Za gamere: Sony Xperia Z3 i DualShock 3

PlayStation kontroler na mobitel

Znate što mi mislimo? Da su korisnici Sony uređaja uvijek u nepravedno boljem položaju kada je u pitanju zabava. Sony je najveća “mašinerija” što se tiče zabavnog sadržaja, tu nema rasprave. Neovisno spajali vaš PlayStation na jedan od mnogobrojnih Sony Bravia televizora, usput se poigrali ručnom konzolom PSP ili, pak, odigrali neke od odličnih Android igara dostupnih za vašeg Xperia ljubimca. Upravo danas napravili smo još jedan korak dalje, a to je spajanje naše Xperije Z3 i PlayStation 3 kontrolera. Kako su se ova dva odlična gadgeta snašla zajedno saznajte u nastavku teksta.

IMG_2278 IMG_2282

Kako spojiti PlayStation 3 kontroler na Sony Xperia Z3

Spajanje kontrolera na mobitel ne može biti jednostavnije. Cijeli proces uzet će vam nešto više od minute, čak ako ste i kompletni početnik. Prvi korak je da napunite baterije vašeg PlayStation kontrolera, zatim ga OTG kabelom spojite direktno na mobitel – ukoliko ne posjedujete OTG kabel, skočite do obližnje Chipoteke, košta oko 20 kuna. Nakon toga se pozabavite s mobitelom, otvorite Postavke -> Povezivost uređaja Xperia -> DUALSHOCK 3/DUALSHOCK 4, odaberite koji kontroler planirate spojiti i dotaknite “uparivanje uređaja” te pratite dva kratka koraka kako bi dovršili postavljanje.

Screenshot_2015-05-21-15-52-00 Screenshot_2015-05-21-15-53-02 Screenshot_2015-05-21-15-53-32 Screenshot_2015-05-21-15-53-24

Nakon što se mobitel spoji s kontrolerom putem kabela, možete ga ukloniti i onda slijedi povezivanje s Bluetoothom. Svako sljedeće spajanje obavljate bežično, gdje je dovoljno tek pritisnuti “PS” tipku u centru kontrolera kako bi se uparivanje s mobitelom izvelo gotovo instantno.

Igranje Android igara s PlayStation kontrolerom

Iako je većina igara optimizirana za igranje preko ekrana na dodir, postoji određeni broj naslova koje je ipak lakše igrati kontrolerom. Osobno nam se svidio popularni TPS naslov u stilu Team Fortressa 2, Respawnables, koji je beskonačno lakše igrati na kontroleru. Uz to, preporučili bismo još i Cordy 2; odličan platformer s prekrasnim vizualnim efektima. Nažalost, imate svega nekoliko besplatnih razina, ali opet dovoljno da odlučite želite li kupiti igru ili ne. Pogledajte gameplay video u nastavku:

Naše preporuke igara za igranje s PlayStation kontrolerom: Respawnables, Shadow Fight, FIFA 15, Cordy 2, Dead Trigger 2, GTA serijal, The Cave, Minecraft Pocket Edition, Reaper.

Igranje PlayStation igara putem emulatora

Igranje preko emulatora na Androidu radi bolje nego ikad  zahvaljujući jačem hardveru uređaja i boljoj optimizaciji, pa nismo mogli odoljeti da ne zaigramo klasike poput Tekkena 3 i Crash Bandicoota. Postavljanje emulatora ovisi o tome koji koristite, ali dobro provjereni programi poput ePSXe for Android spremni su gotovo instantno te ne zahtijevaju nikakvo posebno podešavanje. Sve što smo morali napraviti je prebaciti ROM datoteku i SCPH1001.bin na SD karticu mobitela, a ePSXe je ostatak odradio sam te automatski pronašao datoteke i prepoznao kontroler. Od trenutka instaliranja do trenutka kada smo zaigrali Crash Bandicoot prošlo je doslovno pet minuta. Ako pak ne želite izdvojiti kojih dvadesetak kuna za ePSXe, postoji i psx4droid koji je besplatan, ali mi ga nismo uspjeli natjerati da radi pa smo nakon 30 minuta igranja po postavkama i isprobavanja različitih BIOS-a odustali i jednostavno kupili ePSXe.

Skidanje ROM datoteka je ilegalno ukoliko ne posjedujete originalni CD s igrom. Za potrebe snimanja gameplaya iskoristili smo CD iz privatne kolekcije od kojeg smo napravili vlastitu ROM datoteku.

Naše preporuke igara za emuliranje: Crash Bandicoot, Final Fantasy VII, Tekken 3, Chrono Cross, Driver 1 ili bilo koji drugi klasik koji ste voljeli igrati kao klinac.

Ostale mogućnosti koje ovakva simbioza nudi

Većina nas ograničava se na neudobne poze u tramvajima ili krevetu, no ovakav način rada omogućuje nekoliko zgodnih kombinacija. Imate Xperia tablet? Nabavite zidni nosač, fiksirajte ga iznad kreveta – kontroler u ruke i neka zabava krene. Idete na poduži put, a imate klinca na stražnjem sjedalu? Nosač fiksirajte na sjedalo, a vaš mališan može se pozabaviti posljednjim hitom s Trgovine Google Play ili nekim od klasika PlayStation 1 ere- zagarantiran recept za mirna i bezbrižna duga putovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)