Zašto i dalje ne koristim iPhone

Debata oko toga što je bolje: Android ili iOS stara je koliko i sama tehnologija i uređaji u kojima se ovaj softver nalazi. Na kraju se sve svodi na to kakav ste korisnik i za što ćete uređaj koristiti. Zašto i dalje ne koristim iPhone saznajte u sljedećih nekoliko redaka.

android_evolution

 

1. Android se stalno mijenja – zabavno je!

Za razliku od iOS-a, Android je otvoren kod – svatko s imalo znanja u programiranju može ga mijenjati i prilagođavati sebi i vremenu u kojem se nalazi. Ako pogledate iPhone i njegov izgled, on se od prvih dana nimalo nije mijenjao, na što su ljudi u Appleu itekako ponosni. Osobno, to i nije baš zabavno.

2. Kod Androida veći je izbor uređaja

Ako izabereš iOS, izabrao si Apple i njegove uređaje. S druge strane, pametnih telefona i tableta baziranih na Androidu danas ima mnogo, i to od nekoliko različitih proizvođača i svi su različiti. U svijetu gdje svi žele biti drugačiji i isticati se (priznajte, to ste vi) svatko može pronaći mobitel ili tablet koji njemu odgovara. Kod iOS-a ste, barem zasad, zatvoreni u svoj mali svijet i u samo jedan dizajn.

3. Karte ili gdje sam ja na ovom svijetu?

Apple je posljednjih godina često bio kritiziran zbog dizajna svojih mapa. I ne samo to, te mape pale su na jedinom ispitu na kojem mapa ne bi smjela pasti – točnosti. S druge strane, Android koristi Google Maps: točne, često ažurirane i s velikim brojem odličnih funkcija poput indikatora gustoće prometa u velikim gradovima i slično. Google Maps su u današnjem svijetu jednostavno standard kada se govori o tome ‘gdje sam ja na ovom svijetu’.

4. Gdje je moj ‘back’ gumb!

Zamislite situaciju: otvoriš e-mail, a u njemu link. Klikom na link, otvara se Safari. Pročitaš što želiš, ali sada se ne možeš jednostavno vratiti na e-mail i odgovoriti čovjeku. Ne, moraš izaći iz Safarija i zatim ponovno otvoriti aplikaciju za e-mail. U svijetu u kojem je vrijeme novac, nedostatak ‘back’ gumba na iOS-u poprilično može naživcirati čovjeka.

5. Ako želiš više memorije kupi novi i skuplji iPhone!

Za razliku od uređaja koji podržavaju Android, Appleovi uređaji nemaju utor za microSD karticu. Što u principu znači da kada korisnik poželi više memorije na svom uređaju mora mijenjati cijeli uređaj i kupovati novi i skuplji ili postojeći jednako skupo – upgradeati. Previše posla za nešto što bi trebalo biti jednostavno poput guranja malog čipa u poseban utor.

6. iOS ne podržava Flash

Gledanje videa pomoću svog pametnog telefona nikada nije bilo teže jer Apple odbija priznati da na svijetu postoje video servisi izvan YouTubea. Također, stranice u Flashu, koliko god iritantne bile, vaš iPhone neće moći otvoriti. Takvo nešto neće se dogoditi ako imate Android uređaj.

7. Sinkroniziranje s iTunesom, previše (bespotrebnog) posla!

Još jednom Apple pretjeruje s povezivanjem svih svojih uređaja. Iako su u SAD-u iTunesi standard za preslušavanje glazbe, činjenica je da taj servis i nije previše popularan u Europi, a u Hrvatskoj još i manje. Morate priznati da je veoma iritantno da svaki put kada želite prebaciti neku glazbu na svoj uređaj, taj uređaj morate sinkronizirati što nekad (ako ga niste dugo koristili) može biti dugotrajno i zamorno. S druge strane, korisnik koji ima uređaj s Androidom samo ga prikopča na računalo, a podatke prebacuje jednostavnim drag-and dropom. Još jednom Android pobjeđuje u kategoriji ‘zašto bi bilo teško, kada može biti jednostavno’.

Zaključak priče je jasan. Ako ste za jednostavnost i ako ste novi u svijetu pametnih telefona i tableta, Android će vam biti prijatelj. Kao što sam naveo na početku, sve se svodi na to kako i zašto ćete koristiti novi uređaj. Ovih sedam razloga pokazalo je zašto ja mislim da je Android – jednostavno bolji i praktičniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)