podijeljena mišljenja

Googleove nove aplikacije za komunikaciju, Allo i Duo, osobno smatramo korakom nazad, a ako vas zanima zašto pročitajte detaljniju analizu u našem prethodnom članku. Ukratko, Allo je aplikacija za dopisivanje dok je Duo one-to-one aplikacija za videopozive. Allo je tako krcat različitim funkcijama, a jedan od najvećih noviteta je i ugrađeni Google Assistant. Naravno, tu su i nezaobilane naljepnice, emojiji i sve ostalo što treba jednoj aplikaciji za dopisivanje. Slično kao i Whatsapp, Allo će se povezivati s vašim brojem telefona.

google allo

4. Google Daydream: sljedeći korak za VR

Virtualna stvarnost postaje ozbiljan trend u svijetu tehnologije što nas izrazito veseli. Google je imao skromne početke sa svojim Cardboardom, a sve što su naučili iz toga projekta pretočeno je u Google Daydream, tako da on sada uvodi standardizaciju te VR podršku ravno u nadolazeći Android N. Dok je Cardboard izgledao kao kakav vikend projekt sklopljen iz kartona od kutija cipela, Daydream je sofisticiraniji i ima veće zahtjeve. Dobra vijest je da je puno proizvođača već prihvatilo ideju, uključujući HTC, Samsung, LG i Huawei, dok Google također planira proizvesti vlastiti headset s kontrolerom. Kompanija je također postavila minimalne zahtjeve za pametne telefone kako bi se osiguralo seamless iskustvo, a uređaje će se moći reklamirati kao “Daydream-ready”.

google daydream

5. Android Wear 2.0 donosi velike izmjene

Jedna od većih novosti odnosi se na Android Wear platformu koja je konačno doživjela ozbiljniju nadogradnju te dobila nove funkcije, značajke i servise ugrađene ravno u OS. Osnovni fokus Android Wear 2.0 je učiniti pametni sat samostalnijim uređajem, bez da u potpunosti ovisi o mobitelu. Štoviše, sat sada više niti ne mora biti uparen s mobitelom, no da bi se ostvarila ovakva neovisnost, ipak je potrebna povezivost na mobilnu mrežu. Uvedene su i radikalne izmjene sučelja koje je sada puno intuitivnije, a dodana je i podrška za QWERTY tipkovnicu, mogućnost dodavanja ikonica na bilo koji watch face, pristup standalone aplikacijama te nove fitness tracking sposobnosti.

android wear 2.0

6. Android Auto dostupan u bilo kojem automobilu

Do sada je Googleov infotainment sustav za automobile bio dostupan samo u novim limenim ljubimcima ili kroz 3rd party stereo sustave koji su imali Android Auto podršku. No, stižu dobre vijesti. Android Auto je sada dostupan direktno na vašem pametnom telefonu, kao aplikacija. Funkcionalnost je potpuno ista. Naravno, ako želite koristiti aplikaciju za navigaciju ili slušanje glazbe, Bluetooth ili aux ulaz svakako će pomoći.

android auto

7. Project Ara dobila funkcionalan prototip

Nakon puno kašnjenja i neizvjesnosti, Project Ara je konačno donio konkretne vijesti na najbolji mogući način – predstavljen je u potpunosti funkcionalan prototip, a o samome projektu otkriveno je puno novih informacija. Sada znamo da mobitel ima šest slotova za module gdje imate mogućnost dodavanja bilo kojeg modula u bilo koji slot bez potrebe za gašenjem uređaja. Trenutno ne postoji previše informacija vezanih uz same module, ali developeri će dobiti svoje verzije krajem ove godine, dok se komercijalno lansiranje predviđa za 2017.

project ara

8. Android N: novi detalji i stabilna beta verzija

Bilo je sasvim očekivano da Google na konferenciji odvoji vremena za novu verziju Androida. Prethodno smo već znali da će Android N imati drugačiji izgled foldera, nove emojije te podršku za novi gaming API Vulkan, a dodatno tome dobili smo i pregršt informacija vezanih uz sigurnost te seamless ažuriranja. Naime, Android N donosi kraj restartanju i čekanju da se ažuriranja instaliraju jer će se svaka buduća nadogradnja odvijati u pozadini. Kao i Lollipop, tako i N ima nadograđen sustav obavijesti s brojnim novim značajkama, a Google se posebno fokusirao na multitasking s novim split-screen i picture-in-picture načinom rada. Nova verzija Androida očekuje se krajem ljeta, a beta program je otvoren i možete preuzeti stabilnu verziju OS-a.

android N

9. Chrome dobiva podršku za Android aplikacije i Trgovinu Play

O ovome je već i prije bilo nagađanja, a krajem travnja smo i sami prenosili glasine oko toga kako bi Chrome mogao pokretati Android aplikacije. Google je sada konačno i službeno potvrdio da će se Android aplikacije naći na Chrome OS-u, što znači da ovaj operacijski sustav dobiva pristup Trgovini Play i više od milijun aplikacija. Kompanija je istaknula očite prednosti ovoga poteza, od kojih je glavna rad s Android aplikacijama u desktop okruženju i svi benefiti toga – multitasking, korištenje miša i tipkovnica te lakše dijeljenje podataka između Chromea i Androida. Korisnici će sada također moći primati Android obavijesti na svojim Chromebookovima.

google play chromebook

10. Korištenje Android aplikacija bez preuzimanja i instalacije

Google je predstavio vlastitu viziju kada je u pitanje poboljšavanje korisničkog iskustva pretraživanja interneta. Naime, o ovome se još davno nagađalo, a sada je i potvrđeno. Kompanija želi da se dijelovi aplikacija pokreću bez njihove instalacije. Značajka se zove Android Instant Apps, a demonstrirana je na BuzzFeedu, gdje se otvaranjem linka pokrenula BuzzFeed aplikacija. Drugi primjer izveden je na aplikaciji za plaćanje parkinga. Google ističe da će developerima trebati “manje od jednog dana posla” da modulariziraju svoje aplikacije i učine ih dijelom Android instant Apps programa.

Pred nama je zanimljiva “Google” godina

Prema svemu što smo vidjeli, Google I/O 2016 je donio puno lijepih vijesti za sve ljubitelje tehnologije, a ponajprije za nas, ljubitelje Androida i ostalih Googleovih umotvorina. Od svega navedenoga, Android N je nekako najbliži, stoga je to prvo na što ćemo konkretno moći položiti ruke, dok ćemo za ostatak stvari s liste ipak malo pričekati.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)