Novi Nokia Android mobiteli stižu početkom 2017

nokia c1

Ofenziva Nokije na svijet Androida i više je nego dobro prihvaćena među ljubiteljima tehnologije, posebno starijim generacijama koje su iz prve ruke svjedočile dominaciji Nokije na mobilnom tržištu. Iako licencu za branding trenutno nosi druga kompanije, bitno je da će se termini “Nokia” i “Android” konačno sresti u punom smislu te riječi, a mi ne možemo dočekati da u ruke primimo Nokiju pokretanu Android OS-om.

nokia p1

Microsoft i dalje ne odustaje od Windows mobilne platforme. Da iza nje ne stoji takav gigant s ogromnim budžetima, Windows Mobile bi već odavno ušao u povijest. Da, slažemo se, postoji tržište i za njega, ali to tržište je vrlo, vrlo malo. U jednu ruku je dobro što novi mobiteli pokretani Windowsom na poleđini nose naziv “Microsoft” umjesto “Nokia”. To brandu daje novu priliku, a iskreno se nadamo da će ovoga puta pametnije. Prema posljednjim informacijama, novi Nokia Android mobiteli trebali bi se na tržištu pronaći početkom sljedeće godine. Iako je o tome bilo riječi još od ovoga ožujka, konkretni podaci konačno su pred nama, jer Nokija je jučer formalizirala licenčni ugovor s HMD Global kompanijom, novim “domom” Nokia uređaja. Brand licenca trajat će najmanje deset godina, a Nokija će od HMD-a zauzvrat dobivati proviziju za svaki prodani mobitel ili tablet. Osim ugovora, Nokiju i HMD Global ne veže ništa drugo te je riječ o dvije potpuno odvojene kompanije.

Nokija je danas lansirala novu sekciju na svojoj službenoj stranici s kojom je označen povratak Nokia uređaja nakon što je Microsoft doslovno ubio taj brand u korist promoviranja Lumije. Trenutno se takozvani feature mobiteli (“glupi mobiteli”) i dalje prodaju u Indiji, a na njima se, vjerovali ili ne, dobro zarađuje.

Nokia N1: primjer da nije dovoljno tek izbaciti Android uređaj

Koliko god dobro zvučala kombinacija Androida i Nokije, moramo se prisjetiti Nokia N1 tableta koji nije polučio značajan uspjeh na tržištu. Taj iPad mini klon, u doslovnom smislu te riječi, bio je skup i nedovoljno konkurentan. S druge strane, Nokia i Microsoft nisu se snašli niti s Windows platformom, iako su uređaji sami po sebi bili odlične kvalitete. Hoće li Nokia imati više sreće u suradnji s HMD-om, može pokazati jedino vrijeme. Međutim, ako se nastavi raditi na uređajima koji u rukama ostavljaju dobro poznati “Nokia feeling”, sam spoj takvih mobitela s Android OS-om trebao bi već biti dobra odskočna daska. Nokia Android mobitele možemo očekivati početkom sljedeće godine, a pred njima je ne tako blago tržište i žestoka, etablirana konkurencija poput Samsunga, Googlea i ostale ekipe.

Jedan od navodnih Nokia uređaja pokretanih Androidom
Jedan od navodnih Nokia uređaja pokretanih Androidom