Android Nougat: dostupnost i kada će stići na vaš mobitel

android 7 nougat dostupnost

Iako smo bili pomalo razočarani što N zapravo ne znači Nutella, ono što je u cijeloj priči puno važnije od naziva su nove značajke i datum izlaska. Kako fragmentacija i dalje ostaje glavni problem Androida zbog toga što ažuriranja ovise o (sporim) proizvođačima, dobar broj korisnika još će neko vrijeme pričekati da na njihov mobitel stigne posljednji Android Nougat. Ako želite znati kada će to točno ili po prilici biti, nastavite čitati.

android n nougat datum

Na ovogodišnjem Google I/O 2016 bilo je dosta riječi o novom Androidu, ali i određenim problemima koji još uvijek prate našu omiljenu platformu. Google je čak predstavio nekoliko ideja koje bi trebale pomoći u rješavanju fragmentacije, ali i dalje je riječ samo o idejama. Ako uzmemo u obzir da se trenutno posljednja službena verzija Androida (Marshmallow) nalazi na zabrinjavajuće niskih 15% mobitela, jasno je da će Google morati poduzeti konkretne korake što prije.

Što se tiče proizvođača koji su dali konkretne informacije o Androidu Nougat, njih je vrlo malo. HTC je jedan od rijetkih koji je objavio konkretnije informacije, iako nisu objavili približan datum izlaska.

Nexus serija uređaja

Kao i uvijek, Nexus serija prva dobiva najnoviji softver. Ako ste sretni vlasnik Nexusa 6P, 5X, 6, 9 ili Pixel C tableta, već sada možete instalirati posljednji Android Nougat dev preview. Vjerujemo da će prvi mobiteli Nexus serije s novim Androidom biti upravo Sailfish i Marlin, nadolazeći modeli koje za Google proizvodi HTC. Nakon njih, poznato je da će se potpuna verzija novog OS-a pojaviti i na ovim modelima:

 • Nexus 6P
 • Nexus 5X
 • Nexus 6
 • Nexus 9

Stariji modeli će nakon novijih također doživjeti nadogradnju, iako nije poznato o kojim modelima je riječ niti kada će se nadogradnja izvršiti, ali to zasigurno neće biti ove godine.

AŽURIRANO:

S 22. kolovozom krenula su OTA ažuriranja za modele Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player, Pixel C.

Motorola mobiteli

Motorolini mobiteli također relativno brzo dobivaju nadogradnje, ili je to bar bio slučaj do sad. Nažalost, akvizicija od strane Lenova nam ne ulijeva previše nade da će se dobra praksa nastaviti. Razlog tome je i njihova izjava da više neće raditi mjesečne sigurnosne zakrpe, nego će ih izbacivati po potrebi, što nekako navodi do zaključka da se niti nadogradnje operacijskog sustava neće odvijati jednako brzo kao prije.

Za očekivati je da će posljednji modeli prvi dobiti nadogradnju, a ovo su naša predviđanja:

 • Moto G4 / G4 Plus
 • Moto Z
 • Moto X Force
 • Moto X Style
 • Moto X Pure

AŽURIRANO 14.11.2016:

Popis Motorola uređaja za koje se službeno očekuje Android N nadogradnja:

 • Moto Z (2016)- XT1635-03
 • Moto Z-Droid
 • Moto Z-Force (2016)
 • Moto Z Force Droid
 • Moto G4 Play (2016) – XT1609
 • Moto G4 (2016)
 • Moto G4 PLUS (2016)
 • Moto X Play (2015) – XT1562
 • Moto X Pure (3rd Gen)
 • Moto X Force
 • Moto X STYLE (2015) – XT1572
 • Moto DROID TURBO 2 (2015) –XT1580
 • Moto DROID MAXX 2 (2015) – XT1565

HTC mobiteli

Moramo priznati da se HTC prilično trudi ubrzati svoja ažuriranja, što ih svrstava među bolje proizvođače po tom pitanju. Primjerice, HTC One M9 je prošle godine dobio Android Marshmallow samo dva mjeseca nakon njegova službenog lansiranja.

HTC je preko Twittera potvrdio da će se Android Nougat najprije naći na tri trenutno aktualna modela: HTC 10, HTC One A9 i HTC One M9. Međutim, ne zna se točno kada će se to dogoditi. S obzirom da HTC ove godine radi dva nova Nexus mobitela, vjerojatno će imati prednost u odnosu na ostale proizvođače jer imaju raniji pristup softveru. Ako će situacija biti slična prošlogodišnjoj, onda Android N na spomenuta tri HTC modela možemo očekivati negdje sredinom 12. mjeseca ove godine.

