Vivo prezentirao novi čitač otiska prsta ugrađen ispod zaslona

vivo-čitač-otiska-ispod-ekrana

Qualcomm je na ovogodišnjem MWC 2017 u Šangaju predstavio ultrazvučni čitač otiska prsta koji bi, prema njihovim riječima, mogao biti spreman za komercijalnu upotrebu već sljedećeg ljeta. Senzor bi trebao biti kompatibilan sa svim novijim Snapdragon čipovima, odnosno, od serije 200 na dalje, ali prema riječima ljudi iz Qualcomma, bude radio i s trenutnom generacijom uređaja.

Vivo kao prvi proizvođač koji je ovaj novi ultrazvučni senzor “ugurao” ispod ekrana

Qualcomm je u fazi razvoja sljedeće generacije ultrazvučnih čitača otiska prsta radio na dvije verzija. Prva je senzor namijenjen čitanju otisaka kroz deblje staklo ili aluminij, a proizvođačima će biti dostupan već ovoga mjeseca. Drugi senzor, onaj koji je nama ujedno bitniji, je ovaj namijenjen primjeni ispod zaslona. On je sposoban čitati otisak kroz staklo debljine do 800um, ali ne samo otisak, već i otkucaje srca te “protok krvi”. Slično kao i kod postojeće Qualcommove Sense ID tehnologije, ultrazvučni valovi odbijaju se od prsta, i na temelju toga stvaraju 3D “sliku” otiska koja se koristi pri autentikaciji.

Vivo je također predstavio potpuno funkcionalan prototip uređaja temeljenog na postojećem Xplay6, a kako smo vidjeli u kratkoj demonstraciji od strane ekipe iz Engadgeta, cijela stvar funkcionira odlično, iako postoji kraća zadrška kod otključavanja. Ipak, treba imati na umu da je riječ o prototipu, pa ako to uzmemo u obzir, rezultati su za sad i više nego obećavajući. Valja spomenuti da ultrazvučni senzor dopušta otključavanje prislanjanjem prsta na bilo koji dio ekrana.

vivo čitač otiska prsta ispod ekrana

Ovakav oblik otključavanja daleko je sigurniji od tradicionalnog, korištenjem optičkih ili kapacitivnih senzora, jer stvara 3D sliku prsta umjesto 2D slike koju je puno lakše krivotvoriti. Dodatno tome, senzor otisak može prepoznati i pod vodom, a osim ovih prednosti, ugrađivanje čitača otiska prsta ispod ekrana uklanja potrebu za fizičkom tipkom i samim time proizvođačima otvara nove mogućnosti kada je u pitanju dizajn.

Predstavnici Vivoa na sajmu nisu znali reći kada će se tehnologija pojaviti u njihovim uređajima, ali kako smo već spomenuli, prvi senzor namijenjen čitanju kroz deblje staklo i metal već će od sljedećeg mjeseca biti dostupan za uređaje pokretane Snapdragonom 660 i 630, dok će napredniji senzor za ekrane raditi na većini novijih Qualcommovih čipseta, ali neće biti dostupan za tržište tako brzo.

S obzirom na brojne prednosti ultrazvučne tehnologije kao i popularizaciji ovakve vrste čitanja otisaka, očekujemo da će se proizvođači u budućnosti okrenuti ovakvim rješenjima kao što je Qualcommovo.