Razer preuzeo Nextbit, proizvođača simpatičnog Robina

nextbit robin razer

Sjećate se Nextbit Robina, simpatičnog mobitela koji, unatoč originalnom konceptu, nije ostvario očekivani uspjeh? Ako nikad niste čuli za Robin, ništa čudno. Na Kickstarteru je prošao daleko bolje nego na tržištu, a sada je popularni proizvođač gamerske opreme, američki Razer otkupio kompaniju Nextbit koja je stajala iza uređaja.

nextbit-razer

Nexbit se, prije proizvodnje mobitela, bavio isključivo softverom, gdje su 2015. debitirali na Code/Mobile sa svojim rješenjem pohrane aplikacija i fotografija u oblaku. Kasnije iste godine odlučili su predstaviti vlastiti mobitel, a njihova Kickstarter kampanja prikupila je više od milijun dolara, duplo više od cilja. Međutim, srednji cjenovni rang se u međuvremenu popunio sličnim startupima i uređajima etabliranih proizvođača, što nije išlo u prilog Nextbitu. Iako je nudio originalan koncept pohrane aplikacija i podataka u oblaku, a dizajnom daleko odskakao od svih mobitela na tržištu, performanse nisu ostavile dobar dojam, stoga je izostao i očekivani uspjeh.

Razer se baca u mobilni segment?

Detalji dogovora sklopljenog prošli petak nisu otkriveni, iako je Tom Moss izjavio kako svih 30 zaposlenika prelazi u Razer kako bi radili na mobilnim platformama te kompanije. Razer, koji se donedavno bavio isključivo gaming periferijom, osnovao je novi mobilni odjel te se planira pozabaviti i tim segmentom tržišta. Također, Robin se jedino može kupiti na Amazonu, dok je Nexbit u siječnju rasprodao svoje posljednje zalihe i zaustavio proizvodnju. Vlasnike ovoga mobitela dočekala je donekle dobra vijest, jer Razer je ipak odlučio pružiti hardversku podršku postojećim korisnicima unutar sljedećih šest mjeseci, a softversku podršku sljedećih 12 mjeseci.

Nextbit je od raznih investitora povukao gotovo 18 milijuna dolara, a hoće li se njihove investicije isplatiti sada ovisi o Razeru. Unatoč svemu, Tom Moss, direktor Nextbita veseli se suradnji te smatra kako će im ona pružiti nove mogućnosti.