Zašto je Europska unija objavila rat Googleu i Androidu?

google eu

Posljednjih dana Android zajednicom dominiraju vijesti o ponovnom sukobu Googlea i Europske komisije. Naime, Europska komisija službeno je izjavila kako smatraju da je dio Googleovog ponašanja na tržištu ilegalan, bar što se tiče Androida. Da budemo precizniji, EK smatra da Google nezakonito “sprječava konkurenciju” kada su u pitanju mobilni segment i tražilice.

Čak 80% pametnih telefona u Europi pokreće Android, dok preostalih 20% pokreće iOS, Windows, Blackberry i ostali operacijski sustavi. Komisija je još u 4. mjesecu 2016. počela istraživati Googleove postupke unutar Europe, a godinu dana kasnije konačno su sastavili kompletno izvješće. Evo što je Google skrivio:

1. Forsiranje Google Searcha i Google Chromea

Ako ste proizvođač i želite napraviti Android uređaj, vjerojatno u paket želite uključiti i Trgovinu Google Play. Međutim, da biste dobili odobrenje od Googlea, najprije morate pred-instalirati Google Search i Google Chrome te postaviti Google Search kao default tražilicu. Komisija ističe da Google na ovaj način sprječava konkurentske tražilice i internet preglednike.

2. Blokiranje konkurentskog softvera

Pošto je Android otvorenog koda, svatko ima pravo prilagoditi taj kod i napraviti vlastitu verziju operacijskog sustava. Dobar primjer toga je Amazon FireOS. No bez obzira koliko takva dorada Androida bila kvalitetna, forkane verzije ne mogu uključivati Trgovinu Play. Zapravo, da biste kao proizvođač mogli na svoje mobitele staviti Play i Search aplikacije, morate potpisati “Anti-Fragmentation Agreement” koji vam zabranjuje korištenje forkanih verzija Androida. To u konačnici znači da ćete se radije odlučiti za “normalnu” verziju Androida nego vlastite dorade. Izuzetak je Amazon koji je imao dovoljno resursa da pokrene vlastiti app store. Komisija također ističe kako je pronašla konkretne dokaze u kojima je Google zabranio prodaju uređaja temeljenih na alternativnom Android softveru.

google play
Trgovina Play trenutno sadrži dva milijuna aplikacija

3. Potplaćivanje proizvođača da promoviraju Google Search

Prema Komisiji, Google je “financijski motivirao” proizvođače mobitela i mobilne operatere da pred-instaliraju Google Search na svoje uređaje. EK smatra da Google ovim potezom nije fer prema ostalim tražilicama koje se zbog toga ne mogu “oteti dominaciji Googlea”. Ovo su riječi Europske komisije:

Kompetitivni mobilni sektor sve je važniji potrošačima i poslovnim subjektima Europe. Na temelju naših istraživanja, vjerujemo da Googleovo ponašanje ograničava izbor korisnika i sprječava inovacije ostalih igrača na tržištu, što direktno krši antitrustovska pravila Europske unije. Ova pravila primjenjuju se na sve aktivne kompanije unutar EU.

europska komisijaGoogle sada ima šansu odgovoriti Komisiji, bilo pisanim putem, bilo usmenim saslušanjem i na taj način iznijeti svoje argumente. Nakon toga, EK donosi konačnu odluku. Ako stvari prođu loše za ovoga giganta, EK bi mogla natjerati Google da promijeni način poslovanja unutar Europe te plati kaznu u visini 10% svojih globalnih prihoda. Ako uzmemo u obzir da godišnje zaradi oko 75 milijardi dolara, riječ je o ogromnoj financijskoj kazni. Također, kazna bi se mogla odraziti i na samo tržište Android uređaja. Ovakav potez mogao bi stvoriti veliku priliku za Bing i Yahoo da se nađu na velikom broju mobitela i tableta diljem Europe puno lakše nego do sad. Isto tako, bez Anti-Fragmentation Agreementa, proizvođači bi mogli slobodnije plasirati vlastite verzije Android OS-a. Što se nas tiče, Google Search i Google Play su trenutno toliko dorađeni i ispolirani da ih konkurencija jednostavno ne može ugroziti. Čak i ako se proizvođačima ukinu dosadašnja ograničenja, veći broj njih će i dalje koristiti trenutna softverska rješenja nego ići razvijati vlastite verzije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)