Privatno surfanje na Androidu uz Firefoxov Focus

focus pretraživač android

Firefox je još krajem prošle godine predstavio novi internet pretraživač za iPhone, nazvan Firefox Focus. U eri kada je sve više korisnika zabrinuto za svoju privatnost, ovakvi pretraživači dobro su došli. Nakon pola godine, Firefox Focus stiže i na Android, uz nekoliko novih funkcionalnosti.

firefox focus pretraživač

Firefox je ovim pretraživačem pokušao pružiti minimalističko iskustvo surfanja, jer ne nudi toliko opcija i postavki. Nedostaju čak i neke funkcije koje danas uzimamo zdravo za gotovo, kao što je primjerice stavljanje web stranice u favorite ili otvaranje novih tabova. U čemu je onda poanta?

Umjesto pružanja standardnog iskustva surfanja internetom, Focus se oslanja na brzo pretraživanje ili direktno posjećivanje URL-ova, uz veliki naglasak na privatnost i sigurnost, bez da se brinete hoće li netko pratiti vaše aktivnosti na internetu. Naravno, sve to uz uvjet da ste spremni žrtvovati nedostatak tabova i sličnih funkcija na koje smo već toliko navikli.

Firefox Focus koristi Yahoo kao default tražilicu

Možda će vam u početku ići na živce što je Yahoo default tražilica, ali sjetite se da je cilj privatnost, a Google inače nije poznat kao transparentna tražilica koja previše brine o privatnosti vaših podataka. Zasigurno se sjećate da ste nedavno morali prihvatiti nove uvjete korištenja, a ako ste ih pročitali, na dnu je stajalo kako dopuštate Googleu da koristi vaše glasovno i tekstualno pretraživanje u svrhu poboljšanja usluga. Dakle, svi podaci koji se prikupe korištenjem Googleovih servisa idu na jedno centralno mjesto gdje se dalje obrađuju. To i nije neka definicija privatnosti.

S druge strane, Firefox obećava privatno surfanje, a povrh toga i veliku brzinu, s obzirom da Focus nije pretrpan funkcijama i značajkama, a ujedno se aktivno radi na blokiranju reklama i ostalih web trackera koji mogu usporiti učitavanje stranice. S obzirom da se neke stranice neće učitati pravilno ako se trackeri blokiraju, postoji mogućnost privremenog deaktiviranja te značajke.

Nova značajka u Android verziji je i brojač blokiranih oglasa i trackera koji će kao takav poslužiti jedino u gašenju znatiželje korisnika. Focus će vas također podsjetiti da obrišete povijest pretraživanja ako ste zaboravili, slanjem push obavijesti. Focus se na Androidu može postaviti kao default pretraživač, što znači da ga možete koristiti za privatno otvaranje linkova unutar aplikacija kao što je Facebook.

Firefox Focus – privatni pretraživač preuzmite besplatno na Google Play trgovini:

[appbox googleplay org.mozilla.focus]