Novi zakon njemačkoj policiji dozvoljava čitanje WhatsApp i ostalih poruka

policija čita whatsapp poruke

Nije nepoznanica da teroristi, ali i razni kriminalci, vješto iskorištavaju prednosti tehnologije, posebice kada je u pitanju komunikacija. Osim što su upoznati s korištenjem deep weba, na ruku im idu i klasični servisi poput WhatsAppa, jer gotovo svi koriste neku vrstu enkripcije u svrhu čuvanja privatnosti korisnika. Iako je čitanje takve poruke gotovo nemoguće, postoje načini da se ona pročita prije nego aplikacija uopće provede enrkipciju, a upravo tome se nada njemačka policija.

Njemački parlament ubrzanim je postupkom izglasao novi zakon koji će dozvoliti njemačkoj policiji presretanje komunikacije između korisnika koristeći posebnu vrstu trojanaca. Ukoliko je neka osoba sumnjiva, policija će dobiti dopuštenje da na njihov uređaj ubaci svoj malware i pristupi lokalno spremljenoj, nekriptiranoj verziji poruka, videozapisa i ostalih privatnih podataka.

Malware će imati široku primjenu

Bundestag je zakon izglasao u četvrtak, a većinom ga je podržala vladajuća koalicija CDU/CSU i socijaldemokrata, dok su Zeleni i Lijeva stranka glasali protiv. Kao glavni argument spominjalo se djelotvornije rješavanje slučajeva terorizma i ubrzavanje kriminalističkog istraživanja. Međutim, malware instaliran od strane “vlade”, odnosno policije, neće biti ograničen samo na rješavanje slučajeva povezanih s terorizmom. Nadzor kriptirane komunikacije bude se provodio i u slučajevi izbjegavanja poreza, preprodaje droge, namještanju utakmica i sličnih radnji. Nema sumnje da će ovo biti odličan dodatak “arsenalu” njemačke policije, s obzirom da su do sada mogli presretati jedino SMS-ove i standardne pozive. Čitanje poruka s WhatsAppa, Vibera, Messengera i ostalih sličnih servisa do sada je bilo zabranjeno zakonom. Ministar unutarnjih poslova, Thomas de Maiziere, izjavio je:

Svjedoci smo da kriminalci često komuniciraju koristeći enkripciju. Istina je da ona štiti naše pravo na privatnost, ali to ne znači da je kriminalci mogu iskorištavati u svoje svrhe.

Ipak, ovaj kontroverzni zakon nije prošao bez žestokih kritika. Dok ga vladajuća konzervativna koalicija opravdava i brani, govoreći kako će svima stanovnicima Njemačke osigurati veću sigurnost i pomoći vlastima da se bore protiv kriminala i terorizma, oporba, ali i razni aktivisti, izričito su protiv njega. Mnogi navode da je takav zakon protuustavan te da sponzoriranje hakerskih aktivnosti od strane Vlade nije dobrodošlo, s obzirom da je na mobitelima danas spremljena ogromna količina osobnih podataka. Također, mnogi se boje da će vladin malware moći puno toga više od pukog presretanja kriptiranih poruka. Dodatno tome, oporba je izjavila kako se nisu imali vremena pripremiti proučiti prijedlog zakona niti diskutirati o njemu.