LG mobiteli

Čini se da bi LG ove godine mogao prestići Google kada je u pitanju lansiranje mobitela s  najnovijim Androidom. Kruže glasine da bi LG V20, koji se očekuje u devetom mjesecu, trebao doći s Androidom 7.0. Što se tiče dosadašnje prakse LG-ja, ažuriranja su najprije stizala na najnovije modele iz višljeg cjenovnog ranga, i to za određene manje regije – svojevrsno beta testiranje.

Što se tiče trenutne ponude uređaja, iako se LG nije službeno oglasio po ovom pitanju, logično je očekivati da će LG G5 i LG V10 biti među prvim mobitelima iz LG-ja s Android Nougatom. Kada su u pitanju stariji modeli poput LG G3 koji je još doživio ažuriranje na Marshmallow, šanse za Nougatom su vrlo male.

Samsung mobiteli

Samsung je sa svojim Galaxyjem S7 i S7 Edge ostvario dobre prodajne rezultate, a sigurni smo da će se slično dogoditi i s novim Note 7.  Nažalost, Samsung je kompanija koja je jedino dobra u hardveru. Sa softverskom stranom priče još uvijek vode bitku unatoč tome što su jedan od glavnih proizvođača na tržištu.

Primjerice, Galaxy Note 5 i S6 Edge+ u SAD-u su dobili Marshmallow čak osam mjeseci nakon službenog lansiranja. Trenutno aktualni Galaxy S7 i S7 Edge vjerojatno će dobiti nadogradnju u prvom kvartalu 2017, što vrijedi i za neke od starijih modela poput Galaxya S6, S6 Edge, S6 Edge+ ili Note 5. Što se tiče nadogradnje za Galaxy Note 7, prema informacijama koje ima Korea Times, Samsung bi navodno mogao izbaciti ažuriranje već ove godine, odnosno, unutar dva do tri mjeseca od službenog izlaska Nougata.

AŽURIRANO 14.11.2016:

Samsung je izbacio beta program u kojem dopušta korisnicima Galaxy S7 i S7 Edge modela isprobavanje Nougata. Nažalost, program je dostupan samo za Veliku Britaniju, SAD i Koreju

AŽURIRANO 29.1.2017:

Samsung je krenuo sa službenim OTA ažuriranjima za model Galaxy S7.

Huawei mobiteli

S obzirom da su glasine o Huawei Mate 9 potvrđene od strane kompanijinog product managera, jasno je da će ovaj uređaj out-of-the-box pokretati Android 7.0, što znači da bi Huawei trebao biti jedan od prvih proizvođača koji bi na tržištu imali mobitel s Androidom Nougat. Niti Huawei nije službeno potvrdio koje modele planira nadograditi, ali pretpostavljamo da će Huawei P9 biti jedan od prvih na listi.

Huawei Mate 8 i Huawei P8 također su izgledni kandidati, no Huawei nije pretjerano poznat po brzim ažuriranjima pa Nougat na ovim modelima vidimo tek negdje u 2017. godini. Doduše, proizvođač je već potvrdio svoju prisutnost na IFA sajmu, stoga će ondje svježe predstavljene modele zasigurno pokretati Android 7.

Sony mobiteli

Sony je također jedan od proizvođača koji nije dao nikakve službene informacije o Nougatu, ali uz Samsung i jedan od onih proizvođača čije nadogradnje sporo stižu. Na svu sreću, to donekle nadoknađuju ažuriranjima starijih modela. S obzirom da je Xperia Z3 dobila svoj preview Androida 7.0, za očekivati je da će Sony nadograditi sve flagship modele od Xperije Z3 na dalje. Sony nažalost nije uključio Xperiju Z3 u planove za Android Nougat.

AŽURIRANO:

Sony je na službenom blogu objavio popis mobitela za koje će Nougat biti dostupan, a to su: Xperia Z3+, Xperia Z4 Tablet, Xperia Z5, Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 Premium, Xperia X, Xperia XA, Xperia XA Ultra i Xperia X Performance.

AŽURIRANO 13.2.2017.

Sony je na službenom blogu objavio kako su krenula Android 7 ažuriranja (32.3.A.0.376) za Xperia Z5, Z3+ i Z4 tablet. 

Android Nougat: tako blizu, a tako daleko

Kao što vidite, konkretnih informacija je još vrlo malo. Razumljivo je da su proizvođači oprezni s ovakvim izjavama, jer nitko ne želi staviti nadogradnju u konkretne vremenske okvire ako nije sto posto siguran da će se ona stvarno moći isporučiti. Također, proizvođačima je od toga da im uređaje pokreće posljednja verzija Androida bitnija stabilnost. Članak ćemo nadopunjavati službenim informacijama kako se one budu pojavljivale.